Sosyal Medya

Borsa

Fed faiz artırdığında hisse senetleri ne olur: Tarihsel bir rehber

S&P 500 Endeksi, Mart 2020’deki Covid kaynaklı satışlardan bu yana bir yıla en kötü başlangıcını yaptı. Yatırımcılar şimdi muhtemelen çarşamba…

Fed faiz artırdığında hisse senetleri ne olur: Tarihsel bir rehber

S&P 500 Endeksi, Mart 2020’deki Covid kaynaklı satışlardan bu yana bir yıla en kötü başlangıcını yaptı. Yatırımcılar şimdi muhtemelen çarşamba günkü Federal Rezerv toplantısından başlayarak artan faiz oranlarıyla uğraşmak zorundalar.

Son iki yılda borsa, ABD tarihinin en sorunlu başkanlık seçimlerinden birini, Capitol baskınını ve tabi yüzyılın en kötü küresel salgını karşısında yükselmeyi başardı. Şimdiyse Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’daki en büyük kara savaşı ve 1980’lerden bu yana en hızlı enflasyonla karşı karşıya.

Bu nedenle Fed’in faizleri yükseltmeye hazırlanmasıyla birlikte, 23 Mart 2020’deki dipten bu yana neredeyse %90 oranında artış gösteren S&P 500’ün gücünün tükenip tükenmediği merak ediliyor.

Fed faizleri yükseltmeye başladığında tarihin ABD borsası hakkında söylediklerine bir göz atalım:

Faiz artışlarının tarihçesi

Tarih, ABD hisse senetlerinin faizlerdeki yükselişin ardından daha yüksek volatilite yaşadığını gösteriyor. Ama bu boğa koşusunun bittiği anlamına gelmez. Aslında, önceki sekiz faiz artış döngüsünde S&P 500, LPL Financial’a göre her seferinde ilk artışından bir yıl sonra daha yüksek seviyedeydi.

Sektör Performansı

Son otuz yılda, Fed dört önemli faiz artış döngüsü gerçekleştirdi. Hiçbiri hisse senedi piyasaları açısından zararlı olmadı. Strategas Securities’e göre, bu yıl daha hızlı faiz artışı olasılığıyla vahşi dalgalanmalar gören teknoloji hisseleri, bu döngüler sırasında yaklaşık %21’lik bir kazançla tipik olarak en iyi performans gösteren S&P 500 sektörleri arasında yer alıyor. Ancak genel olarak geçmiş endeks verileri, her faiz artışı döngüsünde farklı sektörlerin kazanç lideri konumuna çıktığını anlatıyor.

Petrol şoku ikilemi

Peki bu boğa koşusuna çelme nerden gelebilir? Artan petrol fiyatları, faiz artışlarıyla birleştiğinde tabi. Fed, ham petrol fiyatındaki yükseliş ve şimdi Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile daha da pahalı olma riski taşıyan ham petrol fiyatı nedeniyle zor bir ikilem içinde.  Bilinen petrol şokları 1970’lerin ortalarında, 1980’lerin başında ve 1990’ların başında ekonomik gerilemelerden önce gerçekleşmişti. Ancak 2001’deki 11 Eylül ve 2008’deki küresel finansal krizden sonra olduğu gibi diğer durgunluklar doğrudan ham fiyatlardaki keskin artıştan kaynaklanmadı.

Ara seçimlerin getireceği oynaklık

Bu yıl yatırımcıların karşı karşıya olduğu bir zorluk daha var: Kasım ayındaki ABD ara seçimleri. Piyasa getirileri, sonuçlara dair belirsizlik ve daha sonra politika değişiklikleri üzerindeki etkileri nedeniyle ara seçimlerin yapıldığı yılların başlarında zayıf kalma eğilimindedir. Ancak hisse senetleri genellikle yıl sonunda güçlü bir ralli yaparlar. LPL Financial’a göre, ara seçim yılları birlikte ele alındığında, ortalama %17’den fazla düşüşle en büyük yıl içi geri çekilmeler gerçekleşmiş durumda. Dolayısıyla bu çeyrek ve sonraki ikisi tarihsel olarak dört yıllık başkanlık döneminin en zayıf hisse senedi performansını izleyebileceğimiz bir dönem olabilir.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler