Sosyal Medya

Genel

Muhalefet güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasını 15 Aralık’ta partilere sunacak

Medyascope’ta Özgür Özdemir’in haberine göre altı muhalefet partisi arasındaki güçlendirilmiş parlamenter sistem görüşmelerinin sekizincisinin tamamlanmasının ardından sonuncusu da haftaya yapılacak.…

Muhalefet güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasını 15 Aralık’ta partilere sunacak

Medyascope’ta Özgür Özdemir’in haberine göre altı muhalefet partisi arasındaki güçlendirilmiş parlamenter sistem görüşmelerinin sekizincisinin tamamlanmasının ardından sonuncusu da haftaya yapılacak. 15 Aralık’ta ise altı partinin genel başkanlarına iki buçuk sayfadan oluşan bir metnin sunulması bekleniyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) yetkilileri, güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışması için sekizinci kez Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bir araya geldi ve bu hafta temel hak ve özgürlükler başlığını görüştü.

Muhalefetin sürdürdüğü güçlendirilmiş parlamenter sistem görüşmelerinde basın özgürlüğü konusu toplantının temel konularından biri oldu. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) üye seçimine dair kararlar alındı. Alınan karara göre RTÜK üyelerini yine Meclis seçecek ancak seçilecek adayları meslek örgütleri ve iletişim sektörü önerecek. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) Anadolu Ajansı ve Basın İlan Kurumu’nun bağımsız ve tarafsızlığının güçlendirilmesine yönelik kararlar alındı. Medyascope’a konuşan muhalefet yetkilisi, TRT’nin muhalefet partisi ve temsilcilerine yeterince yer vermemesi ve Basın İlan Kurumu’nun muhalif yayın organlarına yeterince reklam vermemesi nedeniyle bu kararları aldıklarını belirtti.

Kadın hakları güçlendirilecek

Toplantının bir önemli gündem maddesi ise kadın hakları oldu ve kadınların karar alma mekanizmasındaki yeri, kadın-erkek eşitliği, eşit işe eşit ücret, eşit yükselme imkanı ele alındı. Anayasa ile korunan eşitlik ilkesinin uygulamada sorunlu olduğunu belirten partiler, bunların devlet politikası haline getirilmesi noktasında uzlaşı sağladı. Yine bu konuda yaşanabilecek sorunlara karşı uluslararası sözleşmeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları etkin uygulanacak.

Son hafta gündem kamu yönetimi

Önümüzdeki hafta partiler kamu yönetimi gündemiyle toplanacak. Toplantıda kamuya girişte sınav, mülakat ve torpil gibi konular ele alınacak. Yine kamudaki yolsuzlukla mücadeleye dair kararların alınacağı toplantıda üniversitelerin yapısı, düzenleyici-denetleyici kurumlar ve siyasi etik kanunu da görüşülecek. Yapılacak bu toplantıyla çalışma tamamlanmış olacak.

Ortak metin 15 Aralık’ta liderlere sunulacak

Haftalar süren görüşmeler sonrası uzun bir metin kaleme alan partiler, kamuoyuna açıklanacak olan metni iki buçuk sayfa ile sınırlı tutmak istiyor. Önümüzdeki haftadaki son görüşme sonrası ortaya çıkan metnin düzeltilmesi sonrasında iki buçuk sayfalık metin 15 Aralık’ta genel başkanlara sunulacak. Parti temsilcileri, genel başkanların bir araya gelerek ortak metni birlikte kamuoyuyla paylaşmalarını istiyor. Bu konuda bir uzlaşı sağlanması durumunda altı muhalefet partisinin genel başkanı ortak bir açıklama ile metni kamuoyuna duyuracak.

Medyascope

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler