Sosyal Medya

Ekonomi

Makro Bülten: Haftalık gelişmeler

Haftalardır beklenen sorunun cevabı dün açıklığa kavuştu. TCMB politika faizini 100 baz puan indirerek %18,00'e çekti. Beklentimiiz politika faizinde değişiklik olmaması yönündeydi. Ancak olası bir faiz indiriminin de olması süpriz olmayacaktı ve bu olasılık gerçekleşti...

Makro Bülten: Haftalık gelişmeler

Fed Güvercin Ama…

Çarşamba günü Fed faiz kararı açıklandı. Beklentiler dahilinde Fed politika faizini sabit bıraktı. Bu toplantıda faiz kararından ziyade varlık alım programlarında verilecek mesajlar önem arz ediyordu. Özellikle Bej Raporda yapılan delta varyantı kaynaklı sıkıntıların ekonomileri tekrar durdurabileceği söylemleri önemliydi. Nitekim Fed açıklamlarında güvercindi ve tapering sinyali verildi. Fed Başkanı Powell varlık alım programına Kasım ayında başlanabileceğini ve 2022 yılı ortasına kadar sürebileceğini açıkladı. Faiz artırımı ile ilgili sorulara ise Powell ‘daha erken’ yanıtını verdi ve enflasyonun geçici olduğunu bir kez daha vurguladı. Ancak Fed Eylül ayı Projeksyonunda 2021 yılı için enflasyon tahminin yükseltirken büyüme tahminini ise küçülttü. Powell’ın her seferinde söylediği geçici enflasyon vurgusu akıllara şu soruyu getirdi. Gelişmiş ülkelerin enflasyon hedefi %2’ken ve Powell’ın her seferinde %2 vurgusu yapması sonrasında Fed’in 2023 yıl  sonu enflasyon hedefi neden %2,2?

TCMB’den Revizyon

Haftalardır beklenen sorunun cevabı dün açıklığa kavuştu. TCMB politika faizini 100 baz puan indirerek %18,00’e çekti. Beklentimiz politika faizinde değişiklik olmaması yönündeydi. Ancak olası bir faiz indiriminin de olması süpriz olmayacaktı ve bu olasılık gerçekleşti. Karar metinine bakıldığında büyük revizyon olduğu dikkatlerden kaçmadı. En dikkat çekici detay ise karar metninde ‘sıkı para duruşu’ ve ‘politika faizinin enflasyonun üzerinde yer alacağı’ ibarelerinin kaldırılması oldu. TCMB’nin çekirdek enflasyon vurgusu sonrasında gıda, enerji ve tedarik sorunlarının geçici olduğu vurgusu ile Eylül ayı Para Politikası Kurulu toplantısında 100 baz puan indirim yapıldı.

Dolar / TL 9,00 Olur mu?

Dolar, küresel piyasalarda değer kazanırken, yurtiçindeki gelişmelere dair olasılıklar TL varlıkları diğer gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinden daha çok baskılıyor. TCMB’nin 100 baz puan indirimi sonrası TL varlıklarda değer kaybı hızlandı. Dün 8,81 ile tarihi zirveyi test eden kur, bugün rekor tazeledi ve 8,85 seviyesini gördü. 8,85’in üstünde kalınması durumunda 9,00 seviyesi sürpriz olmayacaktır. Fakat, her seferinde yüksek kur yüksek enflasyon vurgusu yapılması sonrasında gerek TCMB gerekse Hazine tarafından yüksek kur devam ederse yapılacak müdahelelerin TL varlıklar üzerindeki etkisini yakından takip edeceğiz.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

İnfo Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler