Sosyal Medya

Borsa

Tüpraş ikinci çeyrekte yurt içi satışlarını %23, uluslararası satışlarını %53 artırdı

Tüpraş, 2021 yılının ikinci çeyreğine ait finansal sonuçlarını açıkladı. Yılın ikinci çeyreğinde toplam 6,5 milyon ton üretim, 6,9 milyon ton satış gerçekleştiren Tüpraş’ın ikinci üç aylık dönemde cirosu 33,7 milyar TL oldu...

Tüpraş ikinci çeyrekte yurt içi satışlarını %23, uluslararası satışlarını %53 artırdı

Tüpraş 2021 yılının ikinci çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre Tüpraş, yılın ikinci çeyreğinde %91’lik kapasite kullanımıyla 6,5 milyon ton üretim ve 6,9 milyon ton satış gerçekleştirdi. Tüpraş’ın ikinci üç aylık dönemde cirosu 33,7 milyar TL oldu.

Modernizasyon ve enerji verimliliği konularında yatırımlarını sürdüren Tüpraş, 2021 yılının ikinci çeyreğinde %51’i sürdürülebilirlik yatırımları olmak üzere toplam 335 milyon TL yatırım harcaması yaptı.

Yılın ikinci üç aylık döneminde, küresel çapta aşılamanın artmasını takiben gevşetilen kısıtlamaların etkisiyle petrol ürünleri talebi iyileşmesini sürdürdü.

Ayrıca, OPEC+ ülkelerinin arz kontrolü konusundaki kararlı tutumlarının da etkisiyle Brent ham petrol fiyatı 2021 yılı Mart ayındaki 63,8 $/v seviyesinden Haziran ayı sonu itibarıyla 76,2 $/v seviyesine yükseldi.

Global çapta kısıtlamaların azalması mobilitenin artmasına fırsat verdi ve bu gelişme neticesinde küresel benzin stokları ikinci çeyreğin başında 5 yıllık ortalamalarının altına düşerek, ürün marjlarını yukarı taşıdı.

Motorin ürün marjlarındaki toparlanma ise piyasadaki arz fazlasının henüz taleple tamamen karşılanamaması sonucu sınırlı kaldı. Yılın ikinci çeyreğinde, jet yakıtı talebinde kademeli iyileşme görülürken, küresel uçuş sayılarının halen pandemi öncesi seviyelerinin altında olması jet yakıtı marjlarını baskılamaya devam etti.

Tüpraş; Brent ham petrol fiyatında devam eden yükselişin de etkisiyle oluşan stok kârının desteği, yurt içi ve uluslararası satışların güçlü olması, artan üretim verimliliği ve varil başına faaliyet giderlerindeki gerilemeyle 2021 yılının ikinci çeyreğinde 1,3 milyar TL vergi öncesi kar kaydetti. 2021 yılı ilk yarısındaki vergi öncesi kârı ise 337 milyon TL olarak gerçekleşti.

Disiplinli ve etkin finansman politikalarıyla güçlü bilanço korunurken, iyileşmeye devam eden faaliyet kârlılığıyla borçluluk ve kârlılık oranları bakımından da pandemi öncesi dönem performansına yaklaşma sürmektedir.

Tüpraş, ülkemizin akaryakıt ihtiyacını karşılama görevini emniyetli işletme anlayışıyla, hiçbir aksamaya fırsat vermeden yerine getirmeye, nitelikli insan kaynağı ve küresel rekabet gücüyle hissedarları, iş ortakları ve ülkemiz için katma değer oluşturmaya devam edecektir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler