Sosyal Medya

Raporlar

Sektörel Güncel Gelişmeler: İnşaat ve Konut

Konut satışları 2020’nin Aralık ayında düşüşünü hızlandırarak yıllık bazda %48 azaldı. Bu dönemde ipotekli satışlar %71, diğer satışlar %40 geriledi.…

Sektörel Güncel Gelişmeler: İnşaat ve Konut

Konut satışları 2020’nin Aralık ayında düşüşünü hızlandırarak yıllık bazda %48 azaldı. Bu dönemde ipotekli satışlar %71, diğer satışlar %40 geriledi. 2020 yılının tamamında ise konut satışları bir önceki yıla göre %11 yükseldi. 2020 genelinde kredilerdeki hızlı artış paralelinde ipotekli satışlar bir önceki yıla göre %72 artarken, diğer satışlar %9 azaldı. İkinci el satışların toplam konut satışları içindeki payı 2019’da bulunduğu %62 seviyesinden 2020’de %69’a yükseldi.

Kasım 2020 itibarıyla Türkiye genelinde konut fiyatlarındaki yıllık artış oranı %30 olurken, reel bazda yıllık artış %14 düzeyinde gerçekleşti. Talepteki yavaşlamaya ve gelirlerdeki azalmaya karşılık maliyetlerdeki artışın sürmesine bağlı olarak bina inşaatında reel ciro %12,2 oranında geriledi.

2019’un Aralık ayında uygulamaya konulan ancak yapılan değerlendirmeler sonucunda ertelenmesine karar verilen Değerli Konut Vergisi’ne ilişkin tebliğ 15 Ocak 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Yapılan düzenleme kapsamında “Türkiye sınırları içinde bulunan ve bina vergi değeri 1319 sayılı Kanunun 42. maddesinde yer alan tutarı aşan mesken nitelikli taşınmazların” değerli konut vergisine tabi olacağı belirtildi.

Konut piyasasında geçen sene kısa süreli etkili olan canlanmanın ardından inşaat faaliyetlerinin yeniden yavaşlaması, sektöre ilişkin iyimser beklentilerin de zayıflamasına neden oluyor. TÜİK tarafından yayımlanan inşaat sektörü güven endeksi, geçen yılın Eylül ayından itibaren sektörün faaliyetlerine ilişkin beklentilerin bozulduğunu gösteriyor. Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından yayımlanan Aralık ayına ait beklenti endeksi de 2021’in ilk çeyreğinde iç pazarda yatay bir seyir beklendiğine işaret ediyor.

 

 

Kaynak: ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler