Sosyal Medya

Borsa

Borsa lunapark gondolu gibi…

BDDK kararının ardından BIST 100 Endeksi 4 günde yüzde 4 değer kaybetti. Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre, BDDK kararının yanı sıra enflasyon muhasebesinin de yatırımcıları korkuttuğunu söyledi...

Borsa lunapark gondolu gibi…

BDDK kararının ardından BIST 100 Endeksi 4 günde yüzde 4 değer kaybetti. Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre, BDDK kararının yanı sıra enflasyon muhasebesinin de yatırımcıları korkuttuğunu söylerken, Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Çifter, “Döviz ve faiz böyle giderse borsa lunapark gondolu gibi sürekli gidip gelir. Yabancı takas oranı yüzde 33’ten 25’lere düşer” dedi.

Bu sabah Anadolu Ajansı’ndan “BIST 100 endeksinden zorlu geçen ilk yarıda son 13 yılın en iyi performansı” başlıklı bir haber servis edildi. Haberde Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksinin yılın ilk yarısında yüzde 29.48’lik getiriyle 2009’dan bu yana en güçlü performansını sergilediği vurgulanıyordu ama enflasyon farkını hesaplamayı unutmuşlardı yine. Biz de aslı “kamuoyunu doğru bilgilendirmek” olan gazetecilik işimizi yaparak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) cuma akşamı 900 bin dolar dövizi bulunan şirketlere getirdiği kredi kısıtlaması kararının Borsa İstanbul’da yarattığı etkiyi araştırmak istedik. İlgilenenlerin de takip ettiği gibi hafta başından bu yana 4 günlük kayıp yüzde 4’ü aştığı için ekonomist ve piyasa uzmanlarının görüşlerine başvurduk.

Sadece BDDK kararı değil, enflasyon muhasebesi de vurdu

Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre, BIST 100 endeksinin haftaya 2.441 puandan başladıktan sonra ilk 2 gün yüzde 6’ya yakın kaybın ardından 2.440’ların üstünde bir performansla zararlarını telafi etmeye çalıştığına dikkat çekerek, “2021 Ekim’den bu yana ilk kez desteğin altına indiğini söyleyebiliriz. Ancak borsayı sadece BDDK kararı etkilemedi, enflasyon muhasebesine geçilebileceği ihtimali de kaybı körükledi” dedi. İspanyol BBVA grubunun önceki gün Garanti BBVA’da enflasyon muhasebesine geçeceğini açıklamasıyla bankalar ve şirketlerin kârlarının düşebileceği endişesinin yatırımcıları korkuttuğunu vurgulayan Cibre, “TL varlıklarda şu anda borsadan başka seçenek kalmadığı için yatırımcılar ne yapacağını şaşırmış durumda” diye konuştu.

‘Yabancı takas oranı yüzde 25’e iner’

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Çifter, borsada yabancı çıkışının devam ettiğini ancak yerel yatırımcıların talebinin düşük faiz politikası nedeniyle aynı oranda düşmediğini belirterek, “Enflasyonda görünüm negatif ve Merkez Bankası’nın faiz aracını kullanmayacağı anlaşılıyor. Bu tabloda borsanın belirli bir aşamaya kadar sürekli gidip gelmesi beklenir. Tıpkı lunaparktaki gondol gibi” dedi. Şu anda yabancı takas oranının yüzde 33’ün biraz üstünde olduğunu belirten Çifter, “Bu oran tarihi dip olsa da önümüzdeki dönemde yüzde 25’lere kadar gerileyebilir” diye konuştu.

 

Haberin Kaynağına Buradan Ulaşabilirsiniz

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler