Sosyal Medya

Politika

Emekli amirallerden Montrö ve tarikat bildirisi: Gündemde bir süre kullanılacak

Türk Silahlı Kuvvetlerinden emekli 103 amiral, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı’nın Montrö Sözleşmesini “teknik olarak feshedebileceği” yönündeki…

Emekli amirallerden Montrö ve tarikat bildirisi: Gündemde bir süre kullanılacak

Türk Silahlı Kuvvetlerinden emekli 103 amiral, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı’nın Montrö Sözleşmesini “teknik olarak feshedebileceği” yönündeki sözleriyle başlayan tartışmayla ilgili, uluslararası sözleşmeyi savunan bir bildiri yayımladı. veryansinTv.com adlı internet sitesinde yayımlanan bildiride, Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın bir tarikat evinde cübbeli ve sarıklı halde görüntülenmesiyle gündeme gelen olaya da değinildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bildiriyle ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. İktidar kanadından bildiriye çok sert tepkiler gelirken, muhalefet tarafı da bildiriye eleştirel yaklaştı.

Emekli Amiraller ne dedi?

Bildiride, “Türkiye’nin bekasında önemli bir yer tutan Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu yapılmasına/masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz” denilmekte. Montrö Anlaşması’nın Türkiye’nin haklarını en iyi şekilde koruduğu belirtilirken, “Sadece Türk boğazlarından geçişi düzenleyen bir sözleşme değil, Türkiye’ye İstanbul, Çanakkale, Marmara Denizi ve boğazlardaki tam egemenlik haklarını geri kazandıran Lozan Barış Antlaşmasını tamamlayan büyük bir diplomasi zaferidir” dendi.

Tarikat evi tartışmasıyla ilgili ise:

“TSK ve özellikle Deniz Kuvvetlerimiz son yıllarda çok bilinçli bir FETÖ saldırısı yaşamış ve çok değerli kadrolarını bu hain kumpaslara kurban vermiştir. Bu kumpaslardan çıkarılacak en önemli ders TSK’nın anayasanın değişmez, değiştirilemez, değiştirilmesi teklif edilemez temel değerlerini titizlikle sürdürmesi zaruretidir.”

“TSK ve Deniz Kuvvetlerimizi bu değerlerin dışına çıkmış, Atatürk’ün çizdiği çağdaş rotadan uzaklaşmış gösterme çabalarını kınıyor ve tüm varlığımızla karşı çıkıyoruz.

Aksi halde, Türkiye Cumhuriyeti, tarihte örnekleri olan, bunalımlı ve bekası için en tehlikeli olayları yaşama risk ve tehdidi ile karşılaşabilecektir.”

İktidar tepkisi sert, Muhalefet odağa ekonomi ve demokrasiyi koymakta

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 104 emekli amiralin yayımladığı Montrö bildirisiyle ilgili olarak Twitter hesabından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı etiketlediği paylaşımında “Bu sahte gündemler tutmaz. Halkımızın tek gerçek gündemi sofrasıdır. Büyük ve ünlü Ekonomist Recep Tayyip Erdoğan yarattığın ekonomik yıkım ile seni yüzleştireceğim. Geleceğini kararttığın gençlerimizin hikayelerini buradan paylaşacağım” yazdı.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise, “103 tane amiralin açıklamasından darbe çıkartmak olsa olsa sivil darbecilere mahsus bir özelliktir” dedi. Emekli amirallerin Montrö ile ilgili fikirlerini beyan ettiklerini belirten Öztrak, “Türkiye’nin gündeminin bu olmaması lazım. Hem ekonomik olarak hem de pandemi açısından çok kötü günlerden geçiyoruz. AKP’nin bunun üstünü örtmek için buradan darbe çıkartmasını anlayamıyorum. İnsanlar Montrö’yle ilgili fikirlerini açıklamışlar. Baktığınız zaman o metnin içinde ben bir darbe tetikçiliği görmedim. Açıkçası gerçekten ne yaptıkları belli değil. O metne bakınca kim nerede darbe tetikçiliği yapıyormuş? Her yerden bir şey çıkartıyorlar. Türkiye’de kimsenin söz söyleme özgürlüğü, fikrini açıklama özgürlüğü yok herhalde” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 104 emekli amiralin imzasıyla yayımlanan Montrö bildirisiyle ilgili olarak “Sabah bir uyandık emekli amiraller bir bildiri yayınlamış, iktidar mensupları bunun üzerinde tepiniyor. Bildiğimi bir şey var, bu tür gece yarısı yapılan açıklamalar genellikle bu demokrasiye kesintiye neden olan muhtıraları hatırlatır” diyen Akşener, “Bu konuda iktidar partisine üzerinde tepinme fırsatı tanınmıştır. Bugüne kadar genellikle darbe ve muhtıralar muhalefetin tutumunu beğenmeyen silahlı bürokratlar tarafından yapılmıştır. Türkiye’de sadece iktidar değil, muhalefetin tümü paketlenip gönderilmiştir” dedi.

Emekli amirallerin bildirisine ilişkin tartışmalara HDP’den “İktidarın yazılı bir bildiriden darbe riski devşirmesi siyasi kurnazlık ve fırsatçılıktan öte bir anlam taşımamaktadır” yorumu geldi.

SOL Parti Merkez Yürütme Kurulu, 104 emekli amiralin bildirisiyle başlayan tartışmayla ilgili açıklama yaptı. AKP ve MHP, 104 emekli amiralin bildirisi üzerinden ‘darbe tartışması’ başlatarak fırtına çıkarmaya çalışıyor diyen SOL Parti, “Bugün ülkede yoksulluktan perişan olan, salgında ölen bir halk gerçeği vardır. Öte yanda da yatlarda, katlarda saraylarda yaşayan iktidar ve yandaşları gerçeği vardır. Bu gerçeklerin üzerini örtmeye hiçbir mağduriyet edebiyatı yetmeyecektir” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Twitter hesabından “Tarihimizin utanç sayfaları askerlerin siyasete yönelik hadsiz müdahaleleriyle doludur. Bu acı hafıza depreştirilmemelidir. İktidarın, sürekli ‘düşman’ belirlemesi ve suni mağduriyet kampanyasına devlet kurumlarını katması ise yarınlarımıza zarar verir. Çözüm tam demokrasidir” yazdı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bildiride imzası bulunan amirallerin rütbeleri sökülmelidir. Emeklilik hakları kaldırılmalı, emekli maaşları kesilmelidir. Açıklanan bildirinin çok yönlü adli ve idari soruşturması yapılmalıdır” dedi.

AKP’li İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Sebepsiz bahane ve hezeyanlar üzerinden yapılan açıklama tam manasıyla geçmişte taşıdıkları sıfatların, devletin ve milletin verdiği şerefin farkında olmayanların demokrasiye, hukuka, devletimize ve milletimize karşı yaptıkları edepsizliktir” dedi.  AKP’li Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, emekli amirallerin Kanal İstanbul projesini hedef aldığını öne sürerek “Kanal İstanbul’u yapacağız! Şimdi her zamankinden daha çok inanıyoruz” dedi.

Erdoğan’dan Montrö bildirisi sonrası ilk hamle

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yarın saat 15.00’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir değerlendirme toplantısı yapacak.

AKP Genel Sekreteri Fatih Şahin, AKP’nin perşembe günü gerçekleştireceği MYK toplantısının yarına alındığını açıklamıştı. Yarın saat 18.00’de aynı zamanda AKP MYK’si de toplanacak.

Konu bir süre daha siyaset gündeminde kalarak Türkiye’yi meşgul edecek gibi.

Derleme

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler