Sosyal Medya

Reel Sektör

Recep Erçin:  Turizmci yapılandırma için Hazine’ye çıkacak

2023’te turizm sektörünün uçuşa geçeceğini öngören TÜROB Başkanı Eresin, o zamana kadar verilen desteklerin sürdürülmesini, bankaların sektörü riskli görmekten vazgeçmesini…

Recep Erçin:  Turizmci yapılandırma için Hazine’ye çıkacak

2023’te turizm sektörünün uçuşa geçeceğini öngören TÜROB Başkanı Eresin, o zamana kadar verilen desteklerin sürdürülmesini, bankaların sektörü riskli görmekten vazgeçmesini ve mevcut KGF’lerin yeniden yapılandırılmasını talep etti. Erensin, ‘Bu sektör borcunu her zaman ödemiştir’ dedi

 

Uçuştan önce yakıt ikmali talep ettiler: Turizmci yapılandırma için Hazine’ye çıkacak

 

Salgından en çok etkilenen sektörlerin başında turizm geliyor. Turizm içerisinde ise bilhassa şehir otelleri hem artan maliyetler hem de kısıtlamalar yüzünden kapılarını açamadı. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, orta ve alt segment otellerin çoğunun kapalı olduğunu ve önümüzdeki yılın ocak ayından itibaren açılmayı düşündüklerini aktardı. Dün İstanbul’da ekonomi ve turizm editörleri ile bir sohbet toplantısı düzenleyen Eresin, 2023’te turizmin hızla toparlanacağını ve bu zamana kadar görülmemiş bir hareket yaşayacağını söyledi. Ancak bu zamana kadar sektörün ayakta kalabilmesi için desteklenmesini talep eden Eresin, “KDV indiriminin Mayıs 2022’ye kadar devam etmesini istiyoruz. Konaklama vergisinin bir yıl daha ertelenmesini istiyoruz. Devletten KDV alacaklarımızın devlete olan ödemelerimizden düşülmesine yönelik bir talebimiz var. Mevcut Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli kredilerin ödemeleri geldi. Zaten zor geçen bir dönem oldu. Taksidi gelen krediler için yeniden yapılandırma ve en azından sabit giderler kadar bir kredi desteği sağlanması için Bankalar Birliği ve Hazine ve Maliye Bakanımız ile bir araya geleceğiz” bilgilerini verdi.

 

EMLAK VERGİSİ ON KAT ARTTI

Kapalı otelde dahi 50-60 bin TL elektrik, su gideri olduğunu belirten Eresin, son dönemde gündemde olan hayat pahalılığından otellerinden de nasibini aldığını şu sözlerle anlattı: “Özellikle elektrik fiyatları inanılmaz arttı. Evde ödediğiniz bedelin birim başı on katı su ödüyoruz. Emlak vergileri geçen 1.5 yılda herhangi bir emlağın bedelini artıracak gelişme olmadığı halde fahiş oranda yükseldi. Dört veya beş kat artış var. İstanbul özelinde bazı belediyeler de ise on kat arttı. Dava açan oteller var. Yargıyı meşgul etmeden daha önce yapıldığı gibi bir ek dipnot ile yüzde 50’den fazla artış yapılamaz ibaresinin eklenmesini Hazine ve Maliye Bakanı’ndan talep edeceğiz. Belediyelerin de belki ihtiyacı var ama turizm sektörü maalesef çok zor günler geçiriyor.”

 

DESTEK OLMAZSA ÇEVİREMEZLER

Turizm sektörünün bugüne kadar aldığı bütün kredileri geri ödediğini vurgulayan TÜROB Başkanı, bankaların bu sektörü artık riskli kredi grubundan çıkarmasını istedi. Vadesi gelen kredilerin ötelenmesi için Turizm Bakanı ile de bir araya geleceklerini açıklayan Eresin, taleplerine dikkat çekerek, “Bunlar sağlanabilirse bu sektör pandemi sonunda dünyanın parlayan yıldızı olacaktır.

 

Destek verilmezse oteller kendini çeviremez. Faiz oranları inanılmaz yüksek bu oranlarda kredi almaya çalışanlar çok ihtiyacı olanlardır. Bizim sektörümüz devlete borçlu kalmayı seven sektör değil, otelciler vergilerini zamanında ödemek istiyor, düşük faizli yeni KGF kredisi istiyoruz” ifadelerini kullandı. Eresin ayrıca, krediye karşılık oteller teminat gösterildiğinde otelin yandaki apartman gibi değerlendirildiğini, bunun dünyada bir örneğinin bile olmadığını kaydederek, “Otelin yatırım bedeli, marka değerinin de dikkate alınması lazım” önerisi yaptı.

 

Eresin toplantıda, yakın zamanda hayatını kaybeden, tüm hayatını turizm fotoğrafçılığına ve foto muhabirliğine adayan Halil Tuncer’i de andı.

 

PERSONEL ARANIYOR!

TÜROB Başkanı Eresin, bu dönemde kalifiye işçileri kaybettiklerini de sözlerine ekledi. Eresin, “Yaşanan her kriz sektörümüzdeki kalifiye insan kaynağımızı olumsuz etkiliyor. Pandemide de bunu yaşadık. Ancak umut verici bir gelişme olarak, son 1-2 aydır konaklama sektöründe istihdam talebinde canlanma başladı. Oteller daha az misafir için planlama yapmış, ona göre de personel planı yapmıştı ama bugün itibariyle İstanbul’da hemen her otel nitelikli personel arıyor. Hemen her departmanda nitelikli iş gücüne ihtiyaç var” dedi.

 

SGK verilerine göre 2019 yılında 250 bini konaklama sektöründe olmak üzere turizm sektöründe toplam 1 milyon 44 bin; 2020 yılında 241 bini konaklamada olmak üzere 941 bin çalışan bulunuyordu. Haziran 2021 itibarıyla 379 bini konaklama olmak üzere turizm sektöründe toplam 1 milyon 147 bin kişi istihdam ediliyor.

 

MALİYETLER YÜZDE 18-20 ORANINDA ARTTI

Salgında şehirlerde sadece üst sınıf otellerin açık kaldığını bunlardaki doluluk oranları sayesinde fiyatların yukarıda göründüğünü ancak bütün oteller açıldığında kahvaltı hariç oda fiyatının 60 avroya kadar düşmesini öngördüklerini belirten Eresin, “İstanbul’da Ortadoğu Bölgesi, Antalya’da Rusya bölgesi, Ukrayna, Polonya’dan misafirler var. Bu Avrupalı seyahat etmiyor. Amerikalılar önümüzdeki yılın ortasını bulur. Ortadoğu pazarı ile otellerin ayakta kalabilmesi mümkün değil” diye konuştu. Kovid-19 tedbirleri nedeniyle otellerin genel giderlerinin yüzde 18-20 arttığını anlatan Eresin, kapanan el değiştiren oteller olduğunu ancak bazı haberlerde söz edildiği gibi bu sayının 50-100 değil 10-12 olduğunu, bankalara geçen otellerin de bir elin parmaklarını geçmediğini not etti.

 

 

Yazarın izniyle yeniden yayınlamıştır.

 

Kaynak linki

 

Turizmde iflas endişesi hortladı!

 

Sezon kısa sürdü: Turist sayısı zirveden döndü

 

Mahkemeler, emlak davalarıyla dolacak!

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler