Sosyal Medya

Reel Sektör

Özel bankaların 9A21 karları beklentileri aştı

Beklentilerden güçlü marjlar, düşük risk maliyeti ve iyi varlık kalitesiyle 2021 hisse başına düşen karlarda revizyonlar yapıldı: sene başından bu…

Özel bankaların 9A21 karları beklentileri aştı

Beklentilerden güçlü marjlar, düşük risk maliyeti ve iyi varlık kalitesiyle 2021 hisse başına düşen karlarda revizyonlar yapıldı: sene başından bu yana AKBNK için +%23 (1,56TL’den 1,92TL’ye), GARAN için +%39 (2,27TL’den 3,16TL’ye) ve YKBNK için +%30 (0,81TL’den 1,05TL’ye). Kredi mevduat makaslarındaki iyileşme, artan TÜFE’ye endeksli menkul kıymet (AKBNK TL menkul kıymetlerinin %66’sı, GARAN’ın %62’si, YKBNK’nin %74’ü) gelirleri, artan ekonomik aktiviteyle güçlü komisyon gelirleri ve daralan risk maliyeti özel bankalardaki güçlü karlılık performansının ana sebepleriydi. Ancak, ekonomideki makro riskler nedeniyle 2022’de bu faktörlerin etkisinin zayıflamasını öngörüyoruz.

Ortak satışı haberleri de bankalarda risk iştahı artışını destekledi

Yakın zamanda, Koç Holding YKBNK’nin %18’lük payını Unicredit’ten almaya karar verdi. Bu kararla hisse üzerinde azınlık ortak satışı baskısı ortadan kalkmasını öngörüyoruz. 15 Kasım’da ise BBVA, %49,85 pay ile GARAN’ın ana ortağı, kalan paylar için hisse başı 12,2TL fiyatla gönüllü pay alım teklifi açıkladı. Tahminlerimize göre bu fiyat 2022T 0,58x PD/DD ve 3,6x F/K’ye işaret etmektedir. Bu iki kararın, ana ortakların iki büyük özel bankanın büyüme potansiyeline olan inancını yansıttığını ve risk iştahını desteyeklerek hisse fiyatları üzerindeki aşağı yönlü riskleri sınırlandırdığını düşünüyoruz.

TL’deki değer kaybı özkaynak artışını döviz cinsinden sınırlıyor

TCMB’nin faiz indirimleri, artan enflasyon ve TL’deki negatif reel faiz ortamında bankaların döviz riskleri önemli bir faktör olmaya devam ediyor. TL’deki değer kaybı sebebiyle son 5 yılda (2017-9A21) takibimizdeki özel bankaların provizyon öncesi karları Avro cinsinden %20 daralırken, özkaynakları (temettü, serbest karşılık ve sermaye artışlarından arındırılmış) %25 daraldı. Tahminlerimize göre, 3Ç sonundan bu yana TL’de görülen %23 değer kaybıyla takibimizdeki özel bankaların özkaynakları çeyrek başından bu yana %18 daralabilir (12.7 EUR/TRY ile hesaplandı).

Hedef fiyatlarımızı yükseltirken, makro riskler ve son dönemdeki hisse fiyat artışlarıyla sektöre temkinli yaklaşmaya devam ediyoruz

Beklenti üstü gelen 9A21 karlarıyla takibizmizdeki özel banka 2021/22 net karlarını sırasıyla %20 ve %10 yukarı revize ediyoruz. Artan karlılık tahminleriyle, hedef fiyatlarımız %18 artarken önceki tavsiyelerimizi koruyoruz. Tahminlerimize göre, takibimizdeki özel bankalar 2022T 0,47x PD/DD ve 3,3x F/K ile işlem görmektedir. Ayırdıkları ihtiyatlı karşılıklar ve hedging politikalarıyla GARAN ve YKBNK’nin makro riskler karşısında daha güçlü pozisyonda olduklarını düşünüyoruz. Enflasyonda düşüş, pozitif reel faiz ortamı, risk maliyetlerinde normalleşme, döviz kurlarında stabilite ve TL mevduatlara olan talepte artışın sektörde olası gelişmeler için katalistler olacağını düşünüyoruz.

 

Yatırım Finansman

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler