Sosyal Medya

Borsa

Ak Yatırım:  Hisselerde seçici olma zamanı

Alternatif getirinin cazip olmaması BIST’e dönük risk iştahının güçlü kalmasını sağlıyor. Uzun yıllar 1 milyon civarında kalan yerli yatırımcı sayısı…

Ak Yatırım:  Hisselerde seçici olma zamanı

Alternatif getirinin cazip olmaması BIST’e dönük risk iştahının güçlü kalmasını sağlıyor. Uzun yıllar 1 milyon civarında kalan yerli yatırımcı sayısı pandemi ile birlikte 2020 başında yükselişe geçmiş ve 2,4 milyon civarında istikrar kazanmıştı. Düşük faiz, stabil döviz kuru, konut fiyatlarındaki şişkinlik, kripto para ve emtia piyasalarındaki sakinlik, halka arzlar yerli yatırımcı sayısında son iki ayda 650 bin düzeyinde yeni bir sıçramaya yol açtı ve sayı 3,3 milyona yükseldi. Yerli yatırımcının payı da ilk kez %70’in üzerine çıktı.

Son makro ihtiyati düzenlemelerin ardından TL mevduat faizinin ortalaması Ekim sonuna göre 160 baz puan artarken; 5 ve 10 yıllık DIBS getirileri de %11’i altına geriledi. Bankaları TL mevduat payını %50’nin üzerine çıkarmaya teşvik eden düzenleme, önümüzdeki süreçte TL mevduat faizlerinin daha da yükselmesini tetikleyebilir.

 

Bununla birlikte BIST’in getiri açısından güçlü kalacağını ancak fiyat oynaklığının (yeni halka arzlar ve hisse değişimleri nedeniyle) yüksek olacağını tahmin ediyoruz.

Yabancı Kasım’da az da olsa alış tarafındaydı. BIST’de yurt dışı yerleşikler Kasım ayında 650 milyon dolar ve Ocak-Ekim döneminde 4,0 milyar dolar kadar satış yaptı. TCMB haftalık verisine Kasım’da 0,3 milyar dolar kadar sınırlı yabancı alımı olduğunu tahmin ediyoruz. Matriks verisine göre de yurt dışı yerleşiklerin takaspayı Kasım sonunda önceki aya göre 1 puan gerileyerek%30’un altına geldi.

 

Aralık ayı gündemi

Noel tatili nedeniyle Aralık’ın ikinci yarısının yurt dışı piyasalarda sakin geçmesini bekleriz. Yurt içinde ise tüketici güveni ve diğer öncü göstergeler son çeyrekte ekonomide yavaşlamaya işaret ediyor. Benzer bir yavaşlamanın dış pazarlar açısından da geçerli olacağını, dolayısıyla son çeyrek kârlarının bir miktar baskılanacağını düşünüyoruz. Büyüme ve şirket kârları dışında yurt içinde ayrıca enflasyonla mücadele ve 2023 başındaki asgari ücret ayarlamalarına ilişkin haberlerde Aralık ayında gündemde olacaktır.

 

Portföy çeşitlendirmesi

BIST’in bir süre daha cazip kalacağını düşünüyoruz. Yurt dışı tarafta Kasım ayındaki yükselişin devamı konusunda net bir sinyal alamadık ancak yurt dışının etkisinin (önemli jeopolitik faktörler) dışında sınırlı kalacağı görüşündeyiz. Portföyümüzde ağırlığı iç piyasa dinamizminden olumlu etkilenen perakende şirketlerine verdik. Bununla birlikte analist değişikliği sonrası geçen ay model portföyden çıkan Tüpraş güncellenen model ve değerlemesi ile portföye eklendi. Tüpraş cazip ürün marjları ve temettü hikayesi ile destekleniyor. Ayrıca Lokman Hekim’i de sektöründe güçlü bir risk-getiri profiline sahip olması nedeniyle portföye ekliyoruz.

 

BIST-100 yeni girişlerle gücünü koruyor

Kasım ayı küresel bazda hisse senetlerinin dönemi oldu. Artan iyimserlik Çin’in Covid tedbirlerini gevşetmesi sonrası küresel ekonomide beklentilerin toparlanması ve FED’in güvercin tondaki para politikası sinyallerinin sürmesinden kaynaklandı. Diğer taraftan ekonomide yavaşlama ve finansal piyasalarda olası dalgalanma  senaryolarının ve BIST şirket kârlarında bir miktar zayıflama öngörüsünün güçlendiğini görüyoruz. Bu çerçevede sektörel tercihler daha çok önem kazanıyor.

Kasım’da altın madenciliği, sigorta, savunma teknoloji gibi nispeten primsiz hisselerin öne çıkması buna karşılık havacılık, banka, enerji sektör hisselerinin geride kalması ve perakende ticaret hisselerinde satışbaskısının sürmesi dikkat çekiyor.

 

Şirket fiyat hedeflerinde güncelleme

 

CDS priminde son iki ayda sağlanan 300 baz puanlık düşüşün ardından model portföy hisseleri için değerlemeleri yeni risksiz getiri oranı varsayımı ile güncelledik. Yeni risksiz getiri oranı varsayımız tahmin dönemi için 200 baz puan düşüşle %21 ve dönem sonu süreç için 100 baz puan düşüşle %12 oldu.

Analist değişimi nedeniyle geçen ay portföyümüzden çıkardığımız Tüpraş’ı, değerlememizi güncelleyerek tekrar model portföyümüze ekledik. Tüpraş olumlu seyreden ürün marjları ve yeniden gündeme gelmesini beklediğimiz temettü performansı ile dikkat çekiyor.

Lokman Hekim’i de sağlık sektörü şirketleri arasında güçlü bir risk-getiri sunması nedeniyle model portföyümüze ekliyoruz.

 

Ak Yatırım aylık   strateji raporundan alıntıdır

 

FÖŞ-Artunç Kocabalkan: 2023 öngörüleri; Altın $3000, Dolar 25 mi?

BAKMADAN GEÇME

  • Luxera GYO Yeni Dönemi Başlatıyor: NEW ERA 2030 Vizyonuyla İstanbul’da Dört Yeni Projeye İmza Atıyor

    2024 yılında gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüşüm sürecini tamamlayan Luxera GYO, kurumsal yapılanmasını güçlendirerek yeni bir büyüme fazına geçti. Şirket, dönüşüm odaklı stratejisi doğrultusunda 2026 itibarıyla İstanbul’da ikisi Anadolu Yakası’nda, ikisi Avrupa Yakası’nda olmak üzere toplam dört yeni projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.

  • Neden Online İngilizce Platformları Artık Bir Adım Önde?

    Klasik kursların yerini artık online İngilizce platformları alıyor, hem de haklı sebeplerle. Çünkü insanlar artık zamana değil, zaman onlara uysun istiyor. Online platformlar da tam bunu sağlıyor: Esneklik, erişilebilirlik ve kişisel tempo. Sadece bilgisayar ya da telefonla, istediğin yerde, istediğin saatte derslere katılabiliyorsun. Üstelik canlı oturumlar, interaktif içerikler ve anında geri bildirimlerle öğrenme deneyimi hiç olmadığı kadar kişisel hale geliyor. Bu yazıda, online İngilizce platformlarının neden bir adım önde olduğunu yakından inceleyeceğiz.

  • Merkez Bankası Rezervleri Yükseliş Gösterdi

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplam rezervleri, 12 Aralık haftasında önemli bir artış kaydetti. Bir önceki haftaya kıyasla 4 milyar…

  • FT: Yapay zekâ veri merkezleri uzaya taşınırsa ne olur?

    Google’ın uzayda, güneş enerjisiyle çalışan bir yapay zekâ veri merkezi kurma fikri, AI patlamasının enerji ve altyapı sınırlarını zorladığını gösteriyor. Karada enerji, su ve arazi engelleriyle karşılaşan teknoloji devleri, çözümü yörüngede ararken; uzay çöplüğü, çarpışma riski ve yönetişim eksikliği gibi yeni ve çok daha büyük sorunlar gündeme geliyor. Uzay veri merkezleri, AI’nin “sınırsız ölçeklenebilirliği” anlatısına güçlü ama tartışmalı bir metafor sunuyor.

  • İngiltere Merkez Bankası’ndan Faiz İndirimi

    İngiltere Merkez Bankası (BoE), 2025’in son para politikası toplantısında politika faizini 25 baz puan indirerek %3,75’e çekti. Karar, zayıflayan ekonomik veriler, yumuşayan iş gücü piyasası ve beklenenden hızlı gerileyen enflasyonun etkisiyle alındı. Faiz indirimi, özellikle mortgage borcu olan haneler ve kredi kullanan şirketler için kısa vadeli bir rahatlama sağlarken, tasarruf sahipleri açısından getirilerin düşmesi anlamına geliyor.

  • Zengin ülkelerde güven tavan yapıyor, Türkiye’de dipte: Toplumsal güven neden çöküyor?

    Pew Research Center’ın 25 ülkede gerçekleştirdiği kapsamlı araştırma, toplumsal güvenin ülkeler arasında keskin biçimde ayrıştığını ortaya koyuyor. Yüksek gelirli ve eğitim düzeyi yüksek ülkelerde “insanlara güven” yaygınken, Türkiye bu alanda dünyanın en düşük seviyelerine sahip ülkeler arasında yer alıyor. Araştırma, güvenin kültürel bir özellikten ziyade ekonomik refah, eğitim ve kurumsal yapı ile doğrudan ilişkili olduğunu gösteriyor.

  • Türkiye Özgürlük Endeksinde 165 Ülke Arasında 144cü Sırada

    Cato Enstitüsü’nün Aralık 2024’te yayımlanan Human Freedom Index 2024 (İnsan Özgürlüğü Endeksi), Türkiye’nin hem kişisel hem de ekonomik özgürlükler alanında küresel ölçekte en zayıf ülkeler arasında yer aldığını ortaya koydu. Endekste Türkiye 165 ülke arasında 142’nci sırada yer alırken, 2025 ölçümlerinde bu sıralama 144’e geriledi. Rapora göre Türkiye, 2007’den bu yana özgürlüklerde en sert düşüş yaşayan ülkeler arasında Çin, İran ve Venezuela ile birlikte anılıyor.

  • İktidarın hedefi: “Sadık sermaye” yapılanması mı?

    T24'ten Gökçer Tahincioğlu'na göre, Son aylarda Türkiye’de operasyonların odağı belediyelerden finans, medya ve özel sektör şirketlerine kaymış durumda. İktidara ve iktidar ortağı MHP’ye yakın olduğu düşünülen kişi ve kurumların da hedef alınması, kulislerde farklı senaryoların konuşulmasına yol açıyor. En dikkat çekici iddialardan biri ise iktidarın, siyasi geleceğini garanti altına alacak “kendisine sadık bir sermaye yapısı” oluşturma arayışı.

  • Küresel Jeopolitik Görünüm: Ateşkes Arayışları, Bölgesel Gerilimler ve Kırılgan Denge

    2025 sonuna yaklaşılırken küresel jeopolitik tablo, diplomatik temasların hız kazandığı ancak kalıcı çözümlerin hâlâ zor olduğu bir dengeye işaret ediyor. Rusya-Ukrayna savaşından Orta Doğu’daki kırılgan ateşkeslere, ABD-Çin rekabetinden enerji ve ticaret hatlarının yeniden şekillenmesine kadar birçok başlıkta riskler yüksek seyrediyor. Küresel sistem, çatışmaların yayılmasını sınırlamaya çalışırken, yapısal belirsizlikler ve bölgesel krizler kırılganlığı artırıyor.

  • Goldman Sachs: Gelişen piyasalar 2025’te sürpriz yaptı, 2026 için beklenti korunuyor

    Goldman Sachs’a göre gelişen piyasa hisseleri 2025’te beklentilerin de ötesinde güçlü bir performans sergilerken, bu ivmenin 2026’da da sürmesi bekleniyor. Zayıflayan dolar, düşen emtia fiyatları, Çin’in ihracat gücü ve küresel faiz indirim döngüsü; gelişen piyasaları, ABD’de yapay zekâ ve teknoloji hisselerinde yoğunlaşmanın yarattığı oynaklığa karşı portföylerde dengeleyici bir unsur haline getiriyor.

  • Ernst & Young: 2026 küresel ekonomik görünüm

    Ernst & Young (EY) Parthenon’un küresel görünüm raporuna göre dünya ekonomisi 2026’da ılımlı bir yavaşlama sürecine giriyor. Küresel büyümenin %3,1’e gerilemesi beklenirken, ticaret gerilimleri, demografik baskılar ve jeopolitik riskler aşağı yönlü riskleri artırıyor. Buna karşın yapay zekâ yatırımları, orta vadede verimlilik ve büyüme açısından önemli bir fırsat alanı olarak öne çıkıyor.

  • Ticaret Bakanlığı’ndan Yeni Düzenleme: Elektronik Defter Dönemi Başlıyor

    Ticaret Bakanlığı, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren kurulacak tüm şirketler için Elektronik Ticari Defter Sistemi’nin (ETDS) zorunlu hale getirileceğini duyurdu.

  • 🏆 Saxo Bank’tan Dev Altın Analizi: “Sadece Bir Yatırım Değil, Sistemin Yeni Köşe Taşı!”

    Küresel piyasaların dev ismi Saxo Bank, altının son iki yıldaki %110’luk rallisini analiz ederek 2026 sonu için 5.000 dolar hedefini yineledi. Rapora göre altın, artık geçici bir korunma aracı olmaktan çıkıp küresel finans sisteminin stratejik merkezine yerleşti.

Benzer Haberler