Sosyal Medya

Borsa

Işık Ökte yazdı: Borsa mı?  Kur korumalı mevduat (KKM) mi?

Bana hep sorulan soru.. rakamlarla açıklamaya çalışayım..   31 Aralık 2021 açıklanan TCMB döviz kurunu (13.31) almayacağım; olabilecek en iyi…

Işık Ökte yazdı: Borsa mı?  Kur korumalı mevduat (KKM) mi?

Bana hep sorulan soru.. rakamlarla açıklamaya çalışayım..

 

31 Aralık 2021 açıklanan TCMB döviz kurunu (13.31) almayacağım; olabilecek en iyi KKM senaryosundan yürüyelim bakalım 😃 KKM’e para bağlayabileceğiniz en iyi yer Aralık’ın son haftası 11.44 USDTRY seviyesi (23 Aralık) idi.. 3 aylık KKM dönüşünde, en iyi yerden para bağladıysanız, 100 liranızı 132.5 lira olarak geri aldınız.. tabii ki, dolar bazında getiriye odaklanmak lazım.. 23 Aralık’ta, 100 liranız 8.74 dolar alıyordu.. bugün 9.03 dolar alıyor (14.68 kapanış).. yani, dolar bazında getiriniz %3.3.. bu da; usta işi en iyi yerden KKM bağladıysanız!

 

Bir de borsamıza bakalım.. BIST100, ana endeksimiz, temettü dahil 3 ayda dolar bazında %11.2 getiride.. son 14 haftanın 12’sinde yabancı çıkışı olan borsa (!!!) için fena değil 🤣

 

Neyse.. ana endeksimizin, en yüksek ağırlığına sahip 50 hissesini çıkardım.. 50 hissenin yılın ilk 3 ayında dolar bazlı ortalama getirisi %8.7 👌🏼

en iyi Alarko Holding.. %73.7 dolar getiri 💪 en kötü Ülker Bisküvi..%19.8 zarar 😿

 

hadi, en iyi 3 getiriyi (Alarko %74 / Kardemir %52 / Türk Hava Yolları %47) çıkaralım; geri kalan 47 hissenin ortalama dolar getirisi temettü dahil %5.6.. nereden bakarsanız bakın; her yönden KKM önündesiniz..

 

Ancak!

 

Yayınlarımda, FX TV’de, yazılarımda hep anlatmaya çalıştım.. küçük hisse, halka arz sevdalıları, ‘spek’ hisse sevdalıları.. Tüpraş 160 lira; ‘’abi çok pahalı’’ diye almayıp 1 lira altı spek hisse arayanlar..sizler kim olduğunuzu iyi biliyorsunuz.. yapmayın, yalvarıyorum ☺️😓😢 rakamlar yalan söylemez.. BIST100 dışı BIST tüm hisseleri (XTUMY) bu sene dolar bazında %5 kaybettiriyor (yani küçük hisseler) .. halka arz endeksi de (XHARZ) dolar bazında %1 aşağıda..

 

Brezilya MSCI endeksinin ilk 3 ayda dolar bazında %39 , Güney Afrika’nın %20 getiride olduğu bir EM evreninde biz %11 yukarıdayız diye seviniyoruz.. en iyi şirketlerimiz 4-5 tahmini FK’larda sürünüyor.. yazıklar olsun bize 😡 bu da başka bir mesajın konusu olacak..

 

Ucuz hisse aramayı lütfen kesin.. bir akıllı siz değilsiniz.. katalizörü olan hisselere yoğunlaşın.. Gelecek 9 ayın ALARK’ı, KRDMD’i, THYAO’ı kim olacak.. geçen senenin SASA’sı kim olacak.. buna kafa yorun..

 

Çünkü..

 

Borsaya olan hane halkı ilgisi artarak devam edecek! hem kurun, hem enflasyon beklentilerinin yükseldiği ülkelerde (şekil 1 diyagram A = biz) hane halkının kendi para biriminde servet korumasının en iyi yolu borsa yatırımıdır. Bunu unutmayın.. unutursanız da.. bilgisayarınızın üzerine Arjantin Merval borsasının son 5 seneki grafiğini koyun..

 

Sevgiler, saygılar..

 

 

Uzmanın Linked-in paylaşımıdır

 

Erol Taşdelen: Bilançoları küçülen bankalar nasıl kar patlaması yaptı

 

Strateji:  Piyasalarda 2ci çeyrekte neler göreceğiz?

 

Garanti BBVA Yatırım’dan yeni hisse önerileri

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler