Sosyal Medya

Raporlar

Sektörel Güncel Gelişmeler: Turizm

Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı uçuş kısıtlamasını 22 Haziran itibarıyla sona erdirmesinin olumlu etkisi, Temmuz ve Ağustos aylarına ilişkin turizm verilerine yansıdı.…

Sektörel Güncel Gelişmeler: Turizm

Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı uçuş kısıtlamasını 22 Haziran itibarıyla sona erdirmesinin olumlu etkisi, Temmuz ve Ağustos aylarına ilişkin turizm verilerine yansıdı. Toplam ziyaretçi sayısı
Temmuz’da 4,4 milyon kişi ile son 22 ayın en yüksek seviyesine çıkarken, Ağustos ayında 4 milyon kişi seviyesinde gerçekleşti. Ağustos ayında en fazla yabancı ziyaretçi 906 bin kişi ile Rusya’dan
geldi. Böylece yılın ilk 8 ayında, yabancı ziyaretçi sayısı yıllık bazda %93,9 artarak 14,1 milyon kişiye ulaştı.

Ziyaretçi sayısında geçtiğimiz yıla kıyasla kaydedilen artış turizm gelirlerinin de yükselmesini sağladı. 2021 yılının Ocak-Temmuz döneminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla %73 artarak 6,9 milyar USD düzeyine ulaşan seyahat gelirleri, 2019 yılı seviyesinin %53 altında gerçekleşti. 5 Eylül’de yayımlanan Orta Vadeli Program’a göre, 2021 ve 2022 yıllarında sırasıyla 17 milyar USD ve 25 milyar USD seyahat geliri elde edilmesi bekleniyor. OVP’ye göre ancak 2023 yılında 30 milyar USD’lik seyahat geliri ile 2019 seviyelerine (29,8 milyar USD) ulaşılması öngörülüyor.

Koronavirüs vaka sayılarının aşılamaya rağmen küresel ölçekte artış gösterdiği son dönemde, ülkelerin Türkiye’ye yönelik seyahat kısıtlaması kararları yakından takip ediliyor. Ocak ayından bu yana 1,3 milyon turist ile ziyaretçi sayısı bakımından Rusya’nın ardından ikinci sırada yer alan Almanya, 17 Ağustos tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Türkiye’yi yüksek riskli ülkeler listesine aldığını açıkladı. Seyahat kısıtlaması kriterlerinde sadeleşmeye gitmeyi planlayan İngiltere ise 22 Eylül itibarıyla Türkiye’yi seyahat sonrası zorunlu otel karantinası gerektiren kırmızı listeden çıkardı. TÜRSAB, bu yılın son çeyreğinde İngiltere’den yaklaşık 200 bin turistin Türkiye’ye geleceğini tahmin ediyor. Koronavirüsün ortaya çıkan daha bulaşıcı varyantları nedeniyle yeniden gündeme gelen kısıtlayıcı önlemler, turizm sektörünün küresel ölçekte toparlanması üzerinde risk yaratıyor. Özellikle birçok ülkede kademeli normalleşme kararları alınan yaz aylarında iç turizmde bir miktar iyileşme gözlense de, vaka sayılarındaki artışla bazı bölgelerde kısıtlamaların yeniden uygulanmaya başlanmasının sektörün toparlanmasında kırılganlık yaratacağı düşünülüyor.

 

 

ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler