Sosyal Medya

Ekonomi

İstanbul’da konut satışlarında yabancıların payı artıyor…

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 59 artarak 178 bin 814’e ulaştı. Konut satışlarında İstanbul 31 bin 706 konut satışı ve yüzde 17,7 ile en yüksek paya sahip oldu...

İstanbul’da konut satışlarında yabancıların payı artıyor…

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı Kasım ayı konut satış istatistiklerini yorumlayan Era Real Estate Türkiye Ülke Başkanı Alphan Manas, “Geçen ay 30,5 olan toplam satışlar içinde birinci elin payı, bu ay 31,2. Bu da bize şunu gösteriyor: Konut arzı artacak, ama yavaş artacak” dedi. Yabancıya yapılan satışların giderek arttığını söyleyen Manas, Bu satışlarda İstanbul’un payı 1 ayda yüzde 23,5’ten yüzde 39,7’ye çıktı. Toplam konut satışları içerisindeki yüzde 4,1 yabancıya satış rakamı da iyi bir oran. 2022’de bu oranın artmasını bekliyoruz” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 59 artarak 178 bin 814’e ulaştı. Konut satışlarında İstanbul 31 bin 706 konut satışı ve yüzde 17,7 ile en yüksek paya sahip oldu.

Yabancıya satışta 4 ülkenin payı yüzde 50

Kasım ayı konut satış istatistiklerini değerlendiren Era Real Estate Türkiye Ülke Başkanı Alphan Manas, yabancılara yapılan satışın giderek arttığını söyleyerek, bu satışlar içerisinde İran, Irak, Rusya ve Almanya’nın payının yüzde 50 olduğunu dile getirdi.

Yabancılara yapılan satışlarda İstanbul’un payının bir önceki ay yüzde 23,5; bu ay ise yüzde 39,7 olduğunu belirten Manas, İstanbul’un yabancılardan aldığı payın gittikçe arttığına dikkat çekti. Yabancılara satışın da önemli ölçüde arttığına değinen Manas,  toplam konut satışları içinde yabancıya satış oranı olarak yüzde 4,1’in çok iyi bir rakam olduğunu ifade etti.

‘Kredi faizlerindeki oynama ciddi etki yaratmadı’

Konut satışlarının yıl bazında ciddi olarak arttığına değinen Manas, ipotekli satışların da bir parça arttığını, ancak bu artışın paydan ziyade rakamsal olarak gerçekleştiğini aktardı. Ekim’de bir önceki aya göre yüzde 9,7 artan ipotekli satışların Kasımda yüzde 61’e yükseldiğine değinen Manas, Türkiye genelinde konut satışları yüzde 59 artarken ve ipotekli satışlarda bu oran yüzde 61 olurken, toplam satışlara oranın yüzde 20,4’ten 22’ye çıktığını kaydetti. Manas, “Bu demek oluyor ki; kredi faizlerindeki oynama, çok ciddi bir etki yaratmamış” dedi.

‘Bu artışı bekliyorduk’

Oranlarda büyük değişme olmamakla birlikte, konut satışlarının arttığını bildiren Manas, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz zaten başarılı bir ay geçirdiğimizi biliyorduk, bunu bekliyorduk.

Geçen ay 30,5 olan toplam satışlar içinde birinci elin payı, bu ay 31,2. Bu da bize şunu gösteriyor: Konut arzı yavaş artacak. 2022’de konut arzının artmasını bekliyoruz. Ama hem inşaat maliyetleri hem kredi maliyetleri arttı. Faiz indirimi çok etkili olmuyor. Kredi almak isteyenler, kamu bankaları haricinde, bu faizlerden yararlanamıyor. Faiz indirimlerinin yeni konut arzına etkisi ne kadar olur, bilemiyoruz, çünkü döviz kurunun oynaklığını tahmin edemiyoruz.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler