Sosyal Medya

Ekonomi

Yatırım Finansman’dan ‘Tüketici Güven Endeksi’ne makro bakış…

Tüketici Güveni 2Ç döneminde bozulmaya devam etti. TGE Nisan’da aylık %3,6 düşüşle 77,3’e geriledi. Bu, üst üste ikinci aylık düşüş oldu...

Yatırım Finansman’dan ‘Tüketici Güven Endeksi’ne makro bakış…

Tüketici Güveni 2Ç döneminde bozulmaya devam etti. TGE Nisan’da aylık %3,6 düşüşle 77,3’e geriledi. Bu, üst üste ikinci aylık düşüş oldu.

Veriye ilişkin konsensüs beklenti bulunmamaktaydı. Aylık bazda tüm alt endeksler üst üste ikinci defa geriledi:

– Hanenin maddi durumu endeksi aylık bazda %3,8 azalarak 61,5 oldu (Önceki: 64,0, -%4,9).

– Hanenin maddi durum beklentisi aylık bazda %5,5 azalarak 76,6 oldu (Önceki:81,0, -%7,9).

– Genel ekonomik durum beklentisinde aylık bazda %4,9 azalarak 78,8 oldu (Önceki: 82,9, -%11,9).

– Dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi aylık bazda %0,7 azalarak 92,2 oldu (Önceki: 92,8, -%4,7).

Tüketici Güveni 2Ç döneminde bozulmaya devam etti. TGE Nisan’da aylık %3,6 düşüşle 77,3’e geriledi. Bu, üst üste ikinci aylık düşüş oldu.

Tüm ana alt endeksler aylık bazda düşüş kaydetti. 3 aylık ortalama rakamlar en sert düşüşün dayanıklı tüketim malı alma düşüncesinde gözlendiğini işaret etti.

Yalnızca yarı-dayanıklılara harcama yapma düşüncesine ilişkin beklenti 100 iyimserlik eşiği üzerinde.

18 alt endeksin 4’ünde aylık artış görüldü.

Bir süredir uyumlu hareket eden tüketim için borçlanma ihtimali ve maddi durum beklentisi gerilemeye başladı.

Borç kullanmak tüketim harcamalarını olumlu yönde etkileyebileceğinden tüketimin finansmanı amacıyla borç kullanma ihtimali endeksinin artması iyimser durumu, azalması ise kötümser durumu göstermekte.

Tüketici fiyatlarındaki artış düşüncesi yavaşlayarak devam ederken, dönemin tasarruf için uygunluğu ve dayanıklı mal alımına uygunluğu düşüncesi güç kaybetti.

Tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin düşünce endeksinin artması tüketici fiyatlarında düşüş yaşandığı düşüncesini, azalması ise tüketici fiyatlarında artış yaşandığı düşüncesini göstermekte.

Enflasyon, istihdam, ücretler ve genel ekonomik duruma ilişkin beklentilerde bozulma gözlendi.

İşsiz sayısı beklentisi endeksinin artması işsiz sayısında azalma beklendiğini, endeksin azalması ise işsiz sayısında artış beklendiğini göstermekte.

Tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin beklenti endeksinin artması tüketici fiyatlarında düşüş beklentisini, azalması ise tüketici fiyatlarında artış beklentisini göstermektedir.

Yarı dayanıklı tüketim mallarına yönelik harcama düşüncesi iyimser bölgede kalmayı sürdürse de; hem yarı-dayanıklı hem de dayanıklı mallara yönelik harcama düşüncesi bozulmaya devam etti.

Yatırım-tasarruf ilişkili endeksler kötümser bir görünüm sergiledi. Özellikle, konut tamiratına harcama ihtimalindeki sert düşüş dikkat çekti.

 

0-200 aralığında değer alan TGE’nin, 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu; 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu göstermekte. Bir sonraki TGE verisi, 22 Haziran’da açıklanacak.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Yatırım Finansman Menkul Değerler

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler