Sosyal Medya

Borsa

Ak Yatırım hisse önerileri:  Arçelik, Bimaş, Garanti ve diğerleri  

BIST olumlu ayrışan GOÜ’ler arasında Ocak’ta gelişmekte olan ülke (GOÜ) borsaları ikiye ayrıldı. Yabancı yatırımcı çeken emtia üreticisi Brezilya, Şili…

Ak Yatırım hisse önerileri:  Arçelik, Bimaş, Garanti ve diğerleri  

BIST olumlu ayrışan GOÜ’ler arasında

Ocak’ta gelişmekte olan ülke (GOÜ) borsaları ikiye ayrıldı. Yabancı yatırımcı çeken emtia üreticisi Brezilya, Şili ve Peru Ocak ayı getirilerinde öne çıkarken, G.Kore, Çin, Rusya zayıf performans gösterdi. MSCI-GOÜ getirisi -%2 oldu. BIST-100 ayın ilk yarısında 2.100’i geçip sonra 1.900’ün altına geldi ve kapanışı 2.000’den yaptı. BIST-100’ün aylık getirisi %8 (dolar bazında %6) oldu.

 

Ocak ayı ortasından itibaren 4Ç21 bilanço tahminleri fiyatlanıyor

Ak Yatırım öngörülerin şirket kârlarının önceki çeyreğe göre %25 artışla yıllık iki katına çıkacağını ortaya koydu. Bankalarda gerileyen fonlama maliyeti, yüklü TÜFE tahvil getirisi ve düşük karşılık giderleri kârlılığı artırırken, sanayi tarafında küresel emtia rallisi ve TL’nin döviz kuru karşısında zayıflaması, başta demir/çelik şirketleri olmak üzere döviz kazanan şirketleri öne çıkardı. Diğer taraftan, gıda perakendecileri (rekabet cezaları nedeniyle), gıda üreticileri (döviz pozisyonuna bağlı olarak) ve beyaz eşya/elektronik sektörü (4Ç21’in yüksek baz etkisiyle), nispeten zayıf beklentisi olan şirketler olarak dikkat çekti.

 

Enflasyon ve faiz gelişmeleri yakından izlenmeli

Ocak ayında yıllık enflasyonun ikinci çeyrekte %50’lere yakınsayacağı beklentisi TCMB enflasyon raporuna da yansırken, faiz tarafında likidite sıkışıklığının etkisiyle 2021 sonunda görülen artış bir miktar rahatladı. TL mevduat faizi yılbaşına göre 200 baz puan kadar gerilerken, kredi faizlerinde de hafif rahatlama görüldü. Kur korumalı mevduat uygulaması sonrası kur tarafında da yatay seyir ay boyunca korundu. FED’in faiz artırımına başlaması beklenen Mart ayı ile birlikte piyasaların varlık sınıfı

fiyatlamalarında bir düzeltme yapması ihtimali bulunuyor.

 

Sert dalgalanmaların ardından daha dengeli bir piyasa yapısı bekliyoruz

Önümüzdeki süreçte özellikle mevduat faizlerini yakından takip edeceğiz. Enflasyonun Aralık sonunda ulaştığı %36 seviyesinden güçlü bir gerileme zamana yayılacak gibi görünüyor. Kur korumalı mevduatların ve TCMB fonlamasının mevduat faizlerinin bu seviyelerde istikrar kazanmasına katkısı yüksek görünüyor. Bu denge durumunun yurtiçi ve yurtdışı şoklarla bozulmayacağı varsayımıyla önümüzdeki iki üç ayın daha sakin geçmesini bekliyoruz.

 

Piyasada yerli ağırlığı artmaya devam ediyor

Yabancı yatırımcının BIST’e ilgisi zayıf kalmaya devam ederken, sert düşüşler sonrası birkaç kez devre kesici uygulamasıyla seansın erken kapanması dikkat çekti. Aralık ayının son iki haftasındaki sert yabancı satışı Ocak’ta yumuşadı:

TCMB verisine göre 2021’de 1,5 milyar doları bulan yabancı çıkışı Ocak ayının ilk üç haftasında da 200 milyon dolar kadar oldu. Yine MKK verilerine göre yerli yatırımcıya ait hesap sayısı 2,3 milyon civarında yatay seyrederken, yerli yatırımcı portföy payı artmaya devam ederek %60’ı geçti. Uzunca bir süre sonra Ocak ayı halka arzların yapılmadığı bir ay oldu. Kur tarafında istikrar ile birlikte halka arzlarda hızlanma görülebilir. Borsa işlem hacmi de Ocak ayında %15’in üzerinde gerileyerek günlük 40 milyar TL düzeyinde kaldı.

 

TL ve faizdeki istikrar sonrası hisse senetlerinde getiri arayışı sürecek

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına geçişle birlikte kur ve faiz tarafında gözlediğimiz stabilizasyon BIST’e olumlu yansıdı. BIST-100 Ocak ayını %8 artışla kapatırken, getiri açısından GOÜ’ler arasında ortalarda yer aldı. Ocak ayında en yüksek getiri havacılık hisselerinde gözlenirken ayın ikinci yarısından itibaren banka, GYO, gıda hisselerinde olumlu hareketlilik dikkat çekti. Buna karşılık demir/çelik, havacılık ve petrokimya da hisse bazlı kâr satışları gözledik.

İş Bankasını portföye ekliyoruz

Bankacılık sektöründeki olumlu görüşümüzü yansıtacak şekilde İş Bankası’nı da model portföye ekliyor ve bankaların portföy ağırlığını %28’e çıkarıyoruz. İş Bankası’nın gerek olumlu 4Ç21 beklentilerinin kısa vadeli destek olması gerekse de hissenin iştirak portföyüne toplam piyasa değerine yakın seviyelerde fiyatlanıyor olması nedeniyle beğeniyoruz.

Portföyden TAV ve Pegasus’u çıkarıyoruz

Havacılık sektörünün kur etkisiyle de güçlü geçmesi beklenen 2022 turizm sezonunda öne çıkan sektörlerden biri olacağına dair görüşümüzü koruyoruz. Ancak araştırma kapsamımızdaki şirket dağılımlarının analistler arasında yeniden güncellenmesi süreci nedeniyle ilgili şirketleri (bir ihtimal geçici olarak) Şubat ayı değerlendirmemizden çıkarıyoruz.

 

Yatırım Finansman: Model Portföy Güncelleme Raporu

 

OyakYatırım: Strateji ve Hisse Önerileri

 

Yapı Kredi Y – Strateji Notu: On Bin Şey

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler