Sosyal Medya

Piyasa

Sektörel Güncel Gelişmeler : Otomotiv

Türkiye’de Temmuz ayında yıllık bazda %45,3 ile son 13 aydır ilk kez daralan otomobil ve hafif ticari araç satışları, Ağustos’ta…

Sektörel Güncel Gelişmeler : Otomotiv

Türkiye’de Temmuz ayında yıllık bazda %45,3 ile son 13 aydır ilk kez daralan otomobil ve hafif ticari araç satışları, Ağustos’ta da bir önceki yılın aynı dönemine göre %5 azalarak 58.454 adede geriledi. Bu dönemde hafif ticari araç satışlarının yüksek bazın etkisiyle hızlı bir şekilde azaldığı izlendi. Yılın ilk 8 aylık döneminde ise otomotiv pazarı %24,3 oranında büyüyerek 501 bin adede ulaştı. Bu gelişmede normalleşme döneminde artan talep ve 2020 yılının ilk yarısının oluşturduğu düşük baz etkili oldu.

Ağustos ayında otomotiv ihracatı güçlü bir artış sergiledi. Sektörün en önemli ihraç pazarı konumunda olan Avrupa’da otomobil satışlarının, Ağustos ayında yıllık bazda gerilemekle birlikte güçlü seyrini koruduğu izlendi.

Yurt içinde otomobil üretimi, Ağustos’ta düşük bazın etkisiyle yıllık bazda %31,7 yükseldi. Bu dönemde ticari araç üretimi de lojistik faaliyetlerdeki artışın talebi olumlu yönde etkilemesi paralelinde %56,7 yükseldi. Öte yandan, yarı-iletken madde (mikroçip) siparişlerinin teslim sürelerinin giderek uzadığı belirtiliyor. 2022’nin ilk yarısı boyunca devam etmesi beklenen tedarik sorununun, ilerleyen dönemde üretim ve satışlara olumsuz yansıyabileceği tahmin ediliyor.

13 Ağustos 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile ÖTV matrahında düzenleme yapıldı. Buna göre, motor hacmi 1.600 cc’ye kadar olan araçlar ile 50 kW seviyesinin üzerinde elektrikli motor gücüne sahip ve 1.800 cc motor hacmine kadar olan hibrit araçların satışında uygulanan ÖTV’ye esas matrah sınırları artırıldı. Söz konusu düzenlemenin talep üzerinde göreli olumlu bir etki oluşturması beklenmekle birlikte, piyasadaki arz kısıtı ve döviz kurlarındaki yükselişin bu etkiyi sınırladığı gözleniyor.

 

isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler