Sosyal Medya

Ekonomi

Sektörel Güncel Gelişmeler: Beyaz Eşya

Beyaz eşya üretiminde kullanılan yarı iletken çip tedarikinde yaşanan sorunlar ve buna bağlı oluşan arz kısıtının yanı sıra sektörde pandemi…

Sektörel Güncel Gelişmeler: Beyaz Eşya

Beyaz eşya üretiminde kullanılan yarı iletken çip tedarikinde yaşanan sorunlar ve buna bağlı oluşan arz kısıtının yanı sıra sektörde pandemi önlemleri nedeniyle ertelenen talebin devreye girmesi, beyaz eşya fiyatlarının artmasına neden oldu. Yükselen fiyatların tüketici talebine olumsuz yansımaları paralelinde yurt içinde beyaz eşya satışları Haziran-Ağustos döneminde geriledi.

Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırından oluşan dört ana ürün grubunda adet bazında yurt içi satışlar ürün fiyatlarındaki yükselişin yanı sıra BDDK’nın elektrikli eşya alımlarında taksit sayılarını sınırlandırmasının da etkisiyle Ağustos’ta yıllık bazda %8,2 azaldı. Öte yandan, Ocak-Ağustos döneminde satışların 2020 yılının aynı dönemine göre %12,1 oranında yükseldiği görüldü.

Beyaz eşya ihracatı, tedarik sorunları ile küresel ölçekte yaşanan konteyner krizinin üretim ve lojistik süreçleri olumsuz etkilemesi sonucunda Temmuz ayında adet bazında %16,3 oranında geriledi.

Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksinin alt endeksleri incelendiğinde, Eylül ayında mevcut dönemin dayanıklı tüketim malları almak için uygunluğuna ilişkin alt endeksin bir önceki aya göre %7 oranında artış kaydettiği gözlendi. Ayrıca, TCMB tarafından yayımlanan verilere göre, aynı dönemde banka ve kredi kartlarıyla yapılan elektrikelektronik eşya ve bilgisayar ürünlerine yönelik harcamaların Ağustos ayına göre yükseliş kaydettiği dikkat çekti. Bu gelişme, beyaz eşya sektöründe iç talebin ivme kaybetmekle birlikte Eylül’de bir miktar toparlanmış olabileceğini gösteriyor.

 

 

ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler