Sosyal Medya

Ekonomi

‘Kademeli normalleşme’ isyanı: Ayakta kalmamız imkansız

Hükümet’in açıkladığı ‘Kademeli Normalleşme Tedbirleri’ne Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yönetiminden tepki geldi. İçişleri Bakanlığının söz konusu tedbirleri içeren…

‘Kademeli normalleşme’ isyanı: Ayakta kalmamız imkansız

Hükümet’in açıkladığı ‘Kademeli Normalleşme Tedbirleri’ne Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yönetiminden tepki geldi.

İçişleri Bakanlığının söz konusu tedbirleri içeren genelgesine göre 17 Mayıs Pazartesi saat 05.00’ten 1 Haziran Salı günü saat 05.00’e kadar ‘kademeli normalleşme dönemi’ tedbirleri uygulanacak. Bu çerçevede kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerlerin açılışları 1 Haziran’a ertelendi.

TOBB Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, milyonlarca esnafı olumsuz etkilemeye devam edecek bu karar üzerine dikkat çeken bir çıkış yaptı.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Selçuk Öztürk, genelgenin ardından üyelerinin ayakta kalmasının imkansız hale geldiğini belirtti.

Öztürk, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“İçişleri Bakanlığı genelgesiyle kapalı kalacak sektörlerimizde üyelerimizin ayakta kalması imkansız hale geldi. Ya işletmelerimizi, dükkanlarımızı tamamen açalım işimize bakalım ya da Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde alınacak destek kararları ile önümüzü görelim.”

Restoran işletmecileri: Böyle giderse 300-500 bin kişi işten çıkarılacak

BloombergHT’ye konuşan Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, sektörün “çok büyük sıkıntıda” olduğunu vurguladığı konuşmasında, Kısa Çalışma Ödeneği’nin uzamasına bağlı olarak istihdamda değişiklik olacağını, 300 bin ila 500 bin kişinin işten çıkarılacağını öngördüklerini açıkladı

Ramazan Bingöl, sektör genelinde tam bir normalleşme ya da en azından HES kodu ile yüzle 50 kapasite uygulamasına geçileceğini beklediklerini söyledi. Alınan kararın sektörü hayal kırıklığına uğrattığını söyleyen Bingöl, sektördeki birçok işletmenin “batma noktasında” olduğunu açıkladı.

Paket servisin işletmelerin cirosunun yüzde 20’sini karşıladığını aktaran Bingöl, “Ambalaj fiyatları yüzde 200’e yakın arttı. Ham madde fiyatlarında yaşanan artışa paralel olarak fiyat artışı olacak.” dedi.

Bingöl sektörün “çok büyük sıkıntıda” olduğunu vurguladığı konuşmasında, Kısa Çalışma Ödeneği’nin uzamasına bağlı olarak istihdamda değişiklik olacağını, 300 bin ila 500 bin kişinin işten çıkarılacağını öngördüklerini açıkladı.

Türkiye’de sadece otellerin değil, 150 bine yakın kafe ve restoranın da turizme hizmet ettiğini aktaran Bingöl, Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın sektöre “sahip çıkması” gerektiğini söyledi.

Cumhuriyet-BloombergHT

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler