Sosyal Medya

Politika

Rus medyasından Erdoğan’a ağır sözler

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Şu andaki gidiş pek hayra alamet değil’ sözleriyle gündeme damgasını vuran ABD gezisi sonrası ibre Rusya’ya döndü. Erdoğan’ın…

Rus medyasından Erdoğan’a ağır sözler

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Şu andaki gidiş pek hayra alamet değil’ sözleriyle gündeme damgasını vuran ABD gezisi sonrası ibre Rusya’ya döndü. Erdoğan’ın Rusya ziyareti öncesi ise Rus medyası oldukça ağır ifadelerle dolu bir makaleyi yayımladı. Son zamanların en dezavantajlı gündemiyle toplanması beklenen Soçi zirvesi öncesi kaleme alınan yazıda, “Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamaların “Moskova’dan çok acı bir tepkiye sebebiyet vereceğini” biliyordu’ denildi.

Rusya hükümetine yakınlığıyla bilinen Pravda gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesinden önce tehdit dolu bir yazı yayınladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı “zavallı” olarak niteleyen Pravda yazarı Alexander Shtorm, Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler’deki konuşmasını işaret ederek, “söz ağızdan uçup gitmeden önce iki kez düşünmeliydi” ifadesini kullandı.

BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında Kırım’ın ilhakını tanımadığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğinin korunmasına önem veriyoruz” demişti. Sovyet Rusya döneminde Komünist Parti güdümünde kurulan Pravda gazetesinde yer alan yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Devlet Başkanı Putin’le Rusya’da yapacağı görüşmenin arifesinde son derece uygunsuz açıklamalar” yaptığının altını çizdi.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 76. BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmayı değerlendiren Putin’in sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya’nın bu açıklamaları üzücü bulduğunu söylemişti.

İddiaya göre, Ukrayna’nın egemenliğini vurgulayan sözleri ABD Başkanı Joe Biden’ı tarafına çekmek için yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden’la görüşme yapamayınca Putin’e övgüler yağdırmıştı.

“PUTİN EĞER DEVLET ADAMLIĞINI ORTAYA KOYMASAYDI”

Putin’in Azerbaycan’da önemli bir rol oynadığının altını çizen Erdoğan, “Örneğin sayın Putin, Azerbaycan’da eğer devlet adamlığını ortaya koymamış olsaydı, Azerbaycan’dan bu şekilde çıkılmazdı. Ama bunu ortaya isabetli kararlarla koyduğu için Azerbaycan’dan çok çok olumlu bir şekilde çıkma şansını yakaladık” ifadelerini kullanmıştı. Ayrıca, Rusya’nın İdlib’de 33 Türk askerini şehit ettiği görmezden gelerek, “Biz Rusya ile ilişkilerde şu ana kadar herhangi bir yanlış görmedik” demişti.

“ERDOĞAN MOSKOVA’DAN ÇOK ACI BİR TEPKİ GÖRECEĞİNİ BİLİYORDU”

Pravda’da yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamaların “Moskova’dan çok acı bir tepkiye sebebiyet vereceğini” biliyordu. Kremlin’den yapılan açıklamaları analiz eden bazı uzmanlar, Ankara’nın Rusya’da ve özellikle Kırım’da sesini duyurmak istediğini öne sürüyor. İddiaya göre Ankara, Türkiye ve Kırım Tatarları’nın Osmanlı’dan kalma ilişkisini kullanıp yeni Osmanlıcılık fikirlerini yeniden canlandırmak istiyor.

“ANKARA, KIRIM’I RUSYA’NIN BİR PARÇASI OLARAK TANIYABİLİR”

ABD’den umudunu kesen Ankara’nın, özellikle Orta Doğu’da Rusya’dan daha fazla taviz vermesi karşılığında Kırım’ı Rus toprağı olarak tanıyabileceği de iddialar arasında.

“ZAVALLININ YENİDEN SEÇİLME ŞANSI YOK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret dolu ifadelerle sataşan Rus gazetede, “Erdoğan’ı anlamak da kolay, zavallının yeniden seçilme şansı yok. Siyasi kazanımlar elde etmek için Suriye’nin bir parçasını mı işgal etmek istiyor? Osmanlı İmparatorluğu çoktan gitti. Öyle görünüyor ki bu ilginç bir oyun olacak ve hepimiz Putin ve Esad’ın nasıl oynayacaklarını bekleyip göreceğiz” ifadeleri yer aldı.

 

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler