Sosyal Medya

Borsa

Otokar GM Görgüç: “Pandeminin etkilerine rağmen ciromuzu yüzde 53 artırdık”

Türkiye otomotiv ve savunma sanayiinin öncü şirketi olan Otokar, yılın ilk 9 aylık finansal sonuçlarını açıkladı. Türkiye'de ve farklı kıtalarda önemli teslimatlar gerçekleştiren Otokar, yılın ilk 9 ayında cirosunu geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 53 artırdı...

Otokar GM Görgüç: “Pandeminin etkilerine rağmen ciromuzu yüzde 53 artırdık”

Türkiye otomotiv ve savunma sanayiinin öncü şirketi olan Otokar, yılın ilk 9 aylık finansal sonuçlarını açıkladı. Türkiye’de ve farklı kıtalarda önemli teslimatlar gerçekleştiren Otokar, yılın ilk 9 ayında cirosunu geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 53 artırdı. İhracatta yüzde 41 büyüme elde eden şirketin, ilk 9 aydaki net kârı ise 516.4 milyon TL oldu.

İzmir ESHOT’un 364 adetlik dev otobüs teslimatını toplam 7 ay gibi kısa bir sürede tamamladıklarını belirten Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç yılın ilk 9 ayını değerlendirdi: “İzmir’in şehir içi otobüslerinin yanı sıra Ukrayna için ürettiğimiz CNG’li otobüslerimizin teslimatlarını tamamladık; savunma sanayii alanında aldığımız zırhlı araç siparişlerinin üretimlerine ve teslimatlarına devam ettik. Elektrikli otobüsümüzün Avrupa’daki tanıtımlarımızı devam ederken otonom otobüs, uzaktan komutalı askeri araç gibi Ar-Ge çalışmalarımız da hızla ilerliyor. Önümüzdeki dönemde Ankara, İstanbul, Slovakya, Ürdün’de kazandığımız ihalelere ve farklı coğrafyalardan aldığımız siparişlere odaklanacak, büyümemizi sürdüreceğiz” dedi.

Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, yılın ilk 9 aylık finansal sonuçlarını paylaştı. Global bir marka olma hedefi ile çalışmalarına aralıksız devam eden Otokar, 2021’in ilk 9 ayında cirosunu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 53 artırdı. Fikri mülkiyet hakları kendine ait ürünleriyle 5 kıtada 60’tan fazla ülkede faaliyet gösteren Otokar, üçüncü çeyrek sonunda cirosunu 2.7 milyar TL’ye taşıdı. İhracatını geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 41 büyüten Otokar’ın 9 aylık ihracatı 224 milyon USD, net kârı ise 516.4 milyon TL olarak gerçekleşti.

“TESLİMATLARIMIZI BAŞARIYLA TAMAMLADIK”

Sakarya’daki fabrikasında 2 bin 230 çalışanıyla üretim faaliyetlerine devam eden Otokar’ın yılın ilk 9 ayında süre gelen pandemi koşullarına rağmen başarılı sonuçlara ulaştıklarını belirten Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç; “İhracat pazarlarında yeni projeler için çalışmaya devam ederken, iç pazardaki ihalelerde büyük başarı gösterdik. İzmir toplu taşımacılığı için ürettiğimiz 364 adet otobüsü siparişi almamızı takiben 7 ay gibi kısa bir süre içinde teslim ettik. Ukrayna’ya doğalgazlı otobüs ihraç ettik. Daha önce siparişini aldığımız 4×4 ve 8×8 zırhlı araçlarımızı başarıyla teslim ettik” dedi.

“ALDIĞIMIZ SİPARİŞLERLE BÜYÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Otokar’ın yıl içinde kazandığı ihalelerin ve aldığı siparişlerin önümüzdeki dönemde Otokar’ın başarısını tamamlayacak işler olduğuna dikkat çeken Görgüç şöyle konuştu; “Otobüs alanında ilk 9 ayda Ankara ve İstanbul’un toplu taşımacılık ihalelerinin kazananı olduk. Slovakya, Ürdün gibi farklı coğrafyalardan yeni siparişler aldık. Eylül ayından itibaren elektrikli otobüsümüz Kent Electra’nın Avrupa’daki tanıtım çalışmalarına hız verdik. Daha temiz bir çevre ve daha sessiz trafik vaadeden elektrikli otobüsümüzü Almanya, İspanya, Romanya’da başlayan tanıtımları şu an İtalya’da devam ediyor. Bir sonraki durağı ise Fransa olacak. Iveco ile otobüs alanındaki işbirliğimiz de planlandığı şekilde ilerliyor. Savunma sanayii alanında ise daha önce aldığımız siparişlerin üretim ve teslimatlarına devam ediyoruz. İlk 9 ayda birçok önemli fuara ve etkinliğe katıldık, kara sistemlerindeki yetkinlerimizi kıtalararası sergiledik. Hem ticari hem askeri alandaki bu gelişmeler Otokar’ın sürdürülebilir büyümesini daim kılarak bizi başarıyla geleceğe taşıyan işler olacak.”

Teknoloji konusundaki gelişmelere de değinen Görgüç; “Teknoloji alanında da Otokar’ı küresel çapta bir üst lige çıkaracak çalışmalarımıza ağırlık veriyoruz. Türkiye’nin ilk hibrit otobüsünün ardından 2011’de Türkiye’nin ilk elektrikli otobüsünü tanıtmıştık. Yılın başında duyurduğumuz otonom otobüsümüz için yürüttüğümüz çalışmalara da hız kesmeden devam ediyoruz. Diğer taraftan savunma sanayii alanında insansız ve uzaktan komutalı kara sistemlerinin geliştirilmesi konusunda çalışmalarımız sürüyor” dedi.

“GENÇLERİN ODAĞINDAYIZ”

Kincentric tarafından gerçekleştirilen çalışmalarda iki yıldır “Türkiye’nin En İyi İşverenleri” listesinde yer alan Otokar’ın bu yıl “Great Places to Work” ünvanını almaya hak kazandığını belirten Görgüç, “Kurulduğumuz günden bu yana çalışma arkadaşlarımızdan aldığımız güçle, karşılıklı güven ve saygının hâkim olduğu, katılımın ve çeşitliliğin değer gördüğü bir şirket olma yolunda önemli adımlar atıyoruz. Otokar ailesi olarak, insan kaynakları alanında hayata geçirdiğimiz çalışmaların sonucunda en iyi iş yeri ve işverenler arasında yer almaya hak kazandığımız için gururluyuz” dedi.

Otokar’ın teknoloji, Ar-Ge ve dijital dönüşüm alanında yürüttüğü çalışmalarla son yıllarda daha fazla gencin odağında yer aldığını belirten Serdar Görgüç; “Yurt içinde ve yurt dışında ticari araç ve savunma sanayii pazarlarında, yüzde 100 yerli sermayesi ile sürdürülebilir büyüme hedefiyle faaliyetlerini yürüten şirketimiz, inovasyon odaklı çalışmalarıyla özellikle gençlerin dikkatlerini üzerinde toplamaya devam ediyor. Kısa süre önce yaptığımız online kariyer günlerinde gençlerimizin yoğun ilgisiyle karşılaştık. Organizasyonda özellikle Otokar’ın ticari ve askeri alandaki tasarım, mühendislik, test kabiliyetleri dikkat çekti. Otokar olarak genç mühendislerimize kendilerini geliştirebilecekleri, hayallerini gerçeğe dönüştürebilecekleri fırsatlar sunuyoruz” dedi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler