Sosyal Medya

Ekonomi

TCMB/Şahap Hoca’dan ilk mesaj geldi

TCMB’nin çiçeği burnunda başkanı Prof Şahap Kavcıoğlu, bankalarla yapacağı kolrdinasyon toplantısına girmeden önce, ilk basın açıklamasını yaptı. Metni TCMB websitesinden…

TCMB/Şahap Hoca’dan ilk mesaj geldi

TCMB’nin çiçeği burnunda başkanı Prof Şahap Kavcıoğlu, bankalarla yapacağı kolrdinasyon toplantısına girmeden önce, ilk basın açıklamasını yaptı. Metni TCMB websitesinden aktarıyoruz:

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Kanun’la belirlenmiş görev ve yetkiler çerçevesinde enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama temel hedefi doğrultusunda para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanmaya devam edecektir.

 

Enflasyondaki gerileme, ülke risk primlerindeki düşüş ve finansman maliyetlerindeki kalıcı iyileşme yoluyla makroekonomik istikrarı olumlu etkilerken, yatırım, üretim, ihracat ve istihdamı arttırıcı sürdürülebilir büyüme için de gerekli koşulların oluşmasına katkı sağlayacaktır.

 

Bu bağlamda Para Politikası Kurulu toplantıları, daha önce kamuoyuna ilan edilen takvime uygun şekilde yapılacak olup uygulanacak politikalarda şeffaflık ve öngörülebilirlik ilkeleri doğrultusunda tüm paydaşlar ile iletişim kanalları etkin bir şekilde kullanılacaktır.

 

Prof Kavcıoğlu’nun bu saatlerde bankalarla bir koordinasyon toplantısı yapacağı da basında yer aldı.  TCMB’nin yazılı açıklaması, yeni başkanın ilk işinin faizleri indirmek olacağı kaygısını gideriyor. Eğer faiz inecekse, bu Nisan PPK toplantısında yapılacak.  Yine de, FT, Bloomberg, Reuters gibi global finans yayın organlarına konuşan uzman ve yatırmcılar Pazartesi döviz başta mali piyasalarımızda çok sert hareketler bekliyor (İngilizce metne link aşağıda). Faizlerin bir süre daha %19’da tutulacağı mesajı dalga boyu azaltma taktiği. Bankalarla ne konuşulucağını ise bilmiyoruz. İlk senaryoda, Berat Albayrak günlerinde olduğu gibi, kredilerin ötelenmesi ve işdünyasına yeterli kredi verilmesi istenebilir. Alternatif bir senaryoda ise bankalara piyasa prensipleri doğrultusunda hareket edileceği mesajı verilir. Korkutucu fakat henüz zamanının gelmediğini düşündüğümüz bir son senaryo daha var:  Bankalara Londra’yla yaptıkları swap işlemlerini kısıtlamaları istenir.

 

FÖŞ yazdı: Ekonomiyi düşünen var mı acaba?

 

Kerim Rota: Naci Ağbal’ın gidişi & İstanbul Sözleşmesi: Türkiye’de neler oluyor?

 

Firuze Nazlı Ergin: Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nda Sıradan Bir Gün

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler