Sosyal Medya

Genel

Sektörel Güncel Gelişmeler: Tekstil, Hazır Giyim

Tekstil sektöründe üretim Kasım 2020’de %11,3 artış kaydederek art arda 6. ayda da yükselişini sürdürdü. Hazır giyim üretimi ise bu…

Sektörel Güncel Gelişmeler: Tekstil, Hazır Giyim

Tekstil sektöründe üretim Kasım 2020’de %11,3 artış kaydederek art arda 6. ayda da yükselişini sürdürdü. Hazır giyim üretimi ise bu dönemde yatay seyretti. Avrupa ülkelerinde Kasım ayından itibaren salgın nedeniyle kısıtlayıcı tedbirlerin sıkılaştırılmasıyla beraber yaşanan sipariş iptalleri ve ertelemeleri, hazır giyim sektörünün üretimini ve ihracatını baskı altında tutan bir gelişme olarak öne çıktı.

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) verilerine göre, tutar bazında hazır giyim ihracatı Kasım’da yıllık bazda bir miktar gerilemesinin ardından Aralık’ta %25,3 ile hızlı yükseliş sergiledi. 2020 yılı genelinde ise hazır giyim ihracatı %3,1 gerileyerek yaklaşık 17 milyar USD düzeyinde gerçekleşti. AB ülkeleri %71’lik payı ile sektörün ana ihraç pazarı olmaya devam etti. Bu dönemde, en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülke arasında sadece Almanya, Hollanda ve ABD’ye yönelik ihracatta artış kaydedildi. Sektörün üç temel ürün grubu incelendiğinde, örme konfeksiyon ürünlerinde %8,6, dokuma konfeksiyon ürünlerinde %2,6 ihracat kaybı gözlenirken, tek kullanımlık tıbbi maskeleri de içeren hazır eşya ihracatı %19,1’lik artışla öne çıktı.

İTKİB verilerine göre, tekstil ihracatındaki artış Kasım’daki ivme kaybının ardından Aralık ayında %33 ile yeniden hız kazandı. 2020 yılı genelinde ise sektörün ihracatı %2,5 oranında geriledi. AB ülkeleri bu dönemde %46’lık payıyla tekstil sektörünün ihracatında ilk sırada yer almayı sürdürdü.

Tekstil ve hazır giyim sektörlerinin ciroları artış eğilimini korumakla birlikte, salgının ana ihraç pazarlarımızda etkisini artırması ve salgına karşı kısıtlamaların sürdürülmesi gibi gelişmelerle Kasım ayında baskı altında kaldı. Öte yandan, pek çok Avrupa ülkesinde aşılama sürecinin başlamış olmasının iyimser beklentileri desteklemesiyle sektörlerin ihracatının önümüzdeki dönemde daha olumlu bir performans sergileyebileceği düşünülüyor.

 

 

Kaynak: ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler