Sosyal Medya

Şirketler

Tuncay Turşucu’dan Tekfen Holding için 3. çeyrek masa notları…

Tekfen Holding (TKFEN) 3Ç21’de beklentilerin üzerinde 463.1 milyon TL net kar açıkladı. Beklentiler 398 milyon TL seviyesindeydi...

Tuncay Turşucu’dan Tekfen Holding için 3. çeyrek masa notları…

Tekfen Holding (TKFEN) 3Ç21’de beklentilerin üzerinde 463.1 milyon TL net kar açıkladı. Beklentiler 398 milyon TL seviyesindeydi. Cirodaki ve kar marjlarındaki artış net karı desteklerken bunun yanında Florya Gayrimenkul’un satışından gelen 124.6 milyon TL gelir ve portföy yatırımları net karı destekleyen bir diğer unsur oldu. TKFEN geçen yıl aynı dönemde 14.5 milyon TL zarar yazmıştı.

3Ç21’de net kar rakamına en büyük destek 297 milyon TL ile gübre kolu ve 136 milyon TL ile Yatırım kolu oldu. Taahhüt segmenti 38 milyon TL kar katkısı yaptı. Taahhüt segmenti geçen yıl aynı dönemde 270 milyon TL zarar yazmıştı. Bu bakımdan katkı yapmaya başlaması olumlu.

Aynı dönemde TKFEN satış gelirleri 3.598mnTL ile beklentilere paralel geldi diyebiliriz. Satış gelirleri yıllık %34 büyürken, önceki çeyreğe göre yatay kaldı. Satış gelirlerine en büyük katkı 1.969mnTL ile Taahhüt kolundan gelirken bunu 1.401mnTL ile gübre tarafı izledi. Brüt kar marjı bu dönemde yıllık 8 puan artarak %12.2 oldu.

FAVÖK ise beklentilerin üzerinde 390mnTL oldu.(TKFEN sunum rakamıdır. Analist hesaplamamız 337.9mnTL dir). FAVÖK’e en büyük katkı 247 milyon TL ile gübre kolu ve 112 mn TL ile taahhüt segmenti oldu. FAVÖK Marjı %10.8 ile geçen yıla göre 10 puana yakın yükseldi. (Analist FAVÖK marjı %12.8).

9 Aylık Dönem: Gübre Kolu Lokomotif Olmaya Devam

Genel olarak TKFEN için tarım grubunun lokomotif görevi devam etmiş görünüyor. Ton bazında yurtiçi gübre satışları %39 azalmış olsa da gübre fiyatlarındaki dolar bazında %74, TL bazında %106 artış gelirlerdeki artışa neden oldu.

Tablo yılın 9 aylık döneminde de değişmedi. Kimya grubu TKFEN’i karlılıkta sırtlayan taraf oldu. 9 aylık satış gelirleri %32 artışla 11 milyar TL olurken, gelir tarafında taahhüt grubu 5.979mnTL ile en büyük payı aldı, Gübre kolu ise 4.485mnTL ile ikinci sırada yer aldı.

Şirket’in 9 aylık net kar rakamı ise %813 artışla 1.192mnTL olurken, en büyük katkı 832mnTL ile gübre kolundan ve 376mnTL ile Yatırım tarafından geldi. Yatırım segmentinde bir defalık gelirler etkili olduğunu hatırlamak lazım. Taahhüt grubu ise aynı dönemde 13mnTL zarar getirdi.

Şirket’in net borcu bulunmuyor. Net nakit miktarı 1.129 milyon TL seviyesinde. Cari oran 1.3x ile ideal seviyede. Güçlü bilanço yapısına sahip.

Değerlendirme

TKFEN sonuçları olumlu karşılanabilir. Ancak kimya grubundan gelen karlılık gübre fiyatlarındaki artıştan kaynaklanıyor. Bu durum ne kadar sürdürülebilir tartışma konusu olabilir. Gübre fiyatlarındaki artış küresel kaynaklı görünüyor. Ancak gelecek dönemlerde gübre fiyatlarındaki yükseliş daha yukarılara devam mı edecek yoksa yeni gelişmeler sonucunda düşüşler mi görülecek kestirmek zor. Genel beklentiler gübre fiyatlarındaki yükselişin devam edeceği yönünde. Bu böyle olduğu sürece ton bazında üretim ve satışlar düşse bile gelir tarafında artışlar oluşabilir. Bununla birlikte gübre ihracatının yasaklanmış olması TKFEN için yeni bir risk oluşturabilir. Ticaret Bakanlığı’nın aldığı bu yasak kararının ne kadar devam edeceği bilinmiyor. Ancak sektör temsilcileri bu konuda oldukça rahatsız olduklarını dile getiriyor. Özellikle ithal girdiye bağımlı olan bu sektörde bu karar gübre üreticileri için olumsuz olabilir.

Diğer yandan taahhüt grubunda backlog rakamı 1.5 milyar$ seviyesinde ve geçmişteki rakamlarında halen uzak. TKFEN için bir hikâye oluşacaksa taahhüt grubunda backlog rakamının artması ile olabilir görünüyor. Yükselen petrol fiyatları özellikle faaliyetlerinin çoğunu hazar bölgesindeki petrole duyarlı ülkelerde yapan TKFEN için umut verici olabilir. Bu konuda Şirketin 2022 yılı beklentileri ipucu verecektir. Ancak henüz yayımlanmadı.

Güçlü ve Zayıf Yanlar

Değişik sektörlerde faaliyet göstermesini gelirlerde portföy çeşitlendirmesi açısından olumlu karşılıyorum. Diğer yandan mali yapısının güçlü olması da yaşanabilecek risklere karşı esneklik sağlayabilir. İnşaat faaliyetlerinden döviz yaratma kapasitesi ise kur risklerine karşı önemli tampon görevi görmekte. Güçlü marka bilinirliğinin olması da yine olumlu faktörlerden birisi. Buna karşın taahhüt segmentinde birikmiş iş miktarının yavaşlaması geleceğe yönelik gelir belirsizliği yaratıyor. Covid-19 ise küresel risk olmaya devam ediyor.

Beklentiler ve Hedef Fiyat

Şirket 2021 beklentilerini revize etti. Buna göre satış gelirlerini 16.519mnTL’den 16.447mnTL ye aşağı yönlü, FAVÖK beklentisini 1.277mnTL’den 1.414mnTL’ye ve net kar beklentisini 1.022mnTL’den 1.265mnTL’ye yukarı yönlü revize etti. Bu revizelerde gübre kolundaki yukarı revizyonların etkisi var.

Şirket için pd/dd, fd/favök ve fd/satış piyasa çarpanlarına göre 12 aylık hedef fiyatımı 17TL olarak korumaya devam ediyorum. Taahhüt tarafında yeni proje alımlarının hızlanması durumunda beklentilerim yukarı revize edilecektir.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler