Sosyal Medya

Borsa

Bloomberg: Türk hisse senetleri tüm piyasaları geride bıraktı

Yerli yatırımcılar yükselen enflasyona karşı koruyabilecek varlıklar için feryat ederken, Türk hisse senetleri bu yıl dünyadaki tüm hisse senedi piyasalarını…

Bloomberg: Türk hisse senetleri tüm piyasaları geride bıraktı

Yerli yatırımcılar yükselen enflasyona karşı koruyabilecek varlıklar için feryat ederken, Türk hisse senetleri bu yıl dünyadaki tüm hisse senedi piyasalarını yerel para birimi bazında geride bıraktı.

En iyi firmaların yer aldığı Borsa İstanbul 30 endeksi 2022’de şimdiye kadar %39 artarak Lübnan’ın Blom Endeksi’ni gölgede bıraktı. Türkiye’nin gösterge niteliğindeki Borsa İstanbul 100 Endeksi ise yüzde 37 yükseldi.

Enflasyon oranının neredeyse %70’e yükselmesi ve hükümetin faiz artırımlarına ara vermesi, Türk yatırımcılara tasarruflarını nereye koyacakları konusunda sınırlı seçenekler bıraktı. Bu trend, ocak ayının başından beri %145 değerlenen Türk Hava Yolları veya neredeyse %40 değer kazanan çelik üreticisi Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları TAŞ gibi şirketler için büyük kazanımlar sağladı.

İstanbul merkezli Strateji Portföy’ün para yöneticisi Burak Çetinçeker bir telefon görüşmesinde, “Türk parasının nereye gideceği konusunda fazla bir seçenek yok” dedi. Tasarruflarını enflasyondan korumak istiyorlarsa, tasarruf sahiplerinin Türk hisse senetlerini görmezden gelmeleri mümkün değil” dedi.

Türk hisse senetlerine yönelik kazançlar, artan enflasyonun merkez bankalarını faiz oranlarını artırmaya teşvik etmesiyle gelen durgunluk endişeleri nedeniyle küresel hisse senedi piyasalarında görülen kayıplarla tezat oluşturuyor. Yükselişin ölçeği öyle ki, Türkiye BİST 30 endeksi, liranın yıl başından bu yana %19 değer kaybetmesine rağmen, dünya çapında en iyi 15 performans gösteren ülke arasında, dolar bazında hala %12’den fazla artış gösteriyor.

Yabancıların Endişeleri

Ancak yerel Türk yatırımcılar hisse senetlerini kapışmaya devam ederken, ülkenin alışılmışın dışında para politikası duruşundan korkan yabancılar geri çekiliyor. Yabancı yatırımcılar bu yıl şimdiye kadar net 2,2 milyar dolarlık hisse senedi sattılar. Bu süreçte Türk hisselerinin yabancı mülkiyeti %35 gibi tarihi düşük bir seviyeye çekildi.

Cuma günü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gösterge faiz ile enflasyon arasında bir bağlantı görenleri “okuma yazma bilmeyen veya hain” olarak damgalarken, yüksek borçlanma maliyetlerinin fiyat artışlarını dizginlemeye yardımcı olabileceği fikrini bir kez daha küçümsedi.

İş Yatırım’ın araştırma başkanı Emre Sezan’a göre, şu an için hisse senetlerine duyulan yerel bazlı ilgi Türk hisse senetleri ile küresel piyasalar arasındaki ilişkinin zayıflamasına yardımcı oldu. Hükümet, yatırımları enflasyondan korumak için yeni araçları tartarken, rallinin yavaşlayabileceğini düşünüyor.

Strateji Portföy’den Çetinçeker ve Marmara Capital’den Haydar Acun gibi diğer para yöneticileri, Türk hisse senetlerinin hala cazip fiyat-kazanç değerlemeleriyle işlem görmesi nedeniyle rallinin devam etmesi gerekebileceğini söylüyor.

Borsa İstanbul 100 Endeksi, 2023 için tahmini karın 4,5 katı ile işlem görüyor.

 

 

Kaynak: Bloomberg

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler