Sosyal Medya

Piyasa

Sektörel Güncel Gelişmeler: Perakende

Perakende ticaret sektöründe satış hacmi Kasım 2020’de %11,9 arttı. Bu dönemde hem gıda hem de gıda dışı grupta olumlu bir…

Sektörel Güncel Gelişmeler: Perakende

Perakende ticaret sektöründe satış hacmi Kasım 2020’de %11,9 arttı. Bu dönemde hem gıda hem de gıda dışı grupta olumlu bir seyir izlendi. Öte yandan, TCMB tarafından yayımlanan kartlı harcamalar verileri, tüketim harcamalarının Aralık 2020’de yavaşladığına ve Ocak 2021’in ilk haftasında da aşağı yönlü bir seyir izlediğine işaret etti. Aralık ayında 7,4 puan gerileyen ve Ocak’ta da düşüşünü sürdüren perakende ticaret sektörü güven endeksi de bu tabloyu teyit etti.

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği verilerine göre, online kanallardan yapılan harcamaların toplam tutarı 2020 yılında bir önceki yıla göre %85 yükseldi. Bu dönemde en hızlı artış süpermarket kategorisinde gerçekleşti. Salgına bağlı olarak değişen tüketim alışkanlıkları çerçevesinde online süpermarket harcamaları 2020’de 5 kat arttı. Ayrıca, 2020 yılı boyunca fiziki mağazacılıkta yaşanan sorunlar sebebiyle e-ticarete yönelen KOBİ sayısında da belirgin bir yükseliş gözlendi. E-ticaret alanındaki büyümenin 2021’de de devam etmesi bekleniyor. İç pazardaki büyümenin yanı sıra 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren yurt dışına satış yapan mikro ihracatçılara %50 vergi muafiyeti sağlayan uygulamanın da desteğiyle 2021’de e-ihracatın da ivme kazanacağı öngörülüyor.

Fiziki mağazacılıkta ise olumsuz görünümün devam ettiği gözleniyor. Yeterince gelir elde edemeyen markaların gelen mağaza kapama taleplerinin ardından AVM yatırımcılarının bir kısmının, söz konusu markaların bayisi olarak hizmet vermeyi teklif ettiği belirtiliyor. Bu sayede AVM’lerdeki boşluk oranının artmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Ayrıca, e-ticaretteki büyüme ile birlikte önümüzdeki dönemde AVM’lerin de teslimat noktası olarak hizmet verebileceği ifade ediliyor. Bu sayede ziyaretçi sayılarını artırma fırsatının yakalanabileceği düşünülüyor.

 

 

Kaynak: ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler