Sosyal Medya

Borsa

Çin teknoloji şirketi hisse satışları ABD düzenlemelerinin ardından hız kazandı

Hong Kong Hang Seng Tech Endeksi, Temmuz 2020’de önlemin başlangıcından bu yana en büyük düşüşle %8,9 kadar azaldı. JD.com ve…

Çin teknoloji şirketi hisse satışları ABD düzenlemelerinin ardından hız kazandı

Hong Kong Hang Seng Tech Endeksi, Temmuz 2020’de önlemin başlangıcından bu yana en büyük düşüşle %8,9 kadar azaldı. JD.com ve Trip.com en kötü performans gösterenler arasındaydı. Gösterge Hang Seng Endeksi ise Mart 2020’den bu yana en kötü haftasını izleyerek %3,9’a kadar düştü.

Cuma günkü satışlar, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun bu hafta belirli denetim gerekliliklerine uymadıkları takdirde borsa kotundan çıkarılabilecek beş Çinli firmayı açıklaması ile geldi. Nasdaq Golden Dragon Çin Endeksi, Çin menkul kıymetler düzenleyicilerinin ABD ile iş birliği yapacağını söylemesine rağmen, Ekim 2008’den bu yana en büyük düşüşü yaşayarak ile bir gecede %10 azaldı.

Analistler, borsadan çıkarma risklerinin yakın vadede gerçekleşme olasılığının düşük olduğunu söylese de, haberler, Pekin’in bir yıldır süren baskısını ve Ukrayna’daki savaşın ardından hâlihazırda gergin olan yatırımcıları daha da tedirgin ediyor. Şubat 2021 zirvesinden bu yana, Çin teknoloji göstergesi %60’tan fazla düştü.

Union Bancaire Privee’de kıdemli analist olan Vey-Sern Ling, “Süreçte yeni bir gelişme olmadığı için, Amerikan Tevdi makbuzlarının (ADR) listeden çıkarılmasıyla ilgili endişeler nedeniyle elden çıkarma mantıklı değil. Yatırımcı duyarlılığı çok zayıf olduğu için satış uzun vadede yatırımcılar için iyi bir fırsat olabilir” dedi.

Hong Kong ve ABD’deki hisse senedi göstergeleri, bu hafta fiyatların gün içinde keskin şekilde sallanmasıyla  yeni bir dalgalanma periyodu yaşadı. Yetkililerin gıda sipariş platformlarından restoranlara uygulanan ücretleri düşürmelerini istemesi ve metaverse ile bağlantılı ürünlere yatırım yapmanın riskleri konusunda uyarıda bulunmasının ardından, Pekin’in özel teşebbüs üzerindeki baskısı son zamanlarda arttı.

Hong Kong hisselerinin görünümü, Norveç’in egemen servet fonunun Li Ning Co.’nun Çin’in Sincan bölgesindeki ciddi insan hakları ihlallerine katkıda bulunma riski yüzünden çıkardıklarını açıklaması ile bu hafta daha da kötüleşti. Söz konusu açıklamalar, uzun vadeli yatırımcıların şirket ile ilgili endişelerini artırdı.

Ample Capital varlık yönetimi direktörü Alex Wong cuma günü Bloomberg TV’de yaptığı açıklamada, “Bence insanlar şimdi Çin’den çıkan yabancı fonlar konusunda oldukça endişeli çünkü Li Ning gibi bir vaka gördük. Bu düzenlemeler pazar için oldukça yeni bir şey ve riskler devam ediyor” dedi.

Teknoloji yatırımcılarına bir başka darbe, Didi Global Inc’den geldi. Araç servisi şirketi Didi Global Inc. Çinli düzenleyicilerin kullanıcı verilerini işlemek için sistemlerini elden geçirme taleplerini reddetmesiyle, Hong Kong  Borsası listelemesi için hazırlıklarını askıya aldı. Araç servisi şirketi, geçen yılki teknoloji çöküşünün en büyük hedeflerinden biri olmuştu.

Çin’in CSI 300 Endeksi ise %2,4’e kadar düşerek haftalık kayıplarını %7’ye çıkardı. Ekonomiyi canlandırmak için yerel yönetimlere vergi indirimleri ve mali destek açıklayan Ulusal Halk Kongresi Cuma günü sona erdi. Yine de hisse senedi, 2008’den bu yana görülen en kötü performansa yaklaştı.

 

Finance.yahoo.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler