Sosyal Medya

Raporlar

Sektörel Güncel Gelişmeler: Lojistik

Lojistik sektöründe ciro endeksleri, salgın kısıtlamalarının gevşetilmesinin ve zayıf bazın etkisiyle Temmuz ayında da yükselişini sürdürdü. Bu dönemde reel bazda…

Sektörel Güncel Gelişmeler: Lojistik

Lojistik sektöründe ciro endeksleri, salgın kısıtlamalarının gevşetilmesinin ve zayıf bazın etkisiyle Temmuz ayında da yükselişini sürdürdü. Bu dönemde reel bazda en hızlı ciro artışı havayolu taşımacılığında gerçekleşti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (UAB) verilerine göre Ağustos’ta havayolu yolcu trafiği yıllık bazda %10,2, yük trafiği %21,6 arttı. Böylece, Ocak-Ağustos döneminde yolcu trafiği, zayıf bazın da etkisiyle bir önceki yılın aynı dönemine göre %45 oranında artarak 76 milyon kişi düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde hava yolu yük trafiği de %36 artarak 2,1 milyon tona yükseldi. Öte yandan, küresel ölçekte artan vaka sayılarının önümüzdeki dönemde sektörün faaliyetlerini olumsuz etkilemesi riski bulunuyor.

Baltık Kuru Yük Endeksi Ağustos ayında da yükselişini sürdürerek 2009 yılından bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı. Endeksteki yüksek düzeylerdeki seyrin Eylül ayında da devam ettiği gözleniyor. Pandeminin olumsuz etkileriyle tedarik ve lojistik süreçlerde küresel ölçekte yaşanan aksaklıkların devam etmesine bağlı olarak, taşımacılık fiyatlarındaki dengelenmenin 2022 yılından önce gerçekleşmesi beklenmiyor.

AB ülkelerinde gerçekleşen karbon salınımını 2030’a kadar %50 oranında azaltmayı ve 2050 itibarıyla sıfıra indirmeyi hedefleyen Yeşil Mutabakat’ın, Türkiye’deki lojistik sektörüne de çeşitli yansımaları olması bekleniyor. Ticaret Bakanlığı tarafından AB mevzuatına uyum amacıyla yayımlanan Yeşil Mutabakat Eylem
Planı çerçevesinde, ilerleyen dönemde yurt içi taşımacılıkta karayolunun payının azaltılıp deniz ve demiryolunun payının artırılmasına yönelik yatırımlara öncelik verileceği ifade ediliyor.

 

 

ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler