Sosyal Medya

Reel Sektör

Rekabet Kurulu kantarın topuzunu kaçırdı: Süpermarketlere süper-ceza

Rekabet Kurulu, BİM, CarrefourSA, Migros, ŞOK, A 101 ve Savola Gıda’ya toplam 2 milyar 671 milyon lira idari para cezası…

Rekabet Kurulu kantarın topuzunu kaçırdı:  Süpermarketlere süper-ceza

Rekabet Kurulu, BİM, CarrefourSA, Migros, ŞOK, A 101 ve Savola Gıda’ya toplam 2 milyar 671 milyon lira idari para cezası verilmesine karar verdi.

 

Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un talimatıyla 5 büyük zincir markette, ürünlerde fahiş fiyat artışı yapılıp yapılmadığının tespiti için eylül ayı sonunda ticaret müfettişleri görevlendirilmişti.

 

Kuruldan yapılan açıklamada perakende gıda ve temizlik ürünleri ticareti ile iştigal eden zincir marketler ile bunların tedarikçileri konumunda olan üretici ve toptancı seviyesindeki teşebbüsler ve 1 Dernek hakkında yürütülen soruşturmanın sonuçlandığı vurgulandı.

 

Kurum Türkiye’nin önde gelen zincir marketlerinin yanı sıra Yudum ve Sırma markalı yağların üreticisi Savola Gıda’nın 4054 sayılı kanunun 4. maddesini ihlal ettiklerine karar verildiğini duyurdu.

 

Bu çerçevede :

 

 

  1. BİM Birleşik Mağazalar A.Ş.’ye 958.129.194,39 TL;
  2. CarrefourSA Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş.’ye 142.469.772,07 TL
  3. Migros Ticaret A.Ş.’ye 517.672.762,75 TL;
  4. Savola Gıda ve San. Tic. A.Ş.’ye 22.210.998,63 TL;
  5. Şok Marketler Ticaret A.Ş.’ye 384.369.037,15 TL;
  6. Yeni Mağazacılık A.Ş.’ye 646.582.329,39 TL; idari para cezası verildi.

 

Rekabet Kurumunun zincir marketler hakkında açtığı soruşturma kapsamında sözlü savunmalar 26 Ekim’de gerçekleştirildi. Sözlü savunmalar öncesi Rekabet Kurulu raportörleri hazırladıkları rapora ilişkin bilgi verdi. Raportörler, ceza verilmesini talep etti.  Kurul, çok da üstünde müzakere etmeden cezayı bastı.

 

Gıda perakende zincirlerine kesilen cezalar sektöre taze sermaye girmesinin önüne geçmekten başka bir fayda sağlamayacak. Tüm dünyada kuraklık, tedarik zinciri aksamaları ve temel tarımsal hammadde girdisi olan gübrede fahiş fiyat artışları gözleniyor. Türkiye’de önde gelen süpermarket zincirleri hem daha ufak rakiplerinden hem de geleneksel perakende kanallarının  rekabetiyle güreşiyor. Sektörde kar marjı %1’ler kadar düşük.  Bu cezalar gelecek sene düşük tarla fiyatları ve boş raflar olarak vatndaşa geri dönecek.

 

Olayın bir de siyasi boyut var. Şok Marketlerin hakim ortağı Yıldız Holding şirketlerinden Gözde Girişim, yani muhafazakar bir geleneğe sahip Ülker ailesine ait. BİM ise Topbaş ailesi tarafından yönetildi. BİM’in AKP iktidarından destek alarak haksız rekabet uyguladığıı sürekli kulislerde şikayet konusu oldu.

 

Ruşen Çakır Medyascop yayınında    “Rekabet Kurulu, birçok zincir markete ağır cezalar verdi. Bunların başında 958 milyon lirayla BİM geliyor. BİM’in sahipleri, Nakşibendiliğin Erenköy Cemaati’nde ağırlığı olan Topbaş ailesinden. Bu da Erdoğan ile Cemaat’in arasının açık olup olmadığı sorusunu gündeme getiriyor” ifdaesini kullandı.

 

Video link burada

 

FÖŞ’ün bu konuda görüşleri linkteki videoda

 

Malthus’un Laneti Hortladı

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler