Sosyal Medya

Ekonomi

Ekonomik sorunlar Erdoğan’ın da ittifakının da oylarını eritmeye devam ediyor

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, seçmen eğilimini ölçmek amacıyla Türkiye genelinde 21-28 Haziran tarihleri arasında anket yaptı. İstanbul, İzmir, Ankara,…

Ekonomik sorunlar Erdoğan’ın da ittifakının da oylarını eritmeye devam ediyor

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, seçmen eğilimini ölçmek amacıyla Türkiye genelinde 21-28 Haziran tarihleri arasında anket yaptı. İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Ağrı, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Antep, Kars, Mardin, Mersin, Urfa, Van, Antalya, Konya, Bursa, Muğla, Samsun ve Artvin’de yapılan anket kapsamında bin 8 kişi ile online ve telefonla üzerinden görüşme yapıldı. Ankette katılımcılara yöneltilen sorular üç bölümden oluştu.

Birinci bölümde araştırma grubunun sosyo-ekonomik durumlarını tespit edecek demografik sorular; ikinci bölümde Türkiye’nin öncelikli temel sorunlarına ve gündeme dair algıyı ölçmeye yarayacak sorular; üçüncü bölümde ise ittifaklara dair eğilim ile olası Genel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair oy verme tercihlerini ölçmeye yönelik sorular yöneltildi. Ankete katılanların %54,6’sı kadın, %45,4’ü ise erkeklerden oluştu.

EN ÖNEMLİ SORUN EKONOMİ

“Türkiye’nin en önemli 1’nci öncelikli sorunu nedir?” sorusuna katılımcıların %47,9’u “Ekonomik kriz/işsizlik”, %16,1’i “Cumhurbaşkanlığı Sistemi”, %10,9’u “Hukuk sisteminin mevcut durumu”, %8,9’u “Demokrasinin olmayışı” ve %7,2’si “Kürt Sorunu” şeklinde yanıt verdi.

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ

Katılımcıların %58,3’ü, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine ilişkin sorulan soruya “başarılı bulmuyorum” dedi. Sistemi “başarılı” bulanların oranı %20,2’de kaldı. “Mevcut hükümetin ülkeyi yönetme performansını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna katılımcıların %20,7’si “başarılı”, %59,2’si başarısız cevabı verdi. Katılımcıların %20’si ise “Kararsızım” şeklinde yanıt verdi.

ERKEN SEÇİM

“Türkiye’nin içinde bulunduğu mevcut koşulları göz önünde bulundurduğunuzda, erken bir genel seçime gidilmesi gerektiği düşünüyor musunuz?” sorusuna katılımcıların %61,4’ü “Evet”, %22,4’ü “Hayır”, %16,2’si “Kararsızım” şeklinde yanıtladı.

SEDAT PEKER

“Sedat Peker’in son dönemde içerisinde hükümet ve devlet yetkililerinin de olduğu kimi isimleri zikrederek sosyal medyada ileri sürdüğü iddia ve anlatıları duydunuz mu?” sorusuna %87,1 “Evet”, %12,9 “Hayır” cevabı verdi. “Sedat Peker’in sosyal medyadaki iddiaları oy verme tercihinizi etkiledi mi?” sorusuna %54,9 “oy verme tercihime hiçbir etkisi olmadı”, %23,2 “oy verdiğim partiye daha sıkı sarılmaya karar verdim”, %12,9 “duymadığım için oy tercihime etkisi olmadı”, %6,4 “hiçbir partiye oy vermemeye karar verdim”, %2,6 “oy verdiğim partiyi değiştirmeye karar verdim” yanıtı verildi.

PARTİ DEĞİŞTİRMEDE İL SIRADA AKP VE MHP VAR

Ankette, “Partimi değiştirmeye karar verdim” diyenlerin ilk sıralarını MHP, Saadet ve AKP seçmeni oluşturdu. Katılımcıların %64,4’ü “iddiaların hiçbiri için etkili bir soruşturma yürütüleceğini düşünmediğini” ve %14,5’i “bir kısmının soruşturulacağını düşünüyorum” diye belirtti. Katılımcıların sadece %6,7’si “tüm iddiaları için etkili bir soruşturma yürütüleceğini” düşündüğünü bildirdi.

CUMHUR İTTİFAKI’NIN OYLARI ERİDİ

“Mevcut durumda, var olan ittifaklara oy verir misiniz?” sorusuna katılımcıların %30,1’i “Millet ittifakına oy veririm”, %29,3’ü “Cumhur ittifakına oy veririm”, %23,9’u “Oy verdiğim parti içinde olursa ancak oy verebilirim”, %8,9’u “Kararsızım”, %7,8’i “Hayır, hiçbir koşulda oy vermem” diye yanıtladı.

‘HDP NASIL BİR İTTİFAKTA YER ALMALI?’

Ankette, ittifaklara dair de katılımcılara soru yöneltildi. Katılımcılara “Sizce HDP nasıl bir ittifakta yer almalı?” sorusu yöneltildi. Katılımcıların %35,9’u “Hiçbir ittifakta yer almamalı”, %32,8’i “Millet ittifakında yer almalı”, %16’sı “Deva Partisi ve CHP’nin içinde olduğu yeni bir ittifakta olmalı”, %15,3’ü “Cumhur ittifakında yer almalı” yanıtı verdi. HDP hiçbir ittifakta yer almamalı diyen seçmenin %80,4’ü önceki seçimde HDP’ye oy verdiğini açıklarken, CHP’ye oy vermiş önemli bir seçmen grubu da içinde HDP ile Deva Partisinin olduğu yeni bir ittifak önerdiği görüldü.

ERDOĞAN YİNE SEÇİMLERİ KAZANIR MI?

Katılımcılar, “Sizce aday olması halinde şu andaki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yine seçimleri kazanır mı?” sorusunu yanıtladı. Katılımcıların %49,7’si “Hayır kazanmaz”, %24,9’u “Evet” ve %25,4’ü “Kararsızım” yanıtı verdi.

Ardından yöneltilen “24 Haziran 2018’de gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçiminde hangi adaya oy verdiniz?” sorusuna katılımcıların %41’i “Recep Tayyip Erdoğan”, %33,2’si “Muharrem İnce”, %11,6’sı “Oy Kullanmadım”, %7,4’ü “Selahattin Demirtaş” ve %6,7’si “Meral Akşener” yanıtı verdi.

ERDOĞAN’IN OYU DÜŞTÜ

“Bu pazar bir Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa hangi adaya oy verirsiniz?” sorusuna ise katılımcıların %28’i “Recep Tayyip Erdoğan”, %14,6’sı “Partimin gösterdiği aday kimse ona oy veririm”, %13,7’si “Kemal Kılıçdaroğlu”, %10,6’sı “Ekrem İmamoğlu”, %7,3’ü “Selahattin Demirtaş”, %6,3’ü “Meral Akşener” yanıtı verdi.

Verilen yanıtlara göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oylarında 13 puanlık düşüş dikkat çekiyor.

CUMHUR İTTİFAKI ERİDİ

“Bu Pazar bir genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna ise katılımcıların %29,3’ü “AK Parti”, %27’si “CHP”, %12,6’sı “İYİ Parti”, %11,6’sı “HDP”, %6,5’i “MHP”, %2,9’u “DEVA Partisi”, %1,2’si “Gelecek Partisi” ve %0,2’si “Saadet Partisi” yanıtı verdi.

Yanıtlara göre AKP 7,4 puan, MHP 1,5 puan gerilerken, muhalefet partilerin oylarının arttığı görülüyor.

Cumhuriyet

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler