Sosyal Medya

Borsa

Şirket kârlılıkları, Wall Street hisselerinin boğa koşusunu uzatacağına dair iyimserliği ateşliyor

Şirketlerin güçlü kâr toparlanmaları, Wall Street’te ABD hisse senetlerinin boğa koşusunu uzatacağına dair iyimserliği ateşliyor. Geride bıraktığımız çeyrek raporları, ABD…

Şirket kârlılıkları, Wall Street hisselerinin boğa koşusunu uzatacağına dair iyimserliği ateşliyor

Şirketlerin güçlü kâr toparlanmaları, Wall Street’te ABD hisse senetlerinin boğa koşusunu uzatacağına dair iyimserliği ateşliyor.

Geride bıraktığımız çeyrek raporları, ABD kurumsal kazanç, gelir ve kar marjları değerlerinin FactSet’in bu ölçümleri 2008’de izlemeye başlamasından bu yana en yüksek hızda büyüdüğünü gösterdi.

Söz konusu performans, S&P 500’ün bu yıl şimdiye kadar yüzde 18’den fazla artmasıyla ABD hisse senetlerinin yeni zirvelere çıkmasına yardımcı oldu. Endeks, pandemi kilitlenmelerinin küresel finansal piyasaları kaosa sürüklediği Mart 2020’deki en düşük seviyeden kabaca iki katına çıktı.

BlackRock’taki küresel tahsis fonunun portföy yöneticisi Russ Koesterich, “Ekonomik büyüme, on yıllardır gördüğümüz en iyi hızda ilerliyor ve bu durum kazançlar için muazzam bir ivme” dedi.

Goldman Sachs ve Credit Suisse’deki analistler, kazanç artışındaki yukarı yönlü revizyonların ardından S&P 500 için 12 aylık tahminlerini artırdı. FactSet’e göre Wall Street analistlerinin 12 aylık dönemde S&P 500’ın 4.949 fiyatına ulaşmasının yanı sıra yüzde 11’lik bir artış bekleniyor.

Goldman Sachs hisse senedi stratejisti Sharon Bell konu ile ilgili, “Bir süredir küresel olarak aşırı şişkin hisse senetleri konusunda yükseliş öngörüyoruz. Kazançların seviyesi bizi şaşırtıyor ve bu yüzden bunu yansıtmamız gerekiyordu” dedi.

Hisse senedi piyasasının zaten bol miktarda iyimserlik yansıttığı ve manşet değerlemelerin tarihsel olarak yüksek kaldığı göz önüne alındığında, yatırımcılar için hikâyeden anlam çıkarmak daha zor görünüyor.

JPMorgan Asset Management baş küresel stratejisti David Kelly, “S&P için gerçekten muhteşem bir çeyrek oldu ve asıl soru bundan sonra ne olacağı. Şirketlerin ABD’deki bu yüksek damgayı ve değerlemeleri sürdürmesi zor olacak, dünyanın geri kalanına kıyasla hala pahalı görünüyor” dedi.

Yılın başında, S&P 500 önümüzdeki 12 ayda 22,7 kat öngörülen karla işlem görüyordu. Geniş pazardaki kazançları geride bırakan kazanç artışı sayesinde, bu ölçü 21.1 kata indi, ancak yine de son beş yıldaki 18.1 ortalamasının üzerinde kaldı.

T Rowe Price’ın çoklu varlık ekibinde sermaye piyasası stratejisti Tim Murray, beklenen kazanç artışının yükselen ABD hisse senedi değerlemelerine karşı dengelenmesi gerektiğini belirtiyor.

BlackRock küresel portföy yöneticisi Koesterich ikinci çeyrekte “kar marjlarının tutulduğunu” ve önümüzdeki çeyreklerde – şirketlerin maaşlar gibi artan girdi maliyetlerinin – marj baskısının, hisse senetleri ve yüksek değerlemeler için bir test olacağı konusunda uyardı.

Kelly de “Maaş Artışında sezonluk bir durum yok” diyerek Federal Rezerv’in işsizliği azaltma çabalarının “daha yüksek çalışan maaşları tetikleyeceğini ve şirket marjlarını baskılayacağını” belirtti.

ABD kurumsal kazançları için bir başka baskı ise, Biden yönetimi altındaki şirketler tarafından ödenen daha yüksek vergi olasılığı.

BNY Mellon Investment Management kıdemli piyasa stratejisti Lale Akoner, “Şirket kazançları bu dönemde muhtemelen zirveye ulaştı. Piyasaların bu yüksek vergileri fiyatlandırmaya başlamasıyla birlikte önümüzdeki birkaç ay içinde bunların yavaşladığını göreceğiz. Ekim ve Aralık ayları arasında bir yerde piyasanın bunu fiyatlamaya başlamasını bekliyorum” dedi.

 

Kaynak: Financial Times

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler