Sosyal Medya

Piyasa

Sektörel Güncel Gelişmeler: Tekstil, Hazır Giyim

Tekstil sektöründe üretimde gözlenen artış eğilimi Mart ayında hızlanarak sürdü. Salgın kısıtlamaları ile sipariş iptallerine ve ertelemelerine bağlı olarak Kasım…

Sektörel Güncel Gelişmeler: Tekstil, Hazır Giyim

Tekstil sektöründe üretimde gözlenen artış eğilimi Mart ayında hızlanarak sürdü. Salgın kısıtlamaları ile sipariş iptallerine ve ertelemelerine bağlı olarak Kasım 2020’den bu yana zayıf bir performans sergileyen hazır giyim üretimi, Mart ayında düşük bazın da etkisiyle %15,5 oranında arttı. Tekstil sektöründe geçtiğimiz yılın Nisan ayında %44,3 olan kapasite kullanım oranı
2021’in aynı döneminde %78,4’e, hazır giyim sektöründe de %47,1’den %63,7’ye yükseldi.

Geçtiğimiz yıl Mart-Nisan aylarında salgının etkisiyle oldukça zayıf bir görünüm sergileyen tekstil ve hazır giyim sektörlerinin ihracatının, bu yılın aynı dönemlerinde canlandığı gözleniyor. İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) verilerine göre, hazır giyim ihracatı Ocak-Nisan 2021’de yıllık bazda %32,3 oranında arttı. Sektörün ihracatı 2019’un aynı dönemine göre de %5,5 artarak pandemi öncesi seviyelere dönüldüğüne işaret etti.

İTKİB verilerine göre, Ocak-Nisan 2021 döneminde tekstil sektörü ihracatı da %46,2 ile bir önceki yılın aynı dönemine göre hızlı artış kaydetti. Bu dönemde tekstil ihracatının 2019’un aynı dönemine göre de %22,6 oranında artması dikkat çekti. Sektörün ihracatında ilk 10 ülke incelendiğinde, İtalya’ya yapılan ihracatın 2021’in ilk 4 ayında yıllık bazda %67,4 artması sayesinde
İtalya’nın ilk sıraya yerleştiği görüldü. Bu dönemde hem tekstil hem de hazır giyim sektörlerinin ihracatında ilk 10 ülkenin paylarında artış gerçekleşti.

Tekstil ve hazır giyim sektörlerinde; son aylarda hammadde fiyatlarının hızlı yükselmesi, devam eden tedarik sıkıntıları ve önümüzdeki dönemde salgın kısıtlamalarının kademeli gevşetilmesi beklentileriyle beraber, iplik gibi temel hammaddelere ilişkin yatırımların hız kazandığı gözleniyor. Bu yılın ilk çeyreğinde tekstil dokumacılığı alanında 84 adet yatırım için toplamda 3,2 milyar TL’lik yatırım teşvik belgesi düzenlendiği belirtiliyor. Böylece, sektörde 5 milyon ton olan üretim kapasitesinin 5,8 milyon tona ulaşması planlanıyor.

Hem tekstil hem de hazır giyim sektörlerinde ihracatın Mart-Nisan döneminde kaydetmiş olduğu iyileşmenin, sektörlerin reel cirolarına da olumlu yansıdığı gözleniyor. Sektörlerin önemli ihraç pazarlarından olan Almanya, İngiltere ve ABD gibi ülkelerin aşılama sürecinde belli bir aşamaya gelmiş olması ve talebin canlanması, önümüzdeki dönem performansına ilişkin iyimser beklentileri destekliyor.

 

 

Kaynak: ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler