Sosyal Medya

Ekonomi

AK Partili vekilden şaşırtan açıklama; “Ev, araba almak artık çok kolay”

Yüksek faiz liginde OECD şampiyonu olduğumuz, işsizliğin yüzde 30'a dayandığı, enflasyonun çift hanelere yerleştiği, vergi tarafında da zirveyi bırakmadığımız bir dönemde AK Partili Hülya Atçı Nergis'ten ironi tadında bir açıklama geldi.

AK Partili vekilden şaşırtan açıklama; “Ev, araba almak artık çok kolay”

Yüksek faiz liginde OECD şampiyonu olduğumuz, işsizliğin yüzde 30’a dayandığı, enflasyonun çift hanelere yerleştiği, vergi tarafında da zirveyi bırakmadığımız bir dönemde AK Partili Hülya Atçı Nergis’ten ironi tadında bir açıklama geldi. AK Partili Nergis, “Ev ve araba almanın artık çok kolaylaştığını anlatacağız, karşı medya istediği gibi haber yapsın” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının (TCMB) yüzde 19 politika faizi kararı ile Türkiye yüksek faiz liginde 7. sıraya yükseldi.

2018’de başlayan finansal bozulmaya bir de geçtiğimiz yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi eklenince üretim azaldı, binlerce esnaf kepenk indirdi, işsizlik sorunu iyice gözle görülür hale geldi. İşsiz sayısı 2021 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 250 bin kişi artarak 4 milyon 236 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,7 puanlık artış ile yüzde 13,4 seviyesinde gerçekleşti. Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel iş gücü ve işsizlerden oluşan atıl iş gücü oranı 2021 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 1,2 puan azalarak yüzde 28,3 oldu.

Vergi tarafında da şampiyonluğu elden bırakmıyoruz. Yüksek vergide en net örnek ise otomotiv sektöründe. Son 2 yıla baktığımızda sıfır araç fiyatları yüzde 100’ün üzerinde arttı.

Kredilere gelince 48 ay vadede araç almak için aylık faiz yüzde 1.5 ila 2 arasında değişiyor. Yani 100 bin lira olarak alınan araç kredisi için 48 ayda 150 bin ila 168 bin lira arasında geri ödenmiş oluyor. Nakit ödeme yapılmadan sadece kredi ile sıfır araç almak ise mümkün değil. Yani 100 bin lira da nakit ödeme yapıldığında 200 bin bin liralık araç için neredeyse 300 bin lira ödeme yapmış oluyoruz. Aylık taksit de 3 bin100 ila 3 bin 600 TL arasında değişiyor. İkinci elde de maliyetler hemen hemen aynı durumda.

Konuta baktığımızda, konut kredisi faizleri yüzde 1.3 ile 2.1 arasında değişiyor. Bugün bir vatandaş konut sahibi olmak istediğinde yastık altında 100 bin lirası varsa orta halli bir eve en az 350 bin lira ödemek zorunda. 250 bin lira konut kredisi çeken bir tüketici 120 ay vadede geri dönüş olarak en düşük 580 bin en yüksek oranda da 680 bin lira ödemek zorunda. 120 ayda aylık en düşük ödenmesi gereken taksit tutarı ise bu şartlarda 4 bin 163 TL. Bu asgari ücretin çok çok üstünde. Tabi kredi puanlarınız en düşük ücreti ödeyemeyecek kadar düşükse aylık 5 bin 700 lirada taksit ödeyebilirsiniz.

Tüm bunlarla birlikte enflasyon da çift hanelerden inmedi aynı zamanda Türk Lirası bu 2 yıllık süre zarfı içinde rekor değer kaybetti. Enflasyon ve kur vatandaşın cebindeki eritti. Her şeyin maliyeti her geçen gün artarken maaşlar aynı kaldı.

AK PARTİLİ VEKİLDEN GARİP AÇIKLAMA

Ülkenin ekonomik göstergeleri bu karanlık tablonun arkasında kalmışken açıklamaları ile tepki toplayan AK Parti Milletvekili Hülya Atçı Nergis’ten bir garip açıklama daha geldi.

Kayseri’de yerel bir televizyona verdiği bir söyleşide gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan AK Partili Nergis, “Biz tepki alıyoruz diye sorumluluğumuzdan kaçamayız. Muhalefet istediği kadar konuşsun, karşı medya istediği gibi haber yapsın” diyerek şu ifadeleri kaydetti;

“Ben bundan da çekinmiyorum, hodri meydan. Dolayısıyla biz tabii ki iktidarımızın yaptıklarını, atılan adımları, Türkiye’nin nereden nereye geldiğini, Türkiye’nin ne kadar geliştiğini, gerçekten ev ve araba almanın artık çok kolaylaştığını, geçmişle kıyaslandığında Türkiye’nin her kademede geliştiğini anlatacağız.”

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler