Sosyal Medya

Piyasa

Sektörel Güncel Gelişmeler: Beyaz Eşya

Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırından oluşan dört ana ürün grubunda adet bazında yurt içi satışlar Nisan’da bir önceki…

Sektörel Güncel Gelişmeler: Beyaz Eşya

Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırından oluşan dört ana ürün grubunda adet bazında yurt içi satışlar Nisan’da bir önceki yılın aynı dönemine göre %53,6 oranında arttı. İhracat da bu dönemde %176,1 ile rekor artış kaydetti. İhracattaki güçlü artışta, zayıf baz yılı etkisinin yanı sıra Avrupa ülkelerinde aşılama uygulamaları ile kısıtlayıcı önlemlerin hafifletilmesi etkili oldu. 2021 yılının ilk 4 ayında yurt içi beyaz eşya satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre %43,1, ihracat da %47,9 artış sergiledi.

Mayıs ayında mevsim etkilerinden arındırılmış Tüketici Güven Endeksi’nin alt kalemleri incelendiğinde, mevcut dönemin dayanıklı tüketim malları almak için uygunluğuna ilişkin endeksin bir önceki aya göre %7,7 oranında gerilediği görüldü. Endekste Nisan ve Mayıs aylarında hızlı düşüş yaşanması dikkat çekti.

2050 yılına kadar Avrupa kıtasını karbon nötr yapmayı hedefleyen Avrupa Birliği’nin, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı çerçevesinde ithal ürünlere karbon yoğunluğuna göre vergi uygulamasının ihracatçı yapısı ile öne çıkan beyaz eşya sektörü üzerinde önemli etkide bulunması söz konusu olacak. Sektördeki ürünlerin düşük karbon seviyeleri ile uyumlu hale getirilmesi Avrupa Birliği’ne yapılan ihracatın sürdürülmesi açısından büyük önem taşıyor. Bu nedenle, sektörün küresel rekabet gücünü koruyabilmesi ve ihracat artışını sağlayabilmesi açısından Türkiye’nin Paris
Anlaşması’nı onaylamasının önemine dikkat çekiliyor.

Beyaz eşya sektöründe döviz kurlarındaki ve emtia fiyatlarındaki yükselişin girdi maliyetlerini yukarı çektiği gözleniyor. Ayrıca, soğuk sac ve yarı iletken çipler gibi hammaddelerin tedarikinde zorluklar yaşandığı ifade ediliyor. Maliyet artışının üreticiler üzerinde yarattığı baskı dikkate alındığında, bu durumun önümüzdeki dönemde ilave fiyat artışlarını da beraberinde getirebileceği tahmin ediliyor.

 

 

Kaynak: ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler