Sosyal Medya

Politika

Soli Özel-Tacan İldem: Nato Üyeliği Türkiye’nin Ulusal Çıkarına Hizmet Ediyor Mu?

    Türkiye’nin Batı ittifakı ile ilişkileri her iki taraftan da sorgulanıyor. Biraz çocukça sayılabilecek gerekçeler ve  tespitlerle Türkiye NATO’dan…

Soli Özel-Tacan İldem:  Nato Üyeliği Türkiye’nin Ulusal Çıkarına Hizmet Ediyor Mu?

 

 

Türkiye’nin Batı ittifakı ile ilişkileri her iki taraftan da sorgulanıyor. Biraz çocukça sayılabilecek gerekçeler ve  tespitlerle Türkiye NATO’dan çıkarılsın diyenler dışarıdan, tarih ve kuram bilmeden Batı battı biz yükseliyoruz ona göre stratejik tavır alıp Batı’ya sırt çevirelim diyenler içeriden kazanı kaynatıyorlar. Ülkenin tüm siyasi akımlarında güçlü bir damar oluşturan anti-Amerikancılık, İslamcı hayalcilik, ulusalcı öfke derken Turkiye’nin stratejik kimliği iyice tartışmaya açıldı. Bu kimliğin en önemli unsuru Türkiye’nin NATO üyeliği.

 

Amerikan karşıtlığı ile NATO karşıtlığı birlikte gittiğinden, ki buna rağmen kamuoyu yoklamaları NATO üyeliğinden yana bir çoğunluğa işaret ediyor, konu heyecanla tartışılıyor. NATO nedir? Soğuk Savaş sonrası dönemde işlevi kalmış mıdır, kaldıysa bu nasıl tanımlanır? Türkiye’nin ulusal çıkarları ve güvenliğine NATO üyeliğinin katkısı var mıdır? NATO dışında bir Türkiye daha güvenli, daha güçlü olur mu? Bu soruları ve 15 temmuz darbe teşebbüsünde NATO üyelerinin tutunumlarının nasıl değerlendirilmesi gerektiğini emekli büyükelçi Tacan İldem ile konuştuk. Türkiye’nin eski NATO daimi temsilcisi, eski NATO genel sekreter yardımcısı, NATO 2030 raporunu hazırlayan on kişilik grubun üyesi İldem bu soruları ve dahasını açık yüreklilikle yanıtladı.

 

 

FÖŞ paneli:  2021’de Türkiye Nereye? Jeopolitik, Ekonomik, Siyasi Riskler ve Fırsatlar

 

Mesele Ekonomi: Biden, 1915 olaylarına ‘soykırım’ dedi. Peki şimdi ne olacak? | İpek Yezdani & Şebnem Arsu

 

 

Z Gürcanlı hükümetin dış politika açmazını yazdı: “Fütuhat” da “ricat” da işe yaramıyor

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler