Sosyal Medya

Şirketler

İş Yatırım’dan Tekfen Holding için 3. çeyrek mali tablo analizi

Tekfen Holding 3Ç21'de, beklentilerin üzerinde (ISY tahmini: 411mn TL ve konsensüs: 418mn TL net kar), 3Ç20'de kaydedilen 15mn TL net zarara kıyasla 463mn TL net kar açıkladı...

İş Yatırım’dan Tekfen Holding için 3. çeyrek mali tablo analizi

Gerçekleşen ve Tahminler

Tekfen Holding 3Ç21’de, beklentilerin üzerinde (ISY tahmini: 411mn TL ve konsensüs: 418mn TL net kar), 3Ç20’de kaydedilen 15mn TL net zarara kıyasla 463mn TL net kar açıkladı. Güçlü net kar büyümesinde, i) geçen sene taahhüt tarafında gerçekleşen zararlar nedeniyle oluşan düşük baz, , ii) güçlü gübre segmentinin performansı, iii) Şirket’in Floya Gayrimenkul’deki %50 payının satışından elde edilen 125 mn TL’lik gelir, iv) finansal yatırımların yeniden değerleme farklarından kaynaklanan tek seferlik yatırım geliri, v) düşük efektif vergi oranı ve vi) pozitif kur etkisi etkili oldu. Tek seferlik yeniden değerleme kazançları ve beklenenden düşük efektif vergi oranı da tahminlerimizdeki sapmanın nedeni oldu. Tahminlere paralel olarak, konsolide gelirler 3Ç21’de 3,6 milyar TL (+ %34 yıllık) olarak kaydedilirken, konsolide FAVÖK 3Ç20’deki 10mn TL’ye kıyasla 338mn TL olarak gerçekleşti. Net nakit pozisyonu, güçlü operasyonel performans, işletme sermayesinde meydana gelen iyileşme ve yatırım faaliyetlerinden sağlanan nakit sayesinde 3Ç21 sonu itibariyle çeyreklik bazda %74 artarak 1,13 milyar TL’ye yükseldi.

Son Çeyrekte Öne Çıkanlar

Taahhüt segmenti marjları iyileşme gösterdi. Taahhüt segmenti 1Ç21’de yıllık bazda % 36 artış ile 1,97 milyar TL gelir kaydetti. Proje büyüklüğü, 3Ç21’de, büyük ölçekli yeni bir proje edinimi gerçeklememesi nedeniyle geçen çeyreğe kıyasla %3 küçülerek 1,46 milyar US$ seviyesine geriledi. FAVÖK, geçen yılın aynı çeyreğinde kaydedilen negatif 210mn TL’ye kıyasla 112mn TL olarak gerçekleşti. Hatırlatmak gerekirse 3Ç20, bazı projelerde meydana gelen zararlar nedeniyle taahhüt segmenti için olduça zayıf bir çeyrek olmuştu. FAVÖK marjı 3Ç21’de %5,7 (2Ç21:%2,5 ve 3Ç20: %-14,5) gerçekleşti. FAVÖK marjında çeyreksel bazda meydana gelen iyileşmeye rağmen, yönetim taahhüt segmenti için 2021 FAVÖK marjı beklentisinde herhangi bir revizyona gitmedi ve %3,2
beklentisini korudu. Bu beklenti, 4Ç21 için nispeten daha zayıf bir performansa işaret ediyor.

Gübre segmenti, marjlarda normalleşme meydana gelmesine rağmen güçlü performansını sürdürdü. Kimyasal endüstri segmenti, gübre fiyatlarındaki önemli artış sayesinde 3Ç21’de yıllık bazda %38 artışla 1.4 milyar TL ciro kaydetti. Toplam gübre satış hacmi, 3Ç21’de bayiler ve çiftçilerin fiyatlarda düşüş meydana geleceği veya küresel gübre fiyatlarındaki ciddi artış nedeniyle devlet müdahalesi olacağı beklentisi ile yıllık bazda %37 düştü. Yurt içi ortalama gübre fiyatları artan global gübre fiyatlarına bağlı olarak yıllık bazda USD bazında %74, TL bazında %106 arttış gösterdi. Çin Hükümeti tarafından gübre ihracatına getirilen kısıtlamalar ve gaz fiyatlarındaki keskin artışın bir sonucu olarak Avrupa’daki bazı amonyak fabrikalarının üretim kapasitelerini düşürmesi
veya faaliyetlerini durdurması nedeniyle amonyak fiyatlarında meydana gelen artış global gübre fiyatlarında bir önceki çeyreğe kıyasla ciddi bir yükselişe neden oldu. Segment’in FAVÖK’ü 3Ç21’de yıllık %25 artışla 247mn TL olarak gerçekleşti. Segmentin FAVÖK marjı ise, ham madde fiyatlarındaki artış nedeniyle 3Ç20’deki %19,4 seviyesinden 3Ç21’de %17,6 seviyesine geriledi. Hizmet segmenti FAVÖK rakamı ise, temel olarak petrol ürünleri tanklarındaki doluluk oranlarının azalması ve kuru dökme yük elleçleme talebindeki düşüş ile birlikte oluşan fiyat rekabeti nedeniyle yıllık %19 FAVÖK daralması kaydetti. Tarımsal üretim ve yatırım segmentleri zayıf performans göstermeye devam etti.

Değerleme üzerindeki etki ve görünüm

2021 beklentilerinde revizyona gidildi. Tekfen, 2021 konsolide ciro beklentisini 16.45 milyar TL (önceki 16.45 milyar TL), konsolide FAVÖK beklentisini 1.41 milyar TL (önceki 1.28 milyar TL) ve net kar beklentisini 1.27 milyar TL (önceki 1.02 milyar TL) olarak revize etti. En büyük değişiklik kimyasal sanayi segmentinde gerçekleşti. Kimyasal sanayi segmenti için FAVÖK bekklentisi 990 TL’den 1122 TL’ye, net kar beklentisi ise 790mn TL’den 1017mn TL’ye yükseltildi. 2021 beklentileri, yılın son çeyreğinde hem taahhüt hem de kimya endüstrisi iş kolları için daha düşük performansa işaret ediyor.

Yorum:

Beklentilerin üzerinde gelen net kar rakamına piyasa tepkisinin pozitif olmasını bekliyoruz. Diğer yandan, hissenin son bir hafta içinde piyasanın %7 üzerinde performans gösterdiği düşünüldüğünde olumlu tepki sınırlı olabilir. TKFEN için 19,58 TL/hisse 12 aylık hedef fiyat ile AL tavsiyemizi koruyoruz.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

İş Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler