Sosyal Medya

Borsa

ANALİZ:   TL, Borsa ve alternatif varlıklar için Kara Cuma

Ukrayna Savaşı tüm riskli varlıkları sarsan bir şok.  Dünyada bu şoktan kendini koruyabilen Borsa veya tahvil sınıfı yok diyebiliriz. Para…

ANALİZ:   TL, Borsa ve alternatif varlıklar için Kara Cuma

Ukrayna Savaşı tüm riskli varlıkları sarsan bir şok.  Dünyada bu şoktan kendini koruyabilen Borsa veya tahvil sınıfı yok diyebiliriz. Para hızla güvenli limanlara kaçarken, Türkiye’de TCMB’nin döviz kurunu kontrol etmekte zorluk çektiğini izledik. CDS ve Euro-tahvillerde belirgin bir satış dalgası yaşandı.  Borsa İstanbul hisse senetleri  Cuma kapanışında düştü. Telekomünikasyon, Basit Metaller ve Nakliye sektörlerindeki hisselerin düşüşüyle düştü.

 

 

TCMB kuru kontrol altına almakta zorlanıyor

Cuma günü MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ, Piyasalar = GOP)  FX  indeksi çok kötü bir kapanış yaparak %1.5 düştü. Sadece Ukrayna’daki ihracat sıkıntıları ve Rusya’ya uygulanan yaptırımlardan kazanan Latin Amerika menkulleri fırtınaya dayanabildi. Ruble’de satış dalgası sürerken, dolar/TL günü %0.95  kazançla 14.20’den tamamlandı.

 

Gelecek hafta da savaş sürer ve Türkiye’nin ithalatçısı olduğu emtialar fiyatlarını yukarı iterse dolar alımları sürebilir.  Bireysellerin panik davranışıyla, kurumsalların ise ithalat ihtiyaçları için spot döviz alması mümkün. KKM’den gelen dövizler de azaldığı için TCMB’nin koruma kalkanının enerjisi düşük.

 

Borsa niye düştü?

İstanbul borsasının kapanışıyla BİST 100 1,61% düştü.

BİST 100 altında işlem gören ve seansın en iyi performansını sergileyen Verusa Holding A.Ş. (IS:VERUS) 9,92% veya 4,69 puan yükselerek 51,95 seviyesinden işlem görüyor. Bu sırada ODAŞ Elektrik Üretim Sanayi Ticaret A.Ş. (IS:ODAS) 9,77% veya 0,13 puan artışla 1,46 seviyesinden işlem görürken Global Yatırım Holding A.Ş. (IS:GLYHO) 9,52% veya 0,18 puan artışla 2,07 seviyesinden işlem görüyor.

 

Seansın en kötü performansını sergileyen Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. ORD (IS:TCELL) 5,05% veya 1,08 puan düşüşle 20,30 seviyesinden kapandı. Anadolu Efes Biracilik ve Malt Sanayi A.Ş. (IS:AEFES) 4,78% veya 1,08 puan düşüşle 21,52 seviyesinden işlem görürken Koç Holding A.Ş. (IS:KCHOL) 4,44% veya 1,44 puan değer kaybederek 30,96 seviyesinden işlem görüyor.  (Investing.com)

 

Borsa’da en büyük kayıpları yaşayan hisseler arasında Rusya ve Ukrayna’da iştirakı olanlar başı çekiyor. Ancak, enerji fiyatlarındaki sert yükseliş tüm enerji-yoğun işkollarında kar beklentisini düşürebilir. Tekstil, inşaat malzemeleri ve turizm sektöründeki şirketler sipariş/rezervasyon iptalleri haberleri açısından takip edilecek.

 

Borsa için yılsonuna yönelik olumlu beklentiler değişmedi, ama önce hammadde fiyatlarındaki şokun gelir tablolarında iskonto edilmesi sürecini izleyeceğiz. Öte yanda, KKM’ye girişlerin azalması,  ve kripto-dünyasında yaşanan sarsıntı yeni tasarrufların Borsa’ya yönlenmesine yardımcı olabilir.

 

İş Yatırım’dan – Türk Şirketleri Eurotahvili Fiyatlamaları ve CDS

Rusya-Ukrayna odaklı gelişmelerin varlık fiyatlamalarında sert hareketleri beraberinde getirdiği haftada, emtia fiyatlarında yaşanan tarihi yükselişler enflasyon beklentilerinde değişim yaratsa da, risk algısının zayıflaması ve büyümeye dair beklentilerin de gözden geçirilmeye başlanması, merkez bankalarının faiz artış beklentilerinin de ötelenmesine neden oldu. Hazine tahvillerine yönelim sonucu daralan getiriler ve USD’ye erişimin daha maliyetli olması ile dolaylı yoldan sıkılaşma öne çıktı. Türk hazine eurotahvilleri hafta başında yabancı alımları görse de, haftanın ikinci yarısında risk algısının zayıflaması sonucu oldukça sert satışlar yaşadı. Ülke risk primi de 650 seviyesinin üzerine çıkarak geçtiğimiz Aralık ayında gördüğü zirveleri tazeledi ve en son 2008 krizinde görülen seviyelere ulaştı.

Hafta başında EM özelinde nispeten daha iyi performans gösteren Türk hazine eurotahvilleri son iki seansta hızlanan satışlarla karşılaştı. Hafta başında düşüşle açılış yapan kıymetler, yabancıların da daha çok hazine kıymetlerinde alım tarafında olması ile destek bularak toparlandı. Jeopolitik gelişmelerin etkisi hafta boyunca varlık sınıflarında ayrışma yaratmayı sürdürerek riskten kaçışa etki etti. Haftanın ikinci yarısında hızlanan satışlar, yabancıların neredeyse tamamen satış tarafına geçmesi ve lokallerin daha azalan ilgisi sonucu derinleşti. Getiri eğrisinde son iki seansta 45-75 baz puan aralığında genişleme olurken, ülke risk primi de haftalık bazda yaklaşık 100 baz puan artış gösterdi. Şirket tarafında daha çok lokal ilgisi gören Senior kıymetlerde alımlar zayıflarken, sermaye benzeri kıymetler, bireysel ilgisinin de zayıflaması ile düşüşü hızlandırdı. Bankalarda yaşanan satışlara kıyasla, finans dışı şirketler biraz daha iyi performans sergiledi.

ABD hazine tahvillerinde oynaklık uzun süredir görülen en yüksek seviyelerde kalmaya devam etti. On yıllık tahviller hafta genelinde 1,70-1,90% bandında işlem görürken, Powell’ın hafta ortasında piyasayı rahatlatan açıklamalarının etkisi de sınırlı kalarak, getirilerin genişlemesi durumunda yatırımcıların tahvillere yönelimini hızlandırdı. Kısa tarafta, Fed faiz artışlarına dair görüşlerin daha zayıflaması ile 1,25% seviyesine kadar daralma olurken, Powell’in, Mart ayı için olmasa da, 50 baz puan artışa karşı olmaması ile getiriler tekrar yukarı geldi. Alman on yıllıkları da, artan tahvil talebi sonucu bir aylık aradan sonra tekrar eksi getiriye döndü.

 

Dr. Artunç Kocabalkan – Atilla Yeşilada: Canavar maalesef içimizde

 

ALB Yatırım: ‘Endüstriyel Metal Fiyatlarında Rekor Artış’

 

Beste Naz Süllü: “Bitcoin Endişelerle Baskılanmayı Sürdürüyor, 40.000$ Altı Tehlikesi…”

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler