Sosyal Medya

Reel Sektör

TURKONFED: Firmaların yüzde 54’ü enflasyonu, üretim ve yatırım gücünü sınırlayan bir faktör olarak görüyor

Cumhuriyet’ten Şehriban Kılıç’a konuşan,  40 bin şirketi temsil eden TÜRKONFED’in Başkanı Orhan Turan: ”22 bin civarında şirket; enflasyonu, üretim, yatırım…

TURKONFED:  Firmaların yüzde 54’ü enflasyonu, üretim ve yatırım gücünü sınırlayan bir faktör olarak görüyor

Cumhuriyet’ten Şehriban Kılıç’a konuşan,  40 bin şirketi temsil eden TÜRKONFED’in Başkanı Orhan Turan: ”22 bin civarında şirket; enflasyonu, üretim, yatırım ve ihracat gücünü sınırlayan bir faktör olarak görüyor. Enerji maliyetini ciddi biçimde artıracak zam dalgası ve borçlar, üreticiyi olumsuz etkileyecek” yorumunu yaptı.

 

Söyleşiden önemli ayrıntılar şöyle:

 

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Türkiye’nin son 40 yılda risklerini düşürmeye değil, faizi düşürmeye odaklandığı için enflasyon dahil pek çok kronik sorununu çözemediğine işret ederek “Geçici çözümler değil, kalıcı reformlara ihtiyacımız olduğu açık” dedi.

 

İki yılda dört Merkez Bankası Başkanı ve üç TÜİK Başkanı değişikliği yaşandığını anımsatan Turan, “Bu tablo ekonomik kurumlarımızın şeffaflık, liyakat ve bağımsızlık noktasında sorgulanmasını artırıyor. Riskleri düşürmek istiyorsak, hatalardan önemli dersler çıkarmakla işe başlamalıyız” diye konuştu.

 

Pandeminin işletmeler üzerindeki etkisi kısmen hafifliyor gibi görünse de sorunların kronikleştiğini söylemek mümkün. Bu yılın ilk çeyreğinde yayımladığımız bir araştırmaya katılan firmaların yüzde 41’i krizin etkilerini büyük ölçüde hissettiğini, yüzde 35’i de etkilendiğini ifade etti. Mikro ve küçük ölçekli işletmelerde bu etki yüzde 51’e çıkıyor. Firmaların iş hacimlerinde de daralmalar devam ediyor. İşletmelerin yüzde 68’i iş hacimlerinde yaşanan daralmaya dikkat çekerken, mikro (yüzde 70) ve küçük (yüzde 73) ölçekli işletmelerde bu oran daha da yüksek görülüyor. Bu işletmelerimizin yüzde 57’si işgücü kaybı yaşadıklarını belirtiyor.

 

Kriz dönemlerinde finansmana erişim işletmeler için hayati bir konu haline geliyor. Nakit akışı, alacak sorunları ve finansman arayışlarında işletmelerimiz özellikle devletten daha fazla destek ve katkı görmek istediklerini aktarıyor. Merkezde alınan kararların sahaya tam yansımaması da büyük sorun teşkil ediyor.

 

TAHSİLATTA BÜYÜK SORUN

– Kısa çalışma ödeneği bitti. Vergisel teşvikler de belli takvimler dahilinde sona eriyor. Pandemi döneminde verilen destekler ne kadar işe yaradı?

 

Pandeminin ilk yılında yaşanan kredi bolluğu, bu yıl kredi maliyetlerindeki artış nedeniyle KOBİ’ler için kapandı. Böyle bir ortamda bazı borçların ötelenmesine dair düzenlemeler ve destekler önem kazanıyor. Kısa çalışma ödeneğinin (KÇÖ) kapsamının genişletilerek yıl sonuna kadar devam etmesi gerekiyor. Araştırmalarımız işletmelerin yüzde 59’unun KÇÖ’den yararlandığını gösteriyor. Daha kapsamlı ve daha uzun süreli hibe destek paketlerinin açıklanması ekonomik ve toplumsal hayatta rahatlama sağlayacaktır. KGF kredilerinin de yeniden ve etkin bir şekilde yatırım ve ihracat odaklı firmalar kapsamında devreye alınması özellikle üretim, istihdam ve ihracatta hareketliliği artıracaktır.

 

– Bu dönemde tahsilat konusunda ne tür sıkıntılar yaşıyorsunuz?

 

Pandemi döneminde işletmelerin bu döneme dair risk algılarını ölçtük. Buna göre firmaların yüzde 37’si iç talep yetersizliğini en büyük risk olarak görürken, bunu yüzde 36 ile alacakların tahsil edilememesi takip ediyor. Aslında bu durum pandemiden önce de ciddi bir problemdi. Çünkü KOBİ’lerin “geleceğin büyük firmaları” olması önündeki en büyük engel alacaklarının zamanında ödenmemesi. Ödemelerin AB’de olduğu gibi 30 güne düşürülmesi, kamu kurumları ile yerel yönetimlerin de kapsama alınmasına yönelik “Önce Küçüğü Düşün” ilkesi çerçevesinde önerilerimizi karar vericiler ile düzenli olarak paylaşıyoruz.

 

Alıntıdır, kaynak linki burada

 

 

İSO, “Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2020” Araştırmasının sonuçlarını açıkladı

 

Fortune 500 Türkiye Araştırması: ‘Satışlar hız kesti, kârlar düştü, istihdam daraldı…’

 

FÖŞ yazdı: Ekonomide umuda yolculuk

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler