Sosyal Medya

Raporlar

Sektörel Güncel Gelişmeler: Tekstil ve hazır giyim sektöründe talep olumlu sinyaller veriyor

Tekstil ve hazır giyim sektörlerinde üretim Haziran ve Temmuz aylarında yükseldi. Talep koşullarındaki iyileşmenin etkisiyle yurt içi ve yurt dışı…

Sektörel Güncel Gelişmeler: Tekstil ve hazır giyim sektöründe talep olumlu sinyaller veriyor

Tekstil ve hazır giyim sektörlerinde üretim Haziran ve Temmuz aylarında yükseldi. Talep koşullarındaki iyileşmenin etkisiyle yurt içi ve yurt dışı satışlarda yaşanan yükselişe ek olarak, 2020 yılındaki düşük bazın etkisiyle sektörde üretim arttı. İSO tarafından yayımlanan verilere göre, Ağustos ayında tekstilde 53,1, hazır giyimde 53,7 düzeyinde gerçekleşen PMI verileri, sektörlerin faaliyetlerindeki canlılığın bu dönemde de devam ettiğini işaret etti.

Türkiye’nin değer bazında tekstil ve hammaddeleri ihracatı, Mart-Haziran dönemindeki düşük baz etkisiyle geçen hızlı yükselişin ardından, Temmuz’da USD bazında %3,3 ile ılımlı bir artış kaydetti. İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) verilerine göre, Ağustos ayında tekstil sektörünün miktar
bazında ihracatı yıllık bazda %36,1 artarak sektörün ihracatına ilişkin olumlu bir tablo çizdi.

TCMB’nin yayımladığı yurt içinde sektörler bazında kartlı harcamalar verilerine göre, Ağustos ve Eylül aylarında giyim ve aksesuar sektörüne yönelik harcamaların yukarı yönlü bir seyir izlemesi de iç talebe ilişkin olumlu sinyaller verdi.

Öte yandan, emtia fiyatları ve döviz kuru artışları paralelinde sektörün maliyetlerinde kaydedilen yükselişin, ilerleyen dönemde üretim ve satışlar üzerinde baskı oluşturabileceği öngörülüyor. Pandeminin devam eden etkilerine bağlı olarak, gerek yurt içinde gerekse sektörün en önemli ihraç pazarı konumunda olan AB ekonomisinde talebin yavaşlaması riski ile yurt içindeki enflasyon gelişmelerine bağlı olarak azalan alım gücünün, sektördeki toparlanmayı sınırlandırabileceği tahmin ediliyor.

 

 

 

ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler