Sosyal Medya

Genel

Sektörel Güncel Gelişmeler | Demir çelik

Worldsteel verilerine göre, 2020 yılında pandeminin etkisiyle bir önceki yıla göre %0,9 düşüş kaydeden dünya ham çelik üretimi, Ocak-Şubat 2021…

Sektörel Güncel Gelişmeler | Demir çelik

Worldsteel verilerine göre, 2020 yılında pandeminin etkisiyle bir önceki yıla göre %0,9 düşüş kaydeden dünya ham çelik üretimi, Ocak-Şubat 2021 döneminde yıllık bazda %6,6 arttı. Bu dönemde bölge bazında bakıldığında, AB, Kuzey Amerika ve Afrika hariç diğer bölgelerin ham çelik üretiminin arttığı görüldü. İlk 10 ülke içinde de Japonya, ABD, Almanya ve Rusya hariç tüm ülkelerin ham çelik üretimlerinde gözlenen artış, küresel talepte toparlanma eğilimine işaret etti.

Türkiye, 2020 yılında ham çelik üretiminde dünya genelinden olumlu yönde ayrıştı. Bu dönemde Türkiye ham çelik üretiminde %6’lık artışla 8. sıradan 7. sıraya yükselirken, Avrupa’nın en büyük çelik üreticisi konumunu elde etti. Üretim artışı, 2021’in ilk iki ayında da %9,4 ile devam etti.

Pandeminin 2020 yılı genelinde küresel talebi olumsuz etkilemesi ve AB ülkeleri gibi önemli ihraç pazarlarında Türkiye’nin çelik ihracatını kısıtlayan uygulamalar nedeniyle, çelik ürünleri ihracatı 2020’de bir önceki yıla göre miktar bazında %5,5 oranında azalarak 16,6 milyon ton düzeyinde gerçekleşti. Çelik ürünleri ihracatı, 2021’in Ocak ayında da miktar bazında %15,5 ile azalışını sürdürdü.

Sektörde yurt içi reel ciro 2020 genelinde ortalama bazda %8,6 artış kaydederken, 2021’in ilk ayında da %15,7 arttı. Bu gelişmede, özellikle üçüncü çeyrekte otomotiv, konut ve beyaz eşya sektörlerinin talebindeki canlanma etkili oldu. 2020’nin son çeyreğinde artan küresel çelik talebinin sektörde yatırım iştahını artırdığı, dolayısıyla yurt içinde firmaların modernizasyon ve ek kapasite yatırımlarına başladığı belirtiliyor.

2021’in ilk çeyreğinde otomotiv ve beyaz eşya sektörlerindeki talebin sürmesi beklenirken, inşaat sektöründeki belirsizliğin sektöre yönelik talep üzerinde baskı yaratmaya devam edeceği düşünülüyor. Bununla birlikte, pek çok uluslararası kuruluşun 2021 yılına ilişkin küresel ekonomik büyüme tahminlerini yukarı yönlü güncellemesine rağmen sektörün en büyük ihraç pazarı olan Euro Alanı ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etmeleri, sektörlerde ihracata ilişkin mevcut belirsizliklerin sürebileceğine işaret ediyor.

 

 

 

Kaynak: ekonomi.isbank

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler