Sosyal Medya

Reel Sektör

Erol Taşdelen:  Bankadan “kart harcamalarınızı faizsiz erteliyoruz” tuzağı

Türkiye’nin en büyük ve piyasada en fazla kredi kartı bulunan bankadan vatandaşa “Kredi kart harcamalarınız erteliyoruz” diye mesaj çekip kart…

Erol Taşdelen:  Bankadan “kart harcamalarınızı faizsiz erteliyoruz” tuzağı

Türkiye’nin en büyük ve piyasada en fazla kredi kartı bulunan bankadan vatandaşa “Kredi kart harcamalarınız erteliyoruz” diye mesaj çekip kart harcamalarını erteleme yapan bankaların mesaj başına 1.50 TL aldığı ve faturanın cep telefonu faturasına yansıdığı ortaya çıktı. Operatörü aradığımda “biz değil bankanız alıyor” cevabı verildi. İşin açıkçası bu paranın kimin aldığı da önemli değil sonuçta bu para vatandaşın cebinden çıkıyor. Vatandaşa gelen mesajda masraflar ile ilgili bilgi içermesi ise ayrı bir tartışma konusu.

 

Hesap yapınca soygunun boyutu da ortaya çıkıyor

 

Bu durumda örneğin 50.-TL’sini erteleyen bir müşteri hesap kesim tarihinde hiç faiz ödemeden bu parayı ödeme imkanı var iken bir fatura dönemi erteletmesi halinde ödediği 1,50 TL ile gelir kaybı yaşıyor. Zira müşteri ödediği 50.-TL’yi 1 ay boyunca vadeli yapsa zaten getirisi 1,50 TL olmayacaktı. Her ay 50.-TL’lık toplamda 500.-TL 10 fatura ötelediğinizi var sayalım. 15.-TL cep telefondan fatura ödüyorsunuz. 500.-TL’yi varsayalım bankaya yatırdınız. 500x%17×30/36500 = 6.98 TL faiz gelirini ( o da brüt ) olmakta %5 vergi kesildiğinde 6,63 TL elinize geçer. Sonucu mu merak ettiniz. 15-6,63 = 8,37 TL zarar etmiş oldunuz geçmiş olsun!

 

BDDK bu tür tuzaklara engel olmalı

 

Banka işlemlerini düzenleme ve denetleme kurumu olan BDDK bu tür uygulamaları nasıl denetlemez ve sorgulamaz akıl alır gibi değil. Vatandaşın resmen kuruş kuruş soyulmasına seyirci kalınıyor. Bankaların milyonlarca kredi kart müşterisi var. Haksız yere topladığı parayı oturup siz tahmin edin artık. BDDK, Rekabet Kurumu ve Tüketici Mahkemeleri soygunu dur demeli. BDDK bu tür uygulamalara daha öncesinde kurumdan izin alma koşulu getirmeli.

 

Haksız alınan paralar iade edilmeli

 

“Üç kuruşun da hesabını yapmayın” diyenlere söyleyecek sözüm yok, tuzu kuru demek ki öyle diyenlerin. Benim derdim evine ekmeği üç kuruş daha ucuza götürmek için saatlerce halk ekmek kuyruğunda bekleyen vatandaşın akıl oyunları ile “faizsiz 1 ay erteleme” diye soyulması. Bu resmen soygun. Üstelik bunu yapan piyasada en fazla kredi kartı bulunan banka. Bizden tespit yapılması, top artık resmi kurumlarda nasıl davranıp ne yapacaklarını da takip edeceğim.

 

ERTELE boşluk gelen şifreyi yazarken bir kez daha düşünün derim. Kimse kimseye bedava bir şey vermez hele bankalar hiç vermez öğrenelim artık!

 

Erol TAŞDELEN -Ekonomist bankavitrini.com yazarı

 

Ozan Bingöl yazdı: Kamu Görevlilerinin Yönetim/Denetim Kurulu Maaş Hikayesini Bir de Bizden Dinleyin

 

Sermaye Piyasası Kurulundan manipülasyon uyarısı

 

Türkiye’den yabancı büyük yatırım bankalarına ceza yağdı

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler