Sosyal Medya

Ekonomi

Murat Yetkin: Soylu’ya destek veren Erdoğan muhalefeti hedefe koydu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan suç örgütü lideri Sedat Peker’in video yayınlarına başlamasından bu yana süren sessizliğini 26 Mayıs’ta bozdu ve İçişleri…

Murat Yetkin: Soylu’ya destek veren Erdoğan muhalefeti hedefe koydu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan suç örgütü lideri Sedat Peker’in video yayınlarına başlamasından bu yana süren sessizliğini 26 Mayıs’ta bozdu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya tam destek verdi. AK Parti TBMM Grubuna hitap eden Erdoğan, bunu yaparken Soylu’nun 24 Mayıs’ta Habertürk yayınında kullandığı ifadeyi kullanarak asıl hedefin kendi liderliğindeki “büyük ve güçlü Türkiye’nin inşası” çabası olduğunu söyledi. Soylu’nun o yayında Peker olayında “İkinci Perdeyi” açarak bundan böyle işin siyasi zeminde de tartışılacağını söylemiştik; öyle de olmaya başladı.

Öte yandan Erdoğan aynı konuşmada muhalefet partilerini tehlikeli bir şekilde hedef gösterdi. İYİ Parti lideri Meral Akşener’e geçen hafta Rize’nin İkizdere ilçesinde yapılan saldırıyı ölçülü bir uyarı olarak destelediğini söyleyen Cumhurbaşkanı, “Bunlar iyi günleriniz. Bakın neler olacak” diye konuştu. Erdoğan bu sözlerle muhalefet liderlerinin yurt gezilerinde karşılaşabilecekleri engelleme ve saldırıları da mı destekleyeceği sorusu böylece siyasi gündeme girmiş oldu.

Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Soylu’ya yönelik iddiaların araştırılması ve erken seçim taleplerine de ağır bir şekilde yüklendi. Cumhurbaşkanı CHP Genel merkezinin şu anda “tecavüzcülerin, hırsızların, terör destekçilerinin işgali altında” bulunduğunu söyledi. CHP ile İYİ Partinin ittifakına yakın duran herkesi de bu duruma ortak ilan etti. Bu ifade, CHP ve diğer muhalefet partilerinin sadece Genel Merkez değil, il ve ilçe binalarını da tepkileri yönlendirilebilecek kitlelerin saldırı hedefi haline getirebilir.

Kılıçdaroğlu ise geri adım atacak gibi görünmüyor. Erdoğan’ı “mafya ağzıyla konuşmakla” suçluyor ve “er meydanına”, yani erken seçime çağırmaya devam ediyor. Akşener de aynı şekilde, “İşte bu nedenle iyileştirilmiş parlamenter sistem istiyoruz” dedi.

Ancak Erdoğan’ın ilerleyen saatlerde ABD merkezli yirmi yatırımcı şirket temsilcisiyle video konferansa katılacağı bir günde verdiği bu mesajın zaten demokratikleşme ve insan hakları eleştirileri altındaki Türkiye’ye yatırım gelmesine yardımcı olacağı kuşkulu. Üstelik, uluslararası ekonomi çevrelerinde görüşlerine itibar edilen iktisatçı Daron Acemoğlu’nun bankalar üzerindeki yük nedeniyle ekonomik krizin derinleşmesinden “korktuğunu” söylediği bir dönemde.

AK Parti grubunun alkış barometresi

İşin iç siyasi boyutunu değerlendirmek için Erdoğan’ın bu konuşmasında AKI Parti grubunun “alkış barometresine” baş vurabiliriz.

Erdoğan’ın konuşmasında AK Parti grubundan en yoğun alkış aldığı cümleler, Soylu’ya destek verdiği ve erken seçim yapılmayacağını, 2023 Haziran ayında yapılacağını söylediği cümleler oldu. Örneğin Binali Yıldırım’a oğlu Erkam Yıldırım’a ithamlar üzerinden saldırılmasının da Türkiye’yi hedef aldığını söylediği bölümlerde alkışlar Soylu’ya destek kadar güçlü çıkmadı.

Yazının tamamı burada.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler