Sosyal Medya

Borsa

Şeker Yatırım’dan Yapı Kredi için 2. çeyrek bilanço değerlendirmesi

Yapı Kredi Bankası 2Ç21 solo finansal sonuçlarında beklentilerin üzerinde 2,233 milyon TL net kar açıkladı. (Çeyreksel bazda %54 artış). Açıklanan net kar rakamı bizim 1,886 milyon TL olan tahminimizin ve 1,869 milyon TL olan piyasa beklentisinin %18 ve %19 üzerinde gerçekleşmiş oldu...

Şeker Yatırım’dan Yapı Kredi için 2. çeyrek bilanço değerlendirmesi

Yapı Kredi Bankası 2Ç21 solo finansal sonuçlarında beklentilerin üzerinde 2,233 milyon TL net kar açıkladı. (Çeyreksel bazda %54 artış). Açıklanan net kar rakamı bizim 1,886 milyon TL olan tahminimizin ve 1,869 milyon TL olan piyasa beklentisinin %18 ve %19 üzerinde gerçekleşmiş oldu. Bankanın 6 aylık karı 3,685 milyon TL olup geçen yıla göre güçlü %50 oranında artarak %14,8 ortalama özkaynak karlılığına işaret etmektedir. Beklentilerden iyi gelen net faiz gelirleri, ücret ve komisyon gelirleri ve beklentilerin altında kredi karşılıkları sebebiyle bankanın net kar rakamı beklentilerimizin üzerinde gerçekleşmiştir. Efektif vergi oranı 2Ç21’de %19 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Kredi mevduat makasında kuvvetli toparlanma, net ücret ve komisyon gelirlerinde yıllık bazda sektör üstü artış, TL kredilerde sektör üstü büyüme, vadesiz mevduat tabanında kuvvetli artış,
kredi riski maliyetinde devam eden normalleşme ve üçüncü grup karşılık oranlarında artış çeyreğin ana unsurları olarak öne çıkmaktadır.

Banka sermaye yeterliliği hesaplamasında Haziran 2021’den itibaren, BDDK’nın onayı ile, Gelişmiş İçsel Derecelendirme metodunu kullanmaktadır ve SYR üzerinde 59 baz puan pozitif etkisi bulunmaktadır.

2Ç21 finansal sonuçlarının açıklanmasının ardından hisse üzerinde pozitif bir etki bekliyoruz. Banka 2021 bütçesinde değişikliğe gitmiştir: TL kredi büyümesi: Düşük 20% (Önce: Yüksek %10), Net faiz marjı: -50bps (Önce: -30bps), Komisyon gelirleri: Orta %20 (Önce: Orta %10), Kredi riski maliyeti: 150bps (Önce: 200bps). Orta %10 özkaynak karlılığı beklentisinde ise değişikliğe gidilmemiştir.

2021-2023 net kar beklentilerimizi ortalama %19 yukarı yönlü revize etmemiz sebebiyle 3,05 TL olan hedef fiyatımızı 3,70 TL olarak revize ediyoruz. Yeni hedef fiyatımızın %55 artış potansiyeli bulunmaktadır. “TUT” tavsiyemizi AL olarak revize ediyoruz. Hisse 2021T 2,9x F/K (Benzerlerine göre %11 iskontolu) ve 0,4x F/DD çarpanlarıyla ve %13,7 ortalama özkaynak getirisiyle işlem görmektedir.

Kredi-mevduat makasında güçlü toparlanma

Swap maliyetlerine göre düzeltilmiş net faiz marjı çeyreksel bazda 27 baz puan artarak %2,7 seviyesinde gerçekleşmiştir. Tüfe endeksli tahvil gelirlerindeki ve swap fonlama maliyetlerindeki sırasııyla %14 ve %58 artış yaşanırken kredi-mevduat makası çeyreksel bazda kuvvetli 35 baz puan toparlanmıştır. Vadesiz mevduat tabanındaki güçlü büyüme marjlar için olumludur.

Net ücret ve komisyon gelirlerinde yıllık bazda rakiplerinin üzerinde artış

Ücret ve komisyon gelirlerinde çeyreksel bazda %1 azalma yaşanırken, yıllık bazda ise %28 seviyesinde ve rakiplerinden kuvvetli bir artış gerçekleştirmiştir.

Sektör üstü TL kredi büyümesi, piyasa payında artış

Bankanın TL kredileri çeyreksel bazda %5 büyüyerek özel bankaların %3 çeyreksel büyüme performansının üzerinde kalmıştır. Ancak YP krediler (dolar bazında) çeyreksel %2 daralmıştır.

Vadesiz mevduatta güçlü pazar payı kazanımları

1Ç21’de bir önceki çeyreğe göre %11 genişleyen TL mevduat tabanı %1 oranında artmıştır (Ö.B: +%6), YP tarafı ($ bazında) da %5 daraldı (Ö.B: -%0.4). Bunun sonucunda TL kredi mevduat rasyosu 480 baz puan artarak %156 seviyesine yükseldi. Olumlu tarata ise, vadesiz mevduatların toplam mevduat içindeki ağırlığı 450 baz puan artarak %38 seviyesine yükseldi.

TGA rasyosunda gerileme, tahsilatlarda yavaşlama ve ihtiyatli karşılık politikasi

TGA rasyosu çeyreksel bazda 20 baz puan azalarak %5,2 seviyesine ulaşmıştır. (Bütçe: <%7). Banka, Covid-19 sebebiyle toplam 15 milyar TL vadesi gelen borcu ertelemiştir. İkinci aşama kredilerin toplam krediler içindeki ağırlığı 10 baz puan azalarak %15,8 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yeniden yapılandırılan kredilerin krediler içindeki ağırlığı ise 80 baz puan artarak %8,0 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Ek olarak, ikinci aşama beklenen zarar karşılık oranı 10 baz puan azalarak %18,2, üçüncü aşama beklenen zarar karşılık oranı ise 30 baz puan artarak %71,3 seviyelerine ulaşmış olup rakipleri arasındaki en yüksek seviyelerdir. Toplam kredi riski maliyeti (net) kur etkisinden arındırıldığında 60 baz puan seviyesinde gerçekleşmiştir (Bütçe: <150 baz puan).

Faaliyet giderleri kontrol altında

Faaliyet giderleri, çeyreksel bazda %5, yıllık bazda ise %15 artış göstermiştir. Yıllık artışın banka bütçesine paralel orta çift haneli büyüme şeklinde gerçekleşmesi beklenmektedir.

Gelişmiş İçsel Derecelendirme metodununun SYR üzerinde 59 baz puan pozitif etkisi bulunmaktadır

Banka sermaye yeterliliği hesaplamasında Haziran 2021’den itibaren, BDDK’nın onayı ile, Gelişmiş İçsel Derecelendirme metodunu kullanmaktadır. Yeni metodun ana ve çekirdek sermaye yeterlilik rasyoları üzerinde 59bps ve 98 baz puan pozitif etki bulunmaktadır. Bankanın ana ve çekirdek sermaye yeterlilik rasyoları çeyreksel bazda 100 ve 140 baz puan artarak %18,1 ve %15,5 seviyelerine ulaşmıştır.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Şeker Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler