Sosyal Medya

Borsa

Ak Yatırım:  Hisselerde seçici olma zamanı

Alternatif getirinin cazip olmaması BIST’e dönük risk iştahının güçlü kalmasını sağlıyor. Uzun yıllar 1 milyon civarında kalan yerli yatırımcı sayısı…

Ak Yatırım:  Hisselerde seçici olma zamanı

Alternatif getirinin cazip olmaması BIST’e dönük risk iştahının güçlü kalmasını sağlıyor. Uzun yıllar 1 milyon civarında kalan yerli yatırımcı sayısı pandemi ile birlikte 2020 başında yükselişe geçmiş ve 2,4 milyon civarında istikrar kazanmıştı. Düşük faiz, stabil döviz kuru, konut fiyatlarındaki şişkinlik, kripto para ve emtia piyasalarındaki sakinlik, halka arzlar yerli yatırımcı sayısında son iki ayda 650 bin düzeyinde yeni bir sıçramaya yol açtı ve sayı 3,3 milyona yükseldi. Yerli yatırımcının payı da ilk kez %70’in üzerine çıktı.

Son makro ihtiyati düzenlemelerin ardından TL mevduat faizinin ortalaması Ekim sonuna göre 160 baz puan artarken; 5 ve 10 yıllık DIBS getirileri de %11’i altına geriledi. Bankaları TL mevduat payını %50’nin üzerine çıkarmaya teşvik eden düzenleme, önümüzdeki süreçte TL mevduat faizlerinin daha da yükselmesini tetikleyebilir.

 

Bununla birlikte BIST’in getiri açısından güçlü kalacağını ancak fiyat oynaklığının (yeni halka arzlar ve hisse değişimleri nedeniyle) yüksek olacağını tahmin ediyoruz.

Yabancı Kasım’da az da olsa alış tarafındaydı. BIST’de yurt dışı yerleşikler Kasım ayında 650 milyon dolar ve Ocak-Ekim döneminde 4,0 milyar dolar kadar satış yaptı. TCMB haftalık verisine Kasım’da 0,3 milyar dolar kadar sınırlı yabancı alımı olduğunu tahmin ediyoruz. Matriks verisine göre de yurt dışı yerleşiklerin takaspayı Kasım sonunda önceki aya göre 1 puan gerileyerek%30’un altına geldi.

 

Aralık ayı gündemi

Noel tatili nedeniyle Aralık’ın ikinci yarısının yurt dışı piyasalarda sakin geçmesini bekleriz. Yurt içinde ise tüketici güveni ve diğer öncü göstergeler son çeyrekte ekonomide yavaşlamaya işaret ediyor. Benzer bir yavaşlamanın dış pazarlar açısından da geçerli olacağını, dolayısıyla son çeyrek kârlarının bir miktar baskılanacağını düşünüyoruz. Büyüme ve şirket kârları dışında yurt içinde ayrıca enflasyonla mücadele ve 2023 başındaki asgari ücret ayarlamalarına ilişkin haberlerde Aralık ayında gündemde olacaktır.

 

Portföy çeşitlendirmesi

BIST’in bir süre daha cazip kalacağını düşünüyoruz. Yurt dışı tarafta Kasım ayındaki yükselişin devamı konusunda net bir sinyal alamadık ancak yurt dışının etkisinin (önemli jeopolitik faktörler) dışında sınırlı kalacağı görüşündeyiz. Portföyümüzde ağırlığı iç piyasa dinamizminden olumlu etkilenen perakende şirketlerine verdik. Bununla birlikte analist değişikliği sonrası geçen ay model portföyden çıkan Tüpraş güncellenen model ve değerlemesi ile portföye eklendi. Tüpraş cazip ürün marjları ve temettü hikayesi ile destekleniyor. Ayrıca Lokman Hekim’i de sektöründe güçlü bir risk-getiri profiline sahip olması nedeniyle portföye ekliyoruz.

 

BIST-100 yeni girişlerle gücünü koruyor

Kasım ayı küresel bazda hisse senetlerinin dönemi oldu. Artan iyimserlik Çin’in Covid tedbirlerini gevşetmesi sonrası küresel ekonomide beklentilerin toparlanması ve FED’in güvercin tondaki para politikası sinyallerinin sürmesinden kaynaklandı. Diğer taraftan ekonomide yavaşlama ve finansal piyasalarda olası dalgalanma  senaryolarının ve BIST şirket kârlarında bir miktar zayıflama öngörüsünün güçlendiğini görüyoruz. Bu çerçevede sektörel tercihler daha çok önem kazanıyor.

Kasım’da altın madenciliği, sigorta, savunma teknoloji gibi nispeten primsiz hisselerin öne çıkması buna karşılık havacılık, banka, enerji sektör hisselerinin geride kalması ve perakende ticaret hisselerinde satışbaskısının sürmesi dikkat çekiyor.

 

Şirket fiyat hedeflerinde güncelleme

 

CDS priminde son iki ayda sağlanan 300 baz puanlık düşüşün ardından model portföy hisseleri için değerlemeleri yeni risksiz getiri oranı varsayımı ile güncelledik. Yeni risksiz getiri oranı varsayımız tahmin dönemi için 200 baz puan düşüşle %21 ve dönem sonu süreç için 100 baz puan düşüşle %12 oldu.

Analist değişimi nedeniyle geçen ay portföyümüzden çıkardığımız Tüpraş’ı, değerlememizi güncelleyerek tekrar model portföyümüze ekledik. Tüpraş olumlu seyreden ürün marjları ve yeniden gündeme gelmesini beklediğimiz temettü performansı ile dikkat çekiyor.

Lokman Hekim’i de sağlık sektörü şirketleri arasında güçlü bir risk-getiri sunması nedeniyle model portföyümüze ekliyoruz.

 

Ak Yatırım aylık   strateji raporundan alıntıdır

 

FÖŞ-Artunç Kocabalkan: 2023 öngörüleri; Altın $3000, Dolar 25 mi?

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler