Sosyal Medya

Ekonomi

ANALİZ: Gıda ve enerji fiyatlarındaki artış manşet enflasyonu yukarı itti

Temmuz ayında manşet TÜFE enflasyonu, %1.80 ile piyasa (1.57%) ve bizim (1.67%) beklentimizin üstünde gerçekleşti. Böylece yıllık TÜFE enflasyonu %17.53’den %18.95’e çıktı...

ANALİZ: Gıda ve enerji fiyatlarındaki artış manşet enflasyonu yukarı itti

Temmuz ayında manşet TÜFE enflasyonu, %1.80 ile piyasa (1.57%) ve bizim (1.67%) beklentimizin üstünde gerçekleşti. Böylece yıllık TÜFE enflasyonu %17.53’den %18.95’e çıktı. Yıllık çekirdek enflasyon, % 17.47’den %17.22’ye düşerken, yıllık ÜFE %42.89’dan %44.92’ye yükseldi.

Temmuz ayında enflasyonun beklentimizin üstünde gerçekleşmesinde ana faktör gıda fiyatlarındaki artışın tahminimizden yüksek gerçekleşmesi oldu. Aylık bazda gıda fiyatlarında %1-1.5 aralığında tahmin ettiğimiz artışa karşın, gerçekleşme %2.85 ile en yüksek ikinci temmuz ayı gıda enflasyonu oldu. Enerji enflasyonu elektrik ve doğalgaz zamlarının yanı sıra tüp gaz ve LPG fiyat artışları ile hızlı artarak enflasyondaki artışın belirginleşmesine neden oldu. Öte yandan çekirdek enflasyondaki artış ise tahminimizden daha zayıf kaldı. Kur kaynaklı etkiler beklentimizin altında kalırken, Covid-19 tedbirlerindeki gevşemenin yarattığı etkiler hizmet enflasyonunu artırdı. ÜFE yıllık enflasyonunun yükselen emtia fiyatları ve TL’deki birikimli değer kaybı etkileriyle %45’e ulaşması ve TÜFE-ÜFE yıllık enflasyon farkının 26 puana çıkması, üretim maliyetlerindeki belirgin artışın yaratabileceği risklerin devam ettiğini gösteriyor.

Emtia fiyatlarının yüksek seyri, tedarik sorunları, güçlü iç talep ve doğal afetlerin gıda fiyatlarında yaratabileceği olumsuz etkiler nedenleriyle enflasyon görünümündeki riskler önemini koruyor. TÜFE yıllık enflasyonun yılın son aylarına kadar %17-19 aralığında seyrettikten sonra yılsonunda %16.0’ya düşeceğini tahmin ediyoruz. Önümüzdeki dönemde emtia fiyatları, büyüme eğilimi, gıda fiyatları, TL’nin seyri enflasyon patikasında etkili faktörler olacak. TCMB’nin 12 Ağustos’taki toplantısında politika faizini %19’da sabit tutmasını bekliyoruz. Enflasyonda yılsonunda öngördüğümüz düşüşe yönelik bir risk oluşmaması durumunda TCMB’nin 4Ç21’de toplam 150 baz puanlık indirimle politika faizini %17.5’e düşüreceğini tahmin ediyoruz.

Gıda ve enerji fiyatlarındaki artış manşet enflasyonu yukarı itti

Gıda enflasyonu, temmuzda %2.85 ile önceki 5 yıl ortalaması olan -%0.1’in belirgin üstünde gerçekleşti. Yıllık gıda enflasyonu %20.4’ten %25.5’e hızlı arttı. Yıllık enflasyon, hem işlenmiş hem de işlenmemiş grupta yükseldi.

Aylık bazda elektrik (%15.0), doğalgaz (%9.8), tüp gaz (%12.0), LPG (%10.0) fiyatlarındaki belirgin artışlar, yıllık enerji enflasyonunun %17.3’den %21.5’e hızlı yükselmesine neden oldu. Kasım 2018 sonrası en yüksek seviyeye çıkan yıllık enerji enflasyonu, önümüzdeki dönemde fiyatlar üzerindeki dolaylı etkileri nedeniyle risk oluşturuyor.

Aylık bazda kur kaynaklı fiyat artışları önceki aylara göre zayıf kalsa da devam etti. Fiyatlar, bilgisayarda %3.3, ev aletlerinde %1.9, TV’de %1.2, telefonda %1.3, otomobilde %0.4 arttı. Mobilyada ise %4.1 azaldı. Dayanıklı mal grubunda yıllık enflasyon düşse de gıda grubundaki artışın etkisiyle toplam mal grubu enflasyonu %21.2’ye çıktı.

Haberleşme hizmet yıllık enflasyonu düştü. Ancak lokanta ve otel grubu ile ulaştırma hizmetleri yıllık enflasyonları belirgin arttı. Hizmet yıllık enflasyonu 0.3 puan artışla %13.8’e yükseldi.

TL’deki değer kaybın azalan etkisiyle yıllık çekirdek enflasyon %17.47’den %17.22’ye düştü. Çekirdek enflasyon azalsa da TÜİK’in açıkladığı diğer tüm özel kapsamlı enflasyon göstergelerinde artış var. Çeşitli faktörlerden arındırılmış enflasyon göstergeleri %17.2-%20.2 aralığında bulunuyor.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Garanti Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler