Sosyal Medya

Ekonomi

Kredi faizlerinin düşmesi satılık konut piyasasını hareketlendirdi!

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından sahibinden.com’un ilan verileriyle hazırlanan “sahibindex Konut Piyasası Görünümü” Ekim raporunun sonuçları açıklandı. Konut kredilerinde faiz oranlarının düşmesiyle birlikte satılık konut piyasası hareketlenmeye başladı. Satılık konutlara yönelik hızlı talep artışı karşısında ise satılık konut fiyatları artış gösterdi...

Kredi faizlerinin düşmesi satılık konut piyasasını hareketlendirdi!

Emlak piyasasının nabzını tutan “sahibindex Konut Piyasası Görünümü” raporu yayınlandı. sahibinden.com ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM)’ın hazırladığı rapora göre, konut kredi faizlerinin düşmesiyle birlikte satılık konut piyasasında hareketlenme başladı.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından sahibinden.com’un ilan verileriyle hazırlanan “sahibindex Konut Piyasası Görünümü” Ekim raporunun sonuçları açıklandı. Konut kredilerinde faiz oranlarının düşmesiyle birlikte satılık konut piyasası hareketlenmeye başladı. Satılık konutlara yönelik hızlı talep artışı karşısında ise satılık konut fiyatları artış gösterdi. sahibinden.com’un emlak kategorisindeki veri havuzu analiz edilerek elde edilen istatistiki veriler üzerinden, BETAM uzmanlarının yorumlarını içeren rapor; gayrimenkul alıcı ve satıcılarıyla emlak profesyonellerine yol göstermek amacıyla hazırlanıyor ve platform üzerinden her ay kullanıcılarla paylaşılıyor.

Satılık konutlardaki fiyat artışı devam ediyor

Ülke genelinde hesaplanan satılık konut cari fiyatlarındaki (ilan fiyatı) yıllık artış oranı Ekim ayında da  yükselmeye devam etti. Eylül ayında %42,3 olan ilan fiyatındaki yıllık artış oranı Ekim’de %47,5’e yükseldi. Böylece, geçen yılın aynı döneminde 3.349 TL olan Türkiye geneli ortalama satılık konut ilan m2 fiyatı Ekim’de 4.940 TL’ye ulaştı.

Şekil 1: Türkiye Genelinde Satılık Konut İlan Fiyatlarının Yıllık Değişimi (%)


 Kaynak: sahibindex, Betam 

Üç büyük ilde de satış fiyatı artış hızı yükseliyor

Satılık konut cari fiyatlarındaki yıllık artış oranı Türkiye genelinde olduğu gibi üç büyük ilde de yükselmeye devam ediyor. Satılık konut cari fiyat artış hızı geçen aya göre İstanbul’da 7,2 puan, Ankara’da 4,6 puan İzmir’de ise 4,8 puan yükseldi. Böylece, satılık konut cari fiyatındaki yıllık artış oranı İstanbul’da %50,3, Ankara’da %39,5 ve İzmir’de %44,6 oldu.

İstanbul’da ise Haziran ayından bu yana satılık konut fiyatlarındaki ivme devam ediyor. Yıllık artışlar itibarıyla çok uzun süre Ankara ve İzmir’e kıyasla düşük kalan İstanbul fiyat artışları, diğer iki ilin üzerine çıktı ve satılık konut m2 ortalama fiyatları İstanbul’da 6.736 TL’ye, Ankara’da 3.230 TL’ye ve İzmir’de 5.782 TL’ye yükseldi.

Şekil 2: Üç Büyük İlde Satılık İlan Fiyatlarının Yıllık Değişimi (%) 

Kaynak: sahibindex, Betam

İstanbul’un ilçelerinde en yüksek artış Kadıköy’de gerçekleşti

Emlak piyasasının nabzının attığı İstanbul ilçelerinde de satılık konut fiyatları yükselmeye devam ediyor. Satış fiyatı artış oranlarında en yüksek artış %95,3 ile Kadıköy’de, en düşük artış ise %24,5 Fatih’te görüldü. Yüksek fiyat artışlarının görüldüğü ilçeler sırasıyla %80,3 Şile, %66,5 Sarıyer, %66 Çatalca oldu. En düşük fiyat artışlarının görüldüğü ilçelerse %34,8 Adalar, %34,4 Beyoğlu, %33,1 Güngören olarak yer aldı.

Lüks konutlardaki satış fiyatlarında yıllık artış oranı %54,1’le ortalamanın üstüne çıktı

Geçen yılın aynı ayına göre, hem lüks hem de ucuz konut fiyatlarındaki artış hızının yükseldiği görülüyor. Ekim’de cari satış fiyatlarındaki yıllık artış oranı lüks konutlarda %54,1, ucuz konutlarda ise %36,7 oldu. Böylece, ortalama satılık m2 cari fiyatı lüks konutlarda 15.290 TL olurken ucuz konutlarda 2.541 TL olarak gözlendi. Düşük faizli konut kredilerinin devreye girmesiyle satılık konut cari fiyatlarında (ilan fiyatları) görülen yükseliş, özellikle lüks konutlarda daha güçlü oldu, geçmişte ortaya çıkan reel değer kayıpları büyük ölçüde telafi edildi.

Lüks konut fiyatlarında geçtiğimiz aylarda görülen artış Ekim ayında da devam etti. Son verilere göre lüks konut fiyat endeksi TÜFE’yi 44,7 puan aşmıştır. Bu değer 2017 Eylül ayına kıyasla lüks konut satılık fiyatlarındaki değer artışının aynı dönemdeki enflasyon oranından 44,7 puan yüksek olduğunu göstermekte. Bir önceki aya göre lüks konut ilan fiyatları %6,4, TÜFE ise %2,4 arttı. Bu verilerle enflasyondan arındırılmış lüks konut fiyat endeksi 124’e ulaştı. Öte yandan, Ekim’de ucuz konut cari satış fiyatı artışı %5,4 TÜFE artışından yaklaşık % 2,4 yüksek oldu. Ekim’deki bu değer kazanımı ucuz konutların reel değerinde geçmişte yaşanan büyük kaybı telafi edemedi. Nitekim Ekim itibarıyla ucuz konut reel satış fiyatları 2017 Eylül seviyesini 3,4 puan düşük seyretti.

Kiralık konutlara ilgi bir miktar azaldı

Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatındaki yıllık artış oranı Ekim’de %57,1 olurken, ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatı 24 TL’ye yükseldi. Yıllık kira artış oranı İstanbul’da %70, Ankara’da %40,8 ve İzmir’de %46,1 oldu. Bu gelişmeler sonucunda ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatları İstanbul’da 36 TL, Ankara’da 16 TL, İzmir’de ise 24 TL olarak gözlendi. Enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları da hem ülke genelinde hem de üç büyük ilde arttı. Kiralık konut piyasasında bir canlılık göstergesi olarak kullanılan kiralık konut sayısının, toplam kiralık ilan sayısına oranı geçtiğimiz aya göre hem ülke genelinde hem üç büyükşehirde düştü.

 

Raporun Tamamına Buradan Ulaşabilirsiniz

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler