Sosyal Medya

Borsa

Halk Yatırım’dan Turkcell için finansal görünüm değerlendirmesi

1Ç21’de Turkcell’in net karı yıllık bazda %27 artışla 1,1 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Açıklanan rakam, piyasa beklentisine paralel gelirken, kurum beklentimizin %17 üzerinde gerçekleşti (Kurum beklentimiz: 944 milyon TL, ortalama piyasa beklentisi: 1,08 milyar TL).

Halk Yatırım’dan Turkcell için finansal görünüm değerlendirmesi

ARPU artışı ve TÜFE arasındaki makas yüksek kalıyor

1Ç21’de Turkcell’in net karı yıllık bazda %27 artışla 1,1 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Açıklanan rakam, piyasa beklentisine paralel gelirken, kurum beklentimizin %17 üzerinde gerçekleşti (Kurum beklentimiz: 944 milyon TL, ortalama piyasa beklentisi: 1,08 milyar TL). Net kar marjı da yıllık bazda 1 puan artışla %14,2 seviyesine yükseldi. Net kar rakamının beklentimizi aşmasında, beklentimizden düşük seviyede gerçekleşen net finansman giderleri etkili oldu. Turkcell’in net finansman giderleri, faiz ve hedging giderlerinde görülen artışa karşın, faiz gelirlerinde görülen artışın desteğiyle bu dönemde geçen yılın aynı çeyreğindeki 221,4 milyon TL’den 1Ç21’de 207 milyon TL’ye ılımlı geriledi. İlk çeyrek sonuçlarının beklentileri karşılamasına rağmen, mobil ARPU’daki yıllık artışın ortalama çeyreksel TÜFE’nin altında kalması nedeniyle sonuçların hisse performansına yansımasını ‘sınırlı negatif’ olarak değerlendiriyoruz.

Beklentilere paralel satış gelirleri

1Ç21’de toplam abone sayısı, önceki yılın aynı dönemindeki 36,21 milyondan 37,40 milyona yükselerek, kurum beklentimizi karşıladı. Çeyreklik bazda 705K ile Turkcell Türkiye, bu dönemde son üç yılın en güçlü net abone kazanımı performansını gösterdi. Mobil abone sayısı yıllık bazda %2,4 artışla 34 milyon seviyesinde, kurum beklentimizle uyumlu gerçekleşti. Çeyreksel bazda net 190K ön ödemeli abone, 410K faturalı abone artışı kaydedildi. Böylece toplam mobil aboneler içerisindeki faturalı abonelerin payı yıllık bazda 3 puan artışla %66 seviyesine yükseldi. Fiber abone sayısı ise yıllık bazda %13 artışla 1,71 milyon ile, kurum beklentimizin altında gerçekleşti. Ayrıca, kişibaşı ortalama mobil data kullanımı bu dönemde yıllık bazda %30 artışla 12,6 gigabyte seviyesinde, beklentimizin hafif altında gerçekleşti. Diğer yandan, ortalama çeyreksel enflasyonda yıllık bazda görülen %3,46’lık artış karşısında mobil karma ARPU’daki yıllık artışın çeyreksel ortalama TÜFE’nin altında seyretmeye devam etti. Mobil karma ARPU 1Ç21’de yıllık bazda %8 artışla 46 TL seviyesine yükseldi. Mevcut durumda çeyreksel ortalama TÜFE’nin 7,6 puan altında kalan ARPU görünümünü olumsuz olarak değerlendiriyoruz. Bu gelişmeler doğrultusunda, şirket gelirlerinin %76’sını oluşturan Turkcell Türkiye gelirleri yıllık bazda %13 artışla 5,98 milyar TL seviyesinde, kurum beklentimizin altında gerçekleşti (Kurum beklentimiz: 6,95 milyar TL). Diğer yandan, şirket gelirlerinin %9’unu oluşturan Turkcell International gelirleri, Ukrayna operasyonlarının katkısına ek olarak olumlu kur hareketiyle yıllık bazda %27 artışla 708 milyon TL seviyesine yükseldi. Ayrıca, şirket gelirlerinin %12’sini oluşturan diğer segment gelirleri %52 yükselişle 917 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Grup dışı çağrı merkezi gelirleri, enerji işi gelirleri ve tüketici elektroniği satışı gelirlerinden oluşan diğer segment gelirlerinde görülen artış, dijital kanallarla yapılan cihaz satışlarından kaynaklandı. Böylece, 1Ç21’de Turkcell’in konsolide satış gelirleri, Turkcell Türkiye gelirlerinde ılımlı kalan artışın diğer kalemler ile dengelenmesiyle yıllık bazda %18,2 artışla 7,61 milyar TL olarak, kurum beklentimize ve piyasa beklentisine paralel gerçekleşti (Kurum beklentimiz: 7,91 milyar TL, piyasa beklentisi: 7,81 milyar TL).

Güçlü FAVÖK görünümü

Bu dönemde şirketin FAVÖK’ü, operasyonel verimlilik çalışmalarının olumlu etkisi ve pandeminin maliyet cephesindeki yansımalarının desteğiyle yıllık bazda %18 artışla 3,31 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Açıklanan rakam, piyasa beklentisine ve kurum beklentimize paralel gerçekleşti (Kurum beklentimiz: 3,28 milyar TL, piyasa beklentisi: 3,28 milyar TL). Bu bağlamda, FAVÖK marjı yıllık bazda yatay seyir izleyerek %42 seviyesi üzerindeki seyrini sürdürdü.

Turkcell için 23 TL olan hedef fiyatımızı 21,65 TL’ye revize ediyor; ‘AL’ tavsiyemizi koruyoruz

Turkcell’in dijital hizmetler ve ödeme sistemleriyle genişlettiği faaliyet kapsamının olumlu operasyonel sonuçlarının ilerleyen çeyreklerde öne çıkacağını düşünüyoruz. Özellikle Paycell gelirlerdeki artan kullanıcı sayısı ve mobil ödeme hacminin desteğiyle grup dışı gelir artışlarında güçlü görünümün devam edeceğini öngörüyoruz. Diğer yandan, Turkcell Türkiye’nin gelir parametrelerini incelediğimizde, şirketin yılın ilk çeyreğinde kaydettiği 705K’lık abone kazanımı ile yılsonuna kadar 1 milyon net abone kazanımı hedefinin %70’ini tamamladığını görüyoruz. Bu bağlamda, yılın geri kalanında da abone kazanımı tarafında güçlü görünümün devam edeceği öngörüsüyle toplam abone sayısına ilişkin yılsonu tahminimizi 37,81 milyon olarak sürdürüyoruz. Ayrıca, 410K net abone kazanımı ile faturalı abone bazının %66 seviyesine yükselmesi de bir diğer pozitif katalist olarak öne çıkıyor. Ancak, yılın ilk çeyreğinde mobil ARPU’da yıllık bazda kaydedilen artış ile ortalama çeyreksel TÜFE arasındaki farkın 7,6 puan seviyesine ulaşması sonrasında, bu farkı şirketin enflasyonist fiyatlama politikası ışığında yıl sonuna kadar daha ılımlı tonda devam edecek şekilde modelimize yansıtıyoruz. Operasyonel karlılık cephesinde ise, özellikle üçüncü çeyrekten
itibaren maliyetler üzerindeki pandemi etkilerinin azalacağını öngörüyoruz. Bu nedenle, Turkcell için 14 milyar TL seviyesinde bulunan FAVÖK tahminimizi 13,86 milyar TL seviyesine revize ediyoruz. Net kar cephesinde de, yıl sonu öngörümüzü şirketin döviz uzun pozisyonunun çeyreksel bazda %39 artışla 183 milyar dolar seviyesine ulaşmasının da etkisiyle 4,39 milyar TL’den
4,41 milyar TL’ye ılımlı revize ediyoruz. Bununla beraber, modelimizde risksiz faiz oranı varsayımımızda yaptığımız ılımlı revizyona ek olarak, net borç ve benzer şirket çarpanı modelimizi güncellememiz neticesinde, Turkcell için hedef fiyatımızı 23 TL’den 21,65 TL’ye revize ediyor, “AL” tavsiyemizi sürdürüyoruz. Tahminlerimize göre, 2021 yılı için 3,12x FD/FAVÖK ve 7,40x F/K çarpanıyla işlem gören Turkcell hissesi küresel benzerlerine göre sırasıyla %14 ve %23 yükseliş potansiyeli sunuyor. Son 5 yıllık tarihsel FD/FAVÖK ve F/K çarpanı ortalamalarına göre de sırasıyla %16 ve %35 iskontolu fiyatlanıyor.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Halk Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler