Sosyal Medya

Genel

Sektörel Güncel Gelişmeler: Turizm

Yabancı ziyaretçi sayısındaki yıllık düşüş Kasım 2020’de devam ederek %62 düzeyinde gerçekleşti. 2020 yılının ilk 11 aylık döneminde de yabancı…

Sektörel Güncel Gelişmeler: Turizm

Yabancı ziyaretçi sayısındaki yıllık düşüş Kasım 2020’de devam ederek %62 düzeyinde gerçekleşti. 2020 yılının ilk 11 aylık döneminde de yabancı ziyaretçi sayısı yıllık bazda %72 azalarak 12 milyon kişi olurken, turizm gelirleri %68 azalarak 8 milyar USD’ye geriledi. Bu dönemde en fazla yabancı ziyaretçi 2 milyon kişi ile Rusya’dan geldi. Rusya’yı 1,1 milyon kişi ile Bulgaristan izledi.

Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) tarafından 19 Ocak’ta yapılan açıklamada, küresel ölçekte yaygın aşılama ve hızlı test uygulamaları sayesinde bu yıl Mart sonundan itibaren seyahat ve turizm sektöründe toparlanma gözlenebileceğinin öngörüldüğü iyimser senaryoya göre, sektörde 111 milyon kadar iş gücünün geri kazanılabileceği belirtildi. Bu gelişmeye karşın, sektördeki istihdam 2019 yılındaki seviyesinin 54 milyon kişi altında olacak. Bu senaryoya göre 2021 yılında seyahat ve turizm sektörünün dünya ekonomisine katkısının 2019 yılına kıyasla %17 azalarak 7,4 trilyon USD olması bekleniyor. Salgının seyrine bağlı olarak sektördeki toparlanmanın 2021 yılının ikinci yarısında başlaması durumunda ise, istihdam artışının yaklaşık 84 milyon kişi olabileceği öngörülüyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy 2021 yılına ilişkin yaptığı değerlendirmelerde, Türkiye’nin 31 milyonu aşan turist sayısı ile 23,3 milyar USD’lik turizm geliri hedeflediğini belirtti. Bakan Ersoy ayrıca, salgının seyrine bağlı olarak Nisan ayı itibarıyla turizm sezonunun açılması ile sektörde “V” tipi hızlı bir toparlanma beklendiğini de ifade etti.

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Sururi Çorabatır, 2021’de 25-30 milyon turist sayısının hedeflenmesi gerektiğini belirtti. Çorabatır, bu hedefe ulaşmada aşı uygulamalarının yanı sıra yurt içinde ve Türkiye’ye turist gönderen ülkelerde vaka sayılarının gerilemesinin belirleyici olacağını belirtti.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya da yaptığı değerlendirmede, birçok ülkede aşılamanın başlamasıyla dünya genelinde turizmde hareketlilik öngördüklerini belirtirken, salgın sürecinde uygulanan seyahat kısıtlamaları nedeniyle iç turizmin payının arttığına dikkat çekti.

 

 

Kaynak: ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler