Sosyal Medya

Borsa

Halk Yatırım’dan Tat Gıda için 3. çeyrek finansal değerlendirme

Tat Gıda, yılın üçüncü çeyreğinde piyasa ortalama beklentisi olan 39 milyon TL’nin %24 altında, beklentimiz olan 33 milyon TL’nin ise %10 altında 30 milyon TL net kar açıkladı...

Halk Yatırım’dan Tat Gıda için 3. çeyrek finansal değerlendirme

3Ç21 Finansal Sonuçlar – Negatif

Net kar beklentilerin altında

Tat Gıda, yılın üçüncü çeyreğinde piyasa ortalama beklentisi olan 39 milyon TL’nin %24 altında, beklentimiz olan 33 milyon TL’nin ise %10 altında 30 milyon TL net kar açıkladı. Vergi öncesi net dönem karı 26,4 mn TL olan şirket, 9,7 mn TL vergi geliri kaydetti. Böylece net karda devam eden operasyonlarından yıllık bazda %126 ile güçlü artış kaydedildi. Beklentimizin altında gelen net karda beklentimizin altında gerçekleşen operasyonel karlılık etkili oldu. Yılın ilk dokuz ayında net kar ise 184,3 mn TL seviyesine ulaştı. Ancak, hatırlayacak olursak, Tat Gıda süt ürünleri segmentinden çıkmış ve yılın ilk çeyreğinde stok düşüşleri yapıldıktan sonra durdurulan faaliyeti SEK satışından 65,8 milyon TL’lik net dönem karı elde etmiş ve ilk çeyreği 91,3 milyon TL net kar ile tamamlamıştı.

İhracatın cirodaki payı %30’a yükseldi

Hatırlanacağı üzere, Tat Gıda ana faaliyet konusu olan ve toplam karlılık içerisinde daha yüksek paya sahip olan salça ve konserve ürünleri iş koluna odaklanma stratejisi doğrultusunda, süt ve süt ürünleri iş kolundan çıktı. Dolayısıyla, satış gelirlerinde sadece salça ve konserve ürünlerinin ciroya katkısını görüyoruz. Satış gelirlerinin yıllık bazda %50,9 artışla 280 milyon TL seviyesinde gerçekleştiğini hesaplıyoruz. Bu rakam, piyasa ortalama beklentisinin %8,1 üzerinde, beklentimiz ile benzer seviyede gerçekleşti. Yurt dışı satış gelirleri yıllık bazda %65,5 artışla 83,7 milyon TL, yurt içi satış gelirleri ise yıllık bazda %45,4 artarak, 196,6 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Yurtdışı satışların payı 3Ç20’deki %27,2 seviyesinden %30 seviyesine yükselirken, yurt içi gelirlerin payı söz konusu dönemde %72,8 seviyesinden %70 seviyesine geriledi.

Net borca geçildi

2020 yılı sonunda 182 milyon TL net borcu bulunan Tat Gıda’nın varlık satışlarının desteğiyle yılın ilk çeyreğinde 31 milyon TL, yılın ikinci çeyreğinde 82 milyon TL net nakde geçmişti. Ancak yılın üçüncü çeyreğine geldiğimizde şirketin 209 mn TL net borca geçtiğini görüyoruz.

Operasyonel karlılık beklentilerin üzerinde

2021’in üçüncü çeyreğinde FAVÖK yıllık bazda %4,6 azalışla 30,6 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK hem piyasa ortalama hem de beklentimiz olan 37 milyon TL’nin altında gerçekleşti. FAVÖK marjı piyasa ortalama beklentisinin 3,2 puan altında, yıllık 6,3 puanlık düşüşle %10,9 seviyesinde gerçekleşti.

‘AL’ tavsiyemizi sürdürüyoruz

Beklentilerin altında gerçekleşen finansal sonuçların hisse performansına yansımasını ‘negatif’ olarak değerlendiriyoruz. Ancak, Tat Gıda uzun vadeli iş planları ve Tat markası ile karlı büyüme hedefleri doğrultusunda, Bursa Karacabey’de yer alan üretim tesisinde 6,0 milyon Euro tutarındaki salça üretim hattı yatırımı ile yıllık toplam 71 bin ton salça üretim kapasitesinin 85 bin tona yükseltilmesini, Bursa Mustafakemalpaşa’da yer alan üretim tesisinde yapılması öngörülen 3,8 milyon Euro tutarındaki kornişon turşu üretim hattı yatırımı ile de yıllık toplam 5 bin ton kornişon turşu üretim kapasitesinin 22 bin tona yükseltilmesi öngörülüyor. Söz konusu turşu ve salça üretimlerindeki ek kapasitelerin yakın dönemde faaliyete geçilmesi planlanmakla birlikte, şirket finansallarına yansımasının olumlu olacağını düşünüyor ve yıl sonu tahminlerimizi korumayı uygun buluyoruz. Bu doğrultuda, hedef fiyatımızda bir değişikliğe gitmiyor, 12,50 TL seviyesindeki hedef fiyatımızı ve ‘AL’ tavsiyemizi sürdürüyoruz.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Halk Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler