Sosyal Medya

Döviz

Erdoğan’dan Bahçeli görüşmesi: Konu faiz kararı mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP grup toplantısının ardından ittifak ortağı MHP Genel Başkanı Bahçeli’yi saat 14.00’te Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Görüşme hakkında…

Erdoğan’dan Bahçeli görüşmesi: Konu faiz kararı mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP grup toplantısının ardından ittifak ortağı MHP Genel Başkanı Bahçeli’yi saat 14.00’te Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti.

Görüşme hakkında net bir açıklama yapılmadı. Ancak Erdoğan-Karamollaoğlu görüşmesinde tek sıkıntısını 50+1 olarak ifade ettiğinin basına yansıması ve Bahçeli’nin dünkü grup toplantısında 50+1 değişikliğine kapıyı kapatması iktidar ortakları arasında konunun 50+1 olabileceği izlenimi yarattı basında.  Nitekim, bu sabah Erdoğan’ın grup toplantısı konuşmasında 50+1’e de değinerek kararın Parlamentoya ait olduğunu söylemesi dikkat çekici.

Erdoğan da, Meclis’te bir gazetecinin “Siyasette yüzde 50+1 tartışması var. Cumhurbaşkanlığı seçiminde gerekli olan çoğunluk yüzde 50+1 sizce değişmeli mi?” sorusu üzerine, “Bunların hepsi maalesef yalan dolan, bu tür şeyler. Bu konularla, özellikle Anayasa değişikliğiyle ilgili karar merci parlamentodur. Parlamento bu konuda bir değişikliğe giderse parlamento değişikliğe gider, adımı da ona göre atılır. Parlamento daha önce Anayasa ile ilgili bu konuda bir karar verdi. Yeni bir karar verir mi vermez mi? Onu da görürüz” dedi.

Konu faiz indirimi olabilir mi?

Fakat Bahçeli-Erdoğan görüşmesinde olası konu olarak Erdoğan’ın faiz açıklamaları olması daha mümkün görünüyor.  50+1 değişikliği Anayasa değişikliği demek olduğundan mevcut Meclis’te AKP-MHP oyları yetmiyor.  Muhalefetin de bu değişikliği desteklemesi beklenmiyor. 

Halbuki, son PİAR Araştırma Anketi’nden de yansıyan MHP’nin ittifaktan ayrılmayı düşünmediği ancak ekonomideki gidişattan rahatsız olduğuydu.

Bahçeli’nin gidişattan, TL’deki erimeden ve buna bağlı CUMHUR İttifakı’nın oy kaybından duyduğu rahatsızlığı Erdoğan’a yansıtmış olması ve dolayısıyla faiz indirimi istemediğini belirtmiş olması da mümkün görünüyor. 

Bu da hem Türkiye ekonomisi hem de Cumhur İttifakı açısından yarın PPK’dan 14:00’te çıkacak faiz kararını daha da kritik hale getiriyor.

Erdoğan bu sabah TCMB’ye faiz indirmesi yönünde yeni baskı yaratan sözler sarf etmiş ve faizi destekleyenlerle beraber olamayacağını açıklamıştı.  Bu da Kavcıoğlu’nun TCMB Başkanlığının devamı açısından yarınki faiz kararını önemli hale getiriyor:

Enflasyon, yüksek faiz nedir bilmeyen ülkelerin çift haneli fiyat artışları, bozulan dengeler karşısında şaşkına döndüğü bir dönemde bizim bunun dışında kalmamız mümkün değildir.  Bizi diğer ülkelerden ayıran önemli bir fark var. Onlar giderek daha çok sıkıntıya girerken biz ise önümüzdeki yıldan itibaren ferahlamaya başlayacağız.  Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Bunun farklı yere çevirme gayretine girenlere diyorum ki boşuna uğraşmayın, biz faiz belasını bu milletin sırtından kaldıracağız.

Biz faiz belasına bu milletin sırtından kaldıracağız. Anlayan anlar, anlamayan anlamazı. Biz faize milletimizi kesinlikle ezdiremeyiz. Bunu kabulleneceğiz. Bunun başka  çıkışı olamaz.

Salgın döneminde tüm ülkeler kepenkleri indirirken bizim yatırımlara kesintisiz devam etmemiz, açılıştan açılışa, temel atmaya koşmamız bunun en somut örneğidir. Hâlâ kalkıp da bu yolda, mücadelede beraber yürüdüğümüz yolda faizi savunanlar kusura bakmasınlar, bu yolda ben faizi savunanla beraber olmam olamam.

GA

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler