Sosyal Medya

Ekonomi

ÜNLÜ & Co’dan Günlük Bülten: ‘Bir iyi, bir kötü haber…’

Yeni haftaya Cuma gününden kalan bir iyi bir de kötü haber ile başlıyoruz. Kötü haberimiz; Ağustos ayında TÜFE %1.12 aylık artış göstererek %0.65 olan piyasa beklentilerinin önemli oranda üzerinde gerçekleşti.

ÜNLÜ & Co’dan Günlük Bülten: ‘Bir iyi, bir kötü haber…’

Yeni haftaya Cuma gününden kalan bir iyi bir de kötü haber ile başlıyoruz. Kötü haberimiz; Ağustos ayında TÜFE %1.12 aylık artış göstererek %0.65 olan piyasa beklentilerinin önemli oranda üzerinde gerçekleşti. Yıllık manşet enflasyon %18.95’den %19.25’e yükselerek TCMB’nin %19 fonlama faizinin üzerine çıktı. TCMB, gıda fiyatlarında artışın aylık fiyat artışlarının altında kalacağını ve arz şokların geçişi ile birlikte enflasyonda gerilemeye destek vereceğini belirtmişti. Fakat gıda fiyatları %3.18 artış ile manşet enflasyonun üç kat üzerinde oluştu ve beklentilerden sapmanın ana nedeni oldu. Her şerde bir hayır vardır. Enflasyondaki hayır ise çekirdek enflasyonda düşüşün başlamasıydı. Gıdayı hariç bıraktığımız çekirdek enflasyon göstergeleri yıllık bazda %17.22’den %16.76’ya geriledi. Çekirdek enflasyonda iyileşme, manşet fiyatlarında bu sapmanın geçici olduğunu gösteriyor. Manşet enflasyon bir süre daha yüksek seyretmesi TCMB’nin faizi sabit tutmasını sağlarken, çekirdek enflasyonun düşüşü uzun vadeli tahvillere ilgiyi artırabilir. Cuma günü manşet enflasyon TCMB fonlama faizinin üzerine çıkmasına rağmen tahvil faizlerinde gerileme devam etti.

Cuma günkü iyi haberimiz ABD’den geldi. ABD’de aylık 725 bin artması beklenen tarım dışı istihdam, 235 bin artışta kaldı. Delta varyantı nedeniyle kısıtlamalar bu büyük sapmada etkili oldu. Cuma günü, istihdam verisinin FED’in para politikası açısından önemini detaylı bir şekilde belirtmiştik. 22 Eylül  FED toplantısında varlık alımı ile ilgili açıklamanın 3 Kasım’a kaymasını, FED üyelerinin gelecek faiz öngörülerinde önemli bir değişiklik olmamasını bekleyebiliriz. Bu gelişme piyasalara 2 ay daha reflasyon rallisinin devamını sağlayabilir.

Yükselen enflasyona rağmen TL lehine süreç devam ediyor

FED’in bekleyişinin aksine delta varyantı ekonomik büyümede ne denli etkili olabileceğini gösterdi. Delta varyantının etkileri ve düşük gelen istihdam verisi sonrasında bu hafta 8 FED üyesinin konuşmasının Dolar/TL üzerinde etkili olmasını bekliyoruz.

Enflasyon BIST100’ü frenledi

Yüksek enflasyon rakamları sonrasında BIST100’e gelen satışlar, zayıf kalan ABD Tarım Dışı İstihdam verisi sonrasında alımlar ile kısmen karşılandı. Bu hafta, 1468-1500 bandı içerisinde kademeli yükseliş bekliyoruz.

Ekim vadeli BIST30 kontratı

Cuma günkü satışlar ile yükselen kanal desteğine gerilemiş olduk. Mavi ortalamamız 1610 ve yükselen kanal desteğimiz 1608 seviyesindedir. 1608-1610 destek bölgemizden gelen tepki alımları ile yeniden 1620 direncinin üzerine çıkılmasını beklemekteyiz.

Ekim vadeli Dolar/TL

Kırmızı ortalamamız yatay direnç noktası olan 8.5923’e gerilerken, düşen kanal direnci 8.5730’dan gerilemeye başladı. Gerileyen dirençler yatayda kalan Dolar/TL’ye yeniden baskı oluşturabilir. Diğer yandan aşırı satım bölgesinden çıkılmış olmasıyla Dolar/TL’nin de 8.5730 düşen kanal direncini test etmesini bekleyebiliriz.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ÜNLÜ & Co

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler